Constructia casei

#incalzire electrica #incalzire in pardoseala #agent termic #tevi #podea #calorifer #inertie termica #gresie #sapa #izolare #bariera de oxigen

Incalzirea in pardoseala cu agent termic


Sistemul de incalzire prin pardoseala reprezinta o eficientizare a sistemului clasic de incalzire. Altfel spus, economisesti financiar pana la 30% din bugetul alocat pentru plata lunara a caldurii.


Incalzirea prin pardoseala este de doua tipuri, fiecare avand la baza un sistem aparte: sistemul cu agent termic si sistemul electric. Iata ce presupune incalzirea cu agent termic, care sunt avantajele alegerii acestui sistem si cat te poate costa montarea in locuinta ta.

1 Sistemul cu agent termic

Conductele externe sunt incorporate in sapa (in podea), atent pozitionate pentru a dispersa caldura calculat, nu aleatoriu. Instalatia  are la baza un agent termic de incalzire, cu alte cuvinte va fi in legatura directa cu centrala ta de apartament sau chiar cu centrala blocului in care locuiesti. Asadar este perfect compatibil cu o centrala cu combustibil solid (lemn), cu o central electrica sau cu una pe gaz. Se foloseste in orice spatiu, indiferent de natura acestuia: locuinta (camera, hol, baie), birou, scoala sau biserica.
2 Arii de utilizare

In functie de diametrul conductei se disting trei arii de utilizare si respectiv trei sisteme distincte:

  • sistemul industrial adus la scala mare pentru a incalzi hale, ateliere, etc;
  • sistemul stradal, utilizat in tari precum Germania, Elvetia si care serveste la mentinerea temperaturii carosabilului mai mare de 3oC, evitandu-se astfel formarea de polei si aplicarea unui strat de sare pe carosabil;
  • sistemul casnic.

3 Caracteristicile sistemului casnic: incalzire si racire

Sistem complex de incalzire si racire iti ofera posibilitatea de a alege temperatura in locuinta ta. Apa care intra in conducte nu depaseste temperatura de 44oC -  maximul de care acest sistem are nevoie -  asfel incat in locuinta ta vor fi aproximativ 23oC. Pe timpul verii poate fi folosit pentru racirea casei, temperatura de intrare a apei fiind de minim 15oC.
 
4 Ce presupune sistemul?

In functie de locuinta ta si de posibilitatile pe care aceasta o ofera, vei alege sistemul potrivit. Un sistem clasic cuprinde:

  • circuit de tevi cu bariera de oxigen pentru a nu permite dispersia aleatorie a caldurii propagatepolistiren extrudat  sau sina de plastic pentru suportul tevilor si izolare termica;sapa elastica destinata acestui sistem de incalzire rezistenta la schimbarile de temperatura;
  • cleme de prindere;
  • grup amestec;
  • partea de automatizare compusa din termostat, unitate de comanda si electrovalve;      

Pentru locuintele noi, in constructie, ideal este sistemul de incalzire prin pardoseala cu sapa. LK recomanda acest sistem la pretul de 25 euro/mp + TVA.
Daca apartamentul tau are deja sapa turnata atunci iti este recomandat un sistem fara sapa:

  • 50 euro/mp + TVA pentru suprafetele peste care vrei sa montezi parchet - inaltime 3 cm;
  • 80 euro/mp + TVA pentru suprafetele peste care vrei sa montezi gresie sau care nu suporta inaltare; inaltime maxima 16 mm.

Pretul sistemelor difera si de izolatia de care locuinta ta dispune. In cazul unei locuinte aflate pe sol, va fi nevoie de un strat de izolatie termica mai mare, iar daca te afli intr-un bloc de apartamente va fi nevoie de un strat mai mic. In functie de aceste considerente produsele firmei Purmo pornesc de la 25 – 35 euro/mp.
Preturile de mai sus includ sistemul complet, insa nu si manopera.

5 Cum se monteaza

Sistemul de incalzire in pardoseala poate fi montat in timpul constructiei imobilului, lucru ce ofera o siguranta de 100% si garantie pe toata durata de viata a imobilului. Daca te decizi acum sa-l montezi, orienteaza-te in functie de nivelul podelei. Daca spatiul iti permite pastreaza pardoseala veche (ciment, gresie) si porneste sistemul  peste aceasta.

Sistemul de incalzire in pardoseala va fi montat doar de catre o firma specializata. Daca esti un temerar si dispui de buget nelimitat, poti incerca singur asamblarea instalatiei, insa riscurile sunt majore. Afla ca nicio firma nu se va angaja prea curand in a repara greselile tale.

Preturile manoperei variaza in functie de firma care face montajul. Poti alege o echipa recomandata la cumpararea sistemului, sau poti solicita serviciile altei firme de montari.
De asemenea, pretul va fi evaluat in functie de sistemul pe care il montezi, de caracteristicile solului si ale izolatiei acestuia si de centrala de care dispui.

Manopera variaza intre 10 si 35 de euro/mp si se modifica si in functie de puterea ta de negociere.
6
Avantaje

Pincipalul avantaj este economia de energie. Daca un calorifer incalzeste cu o temperatura a apei de 70 - 80oC, sistemul de incalzire prin pardoseala solicita maxim 44 – 45oCelsius. Practic, cu aceeasi energie incalzesti cu 40% mai mult! Caloriferele normale actioneaza in zona ferestrei (zona preponderant rece) lucru care nu permite caldurii sa ajunga in extremitatile opuse ale incaperii, favorizand producerea igrasiei si a mucegaiului. Ansamblul prin pardoseala va incalzi uniform intreaga suprafata a podelei, respectiv intreaga camera, creind confortul termic optim: 23oC la nivelul picioarelor si 19oC la nivelul capului”, a spus Dorin Tatar, inginerul specialist in proiectarea si asamblarea sistemelor de incalzire prin pardoseala cu agent termic.

 Un alt avantaj este dat de faptul ca aerul cald este mentinut la nivelul solului si nu va urca spre tavan asa cum se intampla in cazul circuitelor clasice de incalzire. Motiv pentru care casele inalte sunt mereu racoroase.

Incalzirea prin pardoseala este recomandata tuturor persoanelor, deoarece nu angreneaza particule de praf  si germeni alergeni, devenind astfel recomandabila persoanelor alergice.

Spre deosebire de calorifere care au o perioada foarte scurta de racire (odata oprit circuitul apei, caloriferul se va raci in cel mult o ora), pardoseala va ramane calda pentru 24 de ore conform principiului de inertie termica . Astfel, in caz de defectiuni, aveti la dispozitie o zi confortabila pentru remedieri.

Un alt avantaj este legat de spatiul liber ramas in incapere. Gata cu radiatoarele, caloriferele sau aerotermele care ocupa un spatiu important, consuma multa energie si pot deveni un adevarat pericol. Astfel ai libertatea de a-ti amenaja camera dupa bunul plac si de a folosi zonele pe care in mod obisnuit le evitai din zona caloriferelor.
Poti regla caldura in fiecare camera in functie de utilitatea acesteia sau de pozitionarea ei fata de punctele cardinale.

7 Dezavantaje

Un dezavantaj in prima faza poate fi costul ridicat al manoperei, cost care se va amortiza relativ repede.
Va trebui sa eviti lucrarile neatente pe pardoseala deoarece un “mester” neavizat poate sparge o conducta din sistemul de incalzire.

Confera incredere deplina firmelor specializate si nu ezita in a apela la acestea pentru orice lucrare domestica, tocmai pentru a evita eventuale avarii. Un ultim aspect ar fi perioada initiala de incalzire de 12 ore, insa acesta nu este nici pe departe un dezavantaj avand in vedere ca pardoseala isi va mentine caldura pentru 24 de ore.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului