Constructia casei

#incalzire #incalzire electrica #pardoseala #cablu #sistem electric

De ce este bine sa optezi pentru incalzirea electrica in pardoseala

Incalzirea electrica in pardoseala reprezinta o alternativa potrivita la sistemele clasice de incalzire, are costuri minime si foloseste un combustibil cu resurse inepuizabile.

 

Sistemul presupune montarea unui cablu (sau covoras pentru pardoseli cu inaltime mica) incalzitor sau a unui ansamblu de cabluri incalzitoare sub pardoseala.

1 Utilizari

Incalzirea electrica prin pardoseala poate fi folosita atat ca sursa unica de caldura – daca te hotarasti sa renunti la calorifere, aeroterme etc – sau ca sursa suplimentara pentru casele racoroase cu instalatii termice invechite.

Gama de produse este variata si adaptabila oricarui tip de locuinta sau incapere. Sistemul este potrivit pentru orice tip de incapere de la bai, dormitoare pana la sali de muzeu sau biserici.

Pentru imobilele in constructie se recomanda ansamblul de cabluri incalzitoare montate direct in sapa. Daca nu dispui de posibilitatea inaltarii pardoselei, ai la indemana varianta plasei (covoraselor) incalzitoare ce se poate aplica peste stratul de sapa si se incorporeaza direct in adezivul gresiei ce urmeaza a fi montata. Daca decizi sa folosesti parchet laminat ca finisaj, atunci se recomanda folia incalzitoare cu o putere mai scazuta, dar cu rezultate la fel de bune.

Eficacitatea sistemului electric de incalzire in pardoseala este strans legata de o evaluare termica corecta a casei si de determinarea gradului de pierdere a caldurii. Asadar, sistemul va functiona optim si economic intr-o casa bine izolata. De asemenea, sistemul va fi proiectat special pentru casa ta de catre personalul firmei la care apelezi. Acestia vor avea in vedere dimensiunile exacte ale incaperii, corpurile fixe (de mobilier) amplasate si detaliile de structura si materiale ale pardoselii existente.

2 Elementele sistemului

Sistemul de incalzire electrica in pardoseala are la baza urmatoarele elemente:
- cablu incalzitor (folie/plasa incalzitoare);
- banda de fixare;
- termostat reglabil cu senzori de temperatura atat in pardoseala cat si in ambient.
Sistemul de incalzire electrica in pardoseala, se alimenteaza la tensiune monofazica (220V) cu ajutorul unor circuite obisnuite (similare cu cele de priza – 3 conductori de cupru de 2,5 mmp).

3 Costuri

Preturile variaza in functie de politica firmei de la care il achizitionezi. Sistemul prin cabluri incalzitoare variaza intre 20 si 35 euro/mp, iar cel prin covoras incalzitor intre 30 si 50 euro/mp.

Un covoras incalzitor de 10 mp poate fi achizitionat de la Hobbit Integral Ro cu 350 euro in vreme ce Amass propune un pret de investitie pentru sistemul prin cabluri incalzitoare – sursa unica – de 20-25 euro/mp. Diferenta este data si de grosimea sistemelor (covoras vs cablu incalzitor), dar si de politica importatorilor.

Pretul de montare (manopera) al sistemului reprezinta un procent de 25 - 30% din valoarea materialelor. Suma difera in functie de firma care face lucrarea. Este recomandabila angajarea echipei agreate de furnizorul de la care ai achizitionat sistemul, pentru a primi garantia produsului: 10 ani.

4 Cum se monteaza sistemul?

Sistemul pe baza de cablu incalzitor va fi montat in stratul de sapa al locuintelor. Aceasta operatiune nu presupune inaltarea a pardoselii, sistemul fiind incastrat in sapa obisnuita de 5-6cm care se toarna peste placa de beton.

Sapa acumuleaza caldura si o elibereaza treptat prin pardoseala, mentinand temperatura optima in camera pentru intreaga zi. Avantajul principal il reprezinta utilizarea sistemului pe Timp de noapte sau la orele cu tarif redus al energiei electrice.

Este necesara de asemenea, izolarea temeinica a pardoselii cu polistiren extrudat deoarece in lipsa acesteia, caldura va fi cedata si in alta directie decat cea dorita, din care vor rezulta pierderi de caldura de aproximativ 30%, reflectate in factura de energie electrica.

Totodata, polistirenul directioneaza aerul cald in sus. Peste izolator se va monta sistemul de cabluri incalzitoare doar de catre personal autorizat sau echipe agreate de producatorul sistemului achizitionat. Acestia trebuie sa detina o certificare scrisa de la producatorul sistemului.

In procesul de instalare se vor lua in consideratie urmatorii parametri:
- gradul de izolare termica al casei;
- suprafata utilizabila;
- indicatiile producatorului;
- scopul sursei de incalzire: unica sau complementara;
- reglementarile in vigoare la nivel national.

Covorasul incalzitor poate fi montat si de catre tine, insa numai prin respectarea exacta a instructiunilor oferite de producator. Cu toate acestea nu esti ferit de riscuri si nici nu primesti garantia profesionistilor.

Pentru un buget limitat, firma AMASS Integral Solution iti ofera o echipa de supraveghere in montarea sistemului si astfel esti sigur de acuratetea lucrarii.
In continuare sistemul va fi controlat prin intermediul unui termostat cu senzori de temperatura in pardoseala si in ambient. Astfel caldura din camera va fi reglata automat.

Poti solicita varianta cu senzori de exterior care fac diferenta intre temperatura interioara si cea exterioara a casei. De asemenea exista si functia de a programa cuplarea si decuplarea incalzirii in functie de orele in care doresti sa functioneze. Termostatul potrivit va reduce consumul energiei electrice cu pana la 20%.
Instalatia va fi bransata doar de catre un electrician calificat.

5 Consum:

Consumul este direct proportional cu pierderile de caldura ale fiecarei locuinte. Deseori se creeaza confuzii intre puterea instalata si puterea consumata. Instalatia va lucra la capacitate maxima in momentul in care
o pui in functiune, dupa care va lucra pentru mentinerea temperaturii ambientale sau recuperarea pierderilor produse de 1ºC.

Daca locuinta ta este bine izolata termic, atunci sistemul va declansa foarte rar. Calculele specialistilor pe o casa noua, izolata normal, au evidentiat un consum mediu orar de 20 – 25 Wh/mp incalzit, in perioada de iarna.

Sistemul de incalzire a podelei ca supliment termic are o valoare instalata de aproximativ 60 W/mp, iar cel destinat incalzirii totale de 100 - 150 W/mp.

Putem raporta consumul la un bec clasic de 100W. Cat consuma acesta intr-o ora, sistemul de incalzire in pardoseala va incalzi 4-5mp. Daca alegi sa faci acest lucru noaptea, abonamentul de energie electrica iti ofera costuri foarte mici pe timpul noptii, asa ca poti fi sigur ca ai facut cea mai buna afacere.
6 Avantaje

- "Incepand din acest an, sistemul de incalzire electrica in pardoseala devine o varianta mai ieftina de consum decat solutiile clasice cu radiatoare si centrala termica pe gaz.", mentioneaza specialistul in domeniu Dana Beatrice Rulea. De asemenea, se remarca si urmatoarele avantaje:
- o pardoseala mereu calda si confortabila;
- posibilitatea alegerii oricarui tip de finisaj dorit: gresie,
parchet (din lemn sau laminat), mocheta, linoleum etc;
- nu necesita costuri de intretinere;
- nu necesita spatii speciale de depozitare mecanisme, centrale etc;
- este extrem de silentios, mai exact nu produce zgomote;
- nu pune in pericol sanatatea/viata celor din jur;
- daca este montat corespunzator se reduc considerabil riscurile unei defectiuni;
- poate fi activat/dezactivat manual, astfel incat poti alege incaperile pe care doresti sa le incalzesti, precum si temperatura acestora;
- reduce condensul si umezeala din camere;
- nu angreneaza praful si germenii alergeni;
- nu este daunator mediului inconjurator.

7 Dezavantaje

Majoritatea dezavantajelor tin de eventuala lipsa de profesionalism a persoanelor care monteaza sistemul. O evaluare termica gresita a casei sau a pardoselii pot duce la pierderi de caldura necalculate, fapt ce va mari consumul de energie electrica considerabil. Doar o echipa specializata va poate recomanda sistemul potrivit precum si termostatul compatibil pentru a face aceasta investitie profitabila si pentru a reduce costurile lunare de intretinere cu pana la 30%.

Gaseste un electrician profesionist (electrician Bucuresti si electricieni autorizati din toate orasele tarii) pe www.cautelectrician.ro. 

Citeste articole din aceeasi categorie:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea