Animale de companie

#pisici #castrare #sterilizare #motan

Sterilizarea, sansa unei pisici fericite

Pentru cele mai multe dintre persoane, supunerea animalului operatiei de sterilizare sau castrare este o alegere dificila. Cu toate acestea, procedura de sterilizare este benefica atat pentru pisica sau motan, cat si pentru proprietarii acestora.

 

Principalul avantaj al acestor opratii il constituie faptul ca animalul nu va mai avea pui. Acesta poate fi un lucru bun daca proprietarul nu doreste ca pisica sa faca pui sau daca nu are cui sa dea puii. In acest fel se va putea evita abandonarea puilor de pisica pe strazi.

Sterilizarea si castrarea nu sunt acte de cruzime , insa abandonarea puilor de pisica sau ducerea acestora in centrele de adapost pot fi considerate acte de cruzime.

 

1 Procedura de castrare si sterilizare

 

Castrarea la masculi


Castrarea este o operatie simpla, cu riscuri foarte mici, care pesupune indepartarea testiculelor motanului. Varsta optima pentru castrare variaza intre 6 luni si 1 an, cand motanul ajunge la maturitate.


Sterilizare la femele


Operatia de sterilizare consta in indepartarea uterului si a ovarelor. Perioada de recuperare in urma operatiei va dura mai mult la femele decat la masculi. In urma operatiei pisica nu va mai intra in calduri si nu va mai putea avea pui.

Sterilizarea este recomandat sa se faca incepand cu varsta de 6 luni. Este de preferat ca sterilizarea sa se faca inainte ca pisica sa intre prima data in calduri.

Cu toate acestea, exista cazuri in care pisicile intra in calduri inainte de a implini varsta de 6 luni. Daca si pisica ta se afla in aceasta situatie este recomandat sa faci o vizita medicului veterinar. Acesta iti va spune daca este necear sa-i administrezi pilule care sa duca la oprirea caldurilor sau daca este mai bine sa astepti ca acestea sa treaca de la sine pana la varsta la care i se poate face operatia.

Atentie! Nu ii da pisicii pilule contraceptive fara avizul medicului veterinar, deoarece acestea pot avea multe efecte negative asupra sanatatii pisicii.

 

2 Avantajele castrarii, respectiv sterilizarii

 

In urma castrarii si a sterilizarii, atat animalul cat si proprietarul vor avea o serie de avantaje. Iata care sunt acestea.



Castrarea motanului

 

  • Riscul ca un motan castrat sa se intoarca acasa ranit, in urma luptelor cu alti motani, este mult mai mic decat in perioada in care acesta nu este castrat.
  • Motanii au obiceiul de a marca teritoriul stropind cu urina prin casa. Sterilizandu-l, acest lucru nu se va mai intampla.
  • Riscul sa contacteze boli infectioase este mult mai mic.
  • Nu vor mai dori sa plece mereu de acasa, in cautarea femelelor, devenind mai atasati de locul in care traiesc si implicit de persoanele care il ingrijesc.
  • Riscul ca motanii sa faca litiaza renala este mult mai mic.


Sterilizarea femelei

 

  • dupa sterilizare pisicile devin mai calme si mai blande;
  • pisica risca sa ia mai putine boli infectioase dupa sterilizare;
  • sterilizarea femelelor previne formarea tumorilor la nivelul glandelor mamare;
  • pisica nu va mai fi stresata in urma perioadei de calduri;
  • nu va exista riscul ca pisica sa faca Piometru, o boala des intalnita la pisicile necastrate, care se manifesta prin aparitia puroiului la nivelul uterului; daca boala nu este descoperita si tratata la timp, poate fi fatala;
  • scade riscul de a dezvolta cancer la san.

 

Prin urmare, procedura are multe avantaje, ajutand pisica/motanul in multe feluri. Singurul dezavantaj este ca perioada de recuperare poate dura mai mult, in special la femele. Totodata, dupa sterilizare pisica va deveni mai calma, luand mult mai usor in greutate. Din acest motin este indicat sa i se dea mancare speciala pentru pisici sterilizate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea