Animale de companie

#pisici #castrare #sterilizare #motan

Consecintele sterilizarii pisicilor

Operatia de castrare sau sterilizare aduce multe beneficii pisicilor, in special in zona sanatatii. In plus, este bine sa stii ca in urma interventiei, comportamentul animalului tau poate suferi modificari. Iata la ce este bine sa te astepti:

 

1 Motani

 

Avantaje


Dupa castrare motanii devin mai calmi si mai docili. Acestia vor deveni mai apropiati de membrii familiei si mai atasati de locuinta. Motanii nu vor mai pleca in cautarea pisicilor ci vor prefera sa stea mai mult pe langa casa.
Totodata, motanii castrati nu se vor mai manifesta agresiv in prezenta altor masculi. Ca urmare, riscul sa se intoarca acasa raniti in urma luptelor teritoriale este foarte mic.

In special pentru persoanele care tin motanii intr-un apartament, comportamentul acestora de a-si marca teritoriul cu urina este foarte deranjant. In urma castrarii, motanii nu vor mai adopta acest comportament. Totodata, urina nu va mai avea acelasi miros deranjant ca inainte de castrare.

Pe langa schimbarile comportamnetale, se va elimina si riscul ca motanul sa dezvolte cancer la nivelul testiculelor sau o alta boala la fel de grava.


Dezavantaje


Complicatii. Operatia poate duce la aparitia complicatiilor. Cele mai multe sunt cauzate de anestezic. Acestea sunt insa rare, deoarece majoritatea medicilor fac un examen preoperatoriu, pentru a vedea daca animalul este alergic sau prezinta intoleranta la anestezic. In cazul in care medicul la care mergi nu obisnuieste sa faca acest examen, ii poti cere acest lucru.

Infectii ale operatiei. De-a lungul interventiei sunt facute doua incizii foarte mici in scrotul animalului, prin care testiculele sunt indepartate. De cele mai multe ori nu este necesar sa se faca cusaturi, tesutul refacandu-se singur. In cazul oricarei rani, chiar si al operatiei, exista riscul ca locul respectiv sa se infecteze. Desigur, cu o ingrijire corespunzatoare acest lucru poate fi evitat. Cele mai predispuse infectiilor sunt insa animalele care stau in curte, deoarece pot contacta mult mai usor microbi. In acest caz se recomanda un tratament medicamentos pe baza de antibiotice.

Dureri. In urma operatiei animalul va suferi de dureri locale timp de cateva zile. In mod normal medicul va prescrie medicamente care sa diminueze durerile.

Infectii urinare. Masculii castrati pot face adesea infectii urinare sau blocaj renal. In uretra se pot forma cristale care pot impiedica urinarea si pot duce la rupturi ale vezicii urinare. Exista multe marci de mancare speciala pentru pisici care controleaza nivelul aciditatii urinei, ajutand la prevenirea acestei probleme.

 

2 Pisici

 

Avantaje


Odata ce pisicile ating varsta maturitatii sexuale vor intra adesea in calduri. In mod normal o pisica intra in calduri o data la trei saptamani. In acesta perioada, comportamentul pisicilor de a miorlai strident, in special in perioada noptii, este suparator pentru stapani. In urma sterilizarii, pisicile nu vor mai intra in calduri si nu va mai avea perioade in care miorlaie strident.

Dupa sterilizare pisicile vor deveni mai calme si afectuoase.

Pisicile nu vor mai fi stresate in urma perioadelor de calduri si le va creste pofta de mancare. Asadar, sansele ca animalul sa ia in greutate dupa operatie sunt foarte mari.

In cazul unei pisici castrate scade riscul ca aceasta sa dezvolte anumite boli precum cancer mamar sau ovarian. De asemenea, in cazul unei operatii de ovariohisterectomie (operatie care consta atat in extirparea ovarelor cat si a uterului), pisica nu va mai putea suferi de piometru.

Atat motanul cat si pisica, dupa castrare, vor accepta cu mai multa usurinta un alt animal din aceeasi specie.


Dezavantaje


Complicatii.
Operatia de sterilizare este mult mai complicata decat castrarea la motani. Ca si in cazul acestora, pisica poate prezenta intolerenata la anestezic. De aceea se impune ca inainte de operatie sa se faca un examen preoperatoriu.

Riscurile cresc odata cu varsta. Ca si in cazul oamenilor riscurile operatiei cresc odata cu varsta. Deoarece operatia de sterilizare a pisicii este mult mai complicata decat cea a motanului, este indicat ca aceasta sa fie castrata in tinerete . In cazul in care pisica ajunge la maturitate, atat operatia cat si recuperarea vor fi mai greoaie.

Alergii. In cazul in care pisica prezinta alergii, riscul ca aceasta sa prezinte alergii la anestezie este foarte mare. De asemenea, exista pisici, in numar mic, ce-i drept, care prezinta alergii la metale. Cum medicii folosesc instrumente din metal, operatia poate fi foarte complicata si riscanta pentru pisica.

Cresterea in greutate. Acesta nu este un rezultat direct al operatiei. Dupa operatie majoritatea pisicilor, atat masculii cat si femelele, vor deveni mai calme si vor consuma mai putina energie. Totodata, poate aparea cresterea apetitului. Acestea vor duce la cresterea in greutate a animalului.

Pentru a preveni acest lucru este indicat sa hranesti animalul cu o hrana speciala pentru pisici castrate. De asemenea, in cazul unei pisici care incepe sa ia in greutate mai mult decat este specific rasei, medicii recomanda sa i se dea mancare pentru pisici supraponderale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea