Amenajarea casei

#parchet #curatenie # curatare parchet

Cum cureti si ingrijesti parchetul

Pentru a prelungi viata parchetului din casa ta este indicat sa indepartezi mizeria si praful de pe suprafata sa cat mai des. Particulele de praf si mizeria adunate in interiorul parchetului duc, in timp, la zgarierea si degradarea sa. Iata cateva sfaturi pentru a pastra aspectul lucios al parchetului tau pentru un timp indelungat:


1 Una dintre cele mai importante reguli este sa eviti sa torni apa pe parchet . Pe de o parte, risti ca in timp acesta sa se umfle si sa-si piarda forma, pe de alta parte, apa duce la matuirea suprafetei parchetului si pierderea luciului. Lemnul este un material natural care se dilata atunci cand absoarbe apa si se contracta atunci cand este perfect uscat. De aceea, parchetul trebuie sters imediat cu o carpa care sa absoarba repede umezeala.


2 Evita folosirea maturei pentru ca aceasta nu face decat sa imprastie praful pe alte obiecte din casa. In schimb, foloseste un aspirator cu o perie moale si un mop pentru a indeparta praful adunat pe parchet.


3 In functie de tipul de parchet pe care il ai in casa (sintetic sau din fibre naturale) este bine sa folosesti o solutie adecvata de curatare. Aceasta va face ca parchetul sa aiba un aspect deosebit si-i va da un luciu aparte. Evita sa folosesti pe parchet detergenti obisnuiti sau alte solutii destinate curatarii gresiei si faiantei sau mochetei. Chiar daca pe moment aceste solutii dau rezultate bune, in timp, pot duce la deteriorarea stratului exterior al parchetului si pierderea luciului.


4 Pentru a diminiua cantitatea de praf si de mizerie ce pot ajunge pe suprafata parchetului este bine sa folosesti carpete la intrarea in camera respectiva. De asemenea, daca ai parchet in bucatarie este bine sa-l protejezi de apa si sa asezi in jurul chiuvetei un covoras. Este bine sa eviti covorasele care au spatele din plastic sau cauciucat, pentru ca pot decolora parchetul in zona respectiva.


5 De altfel, este bine sa schimbi odata la un anumit interval amplasarea covoarelor din camera pentru ca, din cauza luminii solare, in locurile neacoperite, acesta se poate decolora.


6 Este bine sa indepartezi petele imediat dupa producerea lor, cu o carpa inmuiata in alcool sanitar diluat cu putina apa. Dupa indepartarea petei sterge suprafata respectiva cu o solutie speciala pentru parchet pentru ca luciul acestuia sa nu fie afectat.


7 In caz ca ti-ai decorat casa cu un parchetele din lemn de esente exotice - bambus , teak, este bine sa eviti sa-l cureti cu sapun sau detergent lichid pentru a nu produce umflarea suprafetelor. De asemenea, este bine sa folosesti pe acest tip de parchet substante speciale pe baza de uleiuri pentru o protectie suplimentara. Atentie, solutiile de finisare pe baza de uleiuri sau poliuretan nu pot fi aplicate peste un parchet deja finisat cu ceara.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea