Amenajarea casei

#culori #stiluri decorative #culori complementare #reguli culori

Reguli pentru alegerea culorilor in casa

Stiai ca in Europa casele au inceput sa fie decorate in diverse nuante abia dupa cel de-al doilea razboi mondial? Dupa anii de rationalizare din timpul razboiului, culorile in casa erau un adevarat lux. Usor usor insa, odata cu evolutia economica, oamenii au inceput sa acorde o importanta mai mare decoraraii caselor. In anii 50, industria chimica a reusit sa produca vopsele in diverse nuante, in zilel noastre fiind posibila crearea a peste 16 milioane de culori diferite.



Cum alegi culoarea potrivita


Nuantele pentru care optezi pot sa schimbe radical aspectul camerei respective. Inainte de a opta pentru o culoare sau alta este bine sa tii cont de urmatoarele aspecte:

  • destinatia camerei;
  • cine foloseste camera respectiva;
  • ce culori predomina in spatiile invecinate;
  • cat de luminoasa este camera respectiva;
  • ce nuante au piesele de mobilier si decoratiunile, daca este cazul.

Culorile dintr-o camera ne induc o anumita starea de spirit astfel ca daca stii sa le combini intr-un mod inteligent nuantele pot sa schimbi semnificativ atmosfera din casa astfel incat sa corespunda stilului tau de viata.


Culorile armonioase sau complementare


Pe de o parte poti sa folosesti in decorarea casei culori adiacente dar si complementare. Armonia dintre culorile adiacente se observa imediat. Spre exemplu, tonurile de galben- lamaie sau galben-pal se potrivesc foarte bine cu cele de caramiziu pentru ca isi au originea in amestescul dintre galben si oranj.

Pe de alta parte, culorile complementare sunt cele care se potenteaza reciproc sau "intra in conflict" insa utilizarea lor atenta poate duce la crearea unor efecte spectaculoase. Turcoazul si portocaliul pot fi combinate pentru a crea un astfel de efect.


Cum ne stimuleaza culorile


Este bine sa stii ca nuantele de rosu sunt pasionale si intime iar cele de roz, pozitive si feminine.
Nuantele de portocaliu sunt calde si odihnitoare stimuleaza creativitatea iar cele de galben sunt radioase si induc o stare de veselie.

Verdele poate fi folosit pentru a induce o stare de liniste si echilibru intr-o incapere iar albastru este asociat cu un mediu calm, meditativ.

Violetul-rosu este senzual, in timp ce violet-albastru este calm, spiritual.


Reguli simple de combinare


Toate nuantede de rosu, roz, albastru si verde se asorteaza astfel ca pot fi combinate intre ele. Tonurile dechise de portocaliu arata bine langa maro iar cele mai inchise trebuie folosite cu moderatie.

De asemenea, portocaliul arata bine in combinatie cu galbenul insa galbenul poate fi combinat si cu verdele dar si cu albastru, efectul fiind un decor jovial.

Verdele deschis, masliniu, este adesea folosit intr-o camera pe post de culoare neutra, pentru a o echilibra.

Nuantele de violet pot fi asortate insa se creaza un efect prea puternic astefl ca este bine sa eviti acest lucru. Violetul-albastru arata bine alaturi de albastru- marin iar violetul-rosu, alaturi de nuantele de roz pale.

Desigur, pentru a lumina camera poti combina aceste nuante si cu unele neutre, de altfel , griurile si nuantele de crem au fost si continua sa fie in tendinte.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare