Zdrobitorul de struguri este o instalatie care nu ar trebui sa ii lipseasca niciunui producator amator de vinuri. O masinarie foarte utila, zdrobitorul te poate scuti de neplaceri si iti usureaza munca, adesea anevoioasa, de pregatire a mustului si, apoi, a vinului. De ce ar trebui sa investesti intr-un zdrobitor de struguri, afla in continuare!
Obiceiurile care s-au perpetuat de la o generatie la alta au facut ca, pana in vremuri recente, ciorchinii de struguri proaspat culesi sa fie zdrobiti cu picioarele. Metoda este pusa in practica in continuare in numeroase gospodarii, insa, daca iti doresti sa grabesti si sa eficientizezi procesul de pregatire a vinului, poti inlocui aceasta metoda cu una mai moderna.
Odata ce ai luat decizia, zdrobitorul de struguri este instalatia care iti vine intr-ajutor. Iata si motivele pentru care un zdrobitor de struguri reprezinta o investitie profitabila:
1. Zdrobitorul iti pregateste ca la carte strugurii
Zdrobirea este pasul imediat urmator dupa desciorchinare si pregateste strugurii pentru fermentatie. Zdrobitorul iti garanteaza ca procesul de tasare a boabelor va avea efectele scontate.
Ce se intampla in timpul procesului de zdrobire a strugurilor? Microflora existenta la suprafata strugurilor (levurile) este raspandita uniform in intreaga masa obtinuta. Levurile sunt microorganisme vitale pentru procesul de fermentatie si, asadar, formarea vinului, si nu pot fi eliberate decat in urma zdrobirii strugurilor.
Totodata, in urma procesului de zdrobire a strugurilor, levurile beneficiaza de conditiile propice inmultirii, astfel realizandu-se o fermentatie mai eficienta si mai rapida a mustului obtinut.
2. Zdrobitorul de struguri permite sulfitarea omogena a mustului
Pasul urmator din procesul de pregatire a vinului se refera la sulfitarea mustului. Zdrobitorul de struguri iti este util si in acest caz, datorita faptului ca forma sa permite recoltarea facila a materialului rezultat. Ulterior, acesta poate fi sulfitat omogen, urmand ca macerarea bostinei sa se faca in conditii optime.
3. Zdrobitorul este confectionat de materiale optime pregatirii vinului
Zdrobitoarele de struguri, manuale sau electrice, sunt confectionate din materiale anticorozive, inoxidabile, in asa fel incat calitatea ulterioara a vinului obtinut din strugurii tasati sa nu fie alterata.
Aceste materiale sunt foarte importante, printre altele deoarece materialele corozive si oxidabile pot determina o cantitate prea mare de fier in mustul obtinut, care va duce la casarea ferica a vinului.
4. Zdrobitorul este usor de folosit
Indiferent pentru ce fel de zdrobitor optezi - cu actionare manuala sau electrica -, afla ca instalatia este usor de utilizat. In cazul zdrobitorului de struguri cu angrenare manuala, va fi necesara amplasarea aparatului deasupra unui vas incapator (butoi, putina, lin etc.), adaugarea strugurilor in cuva si rotirea manivelei.
Zdrobitorul de struguri electric iti usureaza si mai mult munca, intrucat manivela este actionata de un motor.
Foto: ambient.ro