Amenajarea casei

#curatenie #curatenie generala #mop

Avantajele folosirii unui mop in locul maturii

Avand in vederea evolutia tehnologica din ultimii ani, trebuie sa recunoastem ca matura este un mijloc invechit pentru indepartarea mizeriei din casa. Exista numeroase produse mecanice sau electrice pentru curatarea casei mult mai usor de utilizat si mai igienice decat traditionala matura. Cu toate acestea, multi dintre noi o mai folosesc ignorand dezavantajele care vin odata cu ea. Iata de este recomandat sa inlocuim matura cu un mop :


Eviti ridicarea prafului


Atunci cand folosim o matura nu facem altceva decat sa ridicam o cantitate mare de praf si sa-l mutam dintr-o parte in alta a casei. Astfel, in timp ce maturam, mutam praful pe obiectele din jurul nostru, pe mobilier, perdele si draperii sau haine.

Acest lucru este daunator mai ales pentru persoanele care sunt sensibile la praf si sufera de alergii. Intr-un singur metru cub de aer pot sa existe pana la 80.000 de particule de praf (inclusiv acarieni , microbi si bacterii). Astfel, matura nu face altceva decat sa participe la aparitia sau agravarea alergiilor. De aceea, este bine sa eviti utilizarea maturei mai ales in camerele copiilor.


Pardoseala nu se degradeaza


Atunci cand folosesti matura, particulele de praf raman de fapt in pardoseala iar acest lucru duce ca, in timp, din cauza traficului din incapere, podeaua sa se zgarie si sa se deterioreze.

In schimb, aspiratorul si respectiv mopul, nu dauneaza suprafetei pardoselei. In plus, daca odata cu mopul folosesti o substanta de curatare recomandata pentru pardoseala respective, vei reduce semnificativ riscul de deteriorare.


Tipuri de mopuri


Este bines a optezi pentru un mop din bumbac sau din acril, material care asborb foarte bine murdaria.

Mopul de bumbac poate fi folosit pe orice tip de suprafata si atrage murdaria in interiorul fibrei.


Mopul din material sintetic actioneaza prin forta de frecare electrostatica, care duce la atragerea prafului si retinerea lui intre fibre. De aceea, este indicat folosirea lui pentru suprafete lucioase - parchet, marmura etc.


Cum cureti un mop


Indiferent de tipul de material din care este confectionat, mopul se spala la o temperatura de circa 40 de grade Celsius. Poate fi introdus si in masina de spalat, intr-un saculet special si poate fi dezinfectat si cu produse pe baza de clor insa acest lucru va duce la subtierea fibrei, respective la reducerea duratei de viata.

Atentie, atunci cand mopul, de regula de culoare alba, se inchide foarte mult la culoare este bine sa-l inlocuiesti.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea