Animale de companie

#animale de companie #ingrijire animale de companie

Recomandari pentru a fi un stapan foarte bun pentru animalele de companie nou aparute in viata ta

Daca pana acum responsabilitatile tale in ceea ce priveste casa se limitau la cateva plante pe care uitai de multe ori sa le uzi, este absolut firesc sa ai temeri odata cu asumarea unui nou statut, de stapan al unui animal de companie. De multe ori, pusi in fata unei situatii in care „victima” e un patruped mai putin norocos, se declanseaza in noi, instinctual, mecanisme de empatie si de altruism. Daca ai experimentat si tu asa ceva, poate dupa ce ai vazut pe pagina unui ONG care militeaza pentru drepturile animalelor cazul unor suflete abandonate pe care te-ai decis sa le salvezi, inseamna ca intelegi pe deplin situatia expusa.

In conditiile acestea, daca a aparut de curand un catelus sau o pisicuta in viata ta, aceste recomandari te vor ajuta indubitabil sa devii un stapan asumat si responsabil si sa tii seama de sfaturile specialistilor pentru a fi in siguranta atat tu, cat si animalutele tale, in noul context generat de epidemia de coronavirus.

Precautie

Avand in vedere evolutia pandemiei cu noul coronavirus, Colegiul Medicilor Veterinari din Romania vine cu cateva sfaturi pentru ca tu si animalele tale sa depasiti cu bine aceasta perioada, mai ales in cazul catelusului pe care va trebui sa il scoti zilnic la plimbare. Expertii recomanda sa il scoti mereu in lesa, in apropierea casei, impiedicand pe cat posibil contactul cu alte persoane si, totodata, impiedicand ca acestea sa atinga animalul tau. De asemenea, specialistii ii indeamna pe stapanii pe animale sa ii spele labutele cu un sampon cu clorhexidina, o substanta extrem de eficienta care nu are efecte adverse.

In acelasi timp, trebuie as ai in vedere ca ingrijirea animalelor poate parea intuitiva, insa e mult mai complexa, in ideea ca de multe ori ceea ce crezi tu ca le-ar face bine necuvantatoarelor le poate face rau. Tocmai pentru a evita astfel de efecte nedorite, poti sa faci o vizita initiala la un cabinet veterinar pentru a le face un carnet de sanatate, mai ales daca nu ti-au fost inmanate cu acest act extrem de important, si sa te programezi din timp pentru vaccin caini si pisici.

Timp alocat

Ca si in cazul unui copil, probabil nu afli acum ca cea mai mare dovada de afectiune pe care le-o poti oferi animalelor tale de companie este timpul tau. Ar fi de preferat ca in perioada adaptarii, atunci cand sunt aduse in noul camin, patrupedele sa petreaca cat mai mult timp cu tine. Nu e necesar sa iti iei concediu, mai ales daca lucrezi de acasa; ba chiar din acest punct de vedere, situatia actuala te poate avantaja.

Chiar daca nu va fi totul roz, de exemplu, catelusul poate latra si zgaria mobila, iar pisicuta poate sa devina dintr-odata activa in timpul noptii dupa ce ziua sta tolanita intr-un coltisor, poti avea convingerea ca aceste comportamente sunt ajustabile si ca cele doua sufletele pot fi dresate. De multe ori, prin acest comportament, acestea pot cere atentie, semnaland astfel o nevoie acuta de afectiune. De asemenea, poti avea probleme cu interactiunea dintre ele, avand in vedere ca e vorba de doi companioni diferiti, crescuti in medii diferite si care pot simti ca sunt intr-o anumita concurenta. Daca esti parinte, explica-i copilului ca animalele nu pot fi confundate cu doua jucarii „mereu pe baterii”, ca acestea sunt fiinte vii care simt durere atunci cand sunt bruscate, fie si din greseala.

Intr-o evaluare a impactului psihologic negativ al pandemiei asupra oamenilor, realizata pe plan national, animalele sunt considerate factori care distrag atentia de la situatia generata de Covid-19, inca un motiv in plus pentru a te simti impacat si mandru de alegerea facuta.

Sursa foto: unsplash.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare