Animale de companie

#insecte #mancare #hrana

Insectele, hrana ecologica a secolului XXI

Oamenii de stiinta estimeaza ca pe Terra exista intre 6 si 10 milioane de specii de insecte , dintre care doar 1 milion au fost cercetate si documentate. Insectele formeaza peste 80% din totalitatea animalelor de pe Pamant. Datorita acestui fapt specialistii preconizeaza ca insectele vor constitui o solutie pentru asigurarea unei parti din necesarul de hrana la nivel mondial.


Efectele consumului excesiv de carne


In acest moment, fiecare cetatean din Europa si America de Nord consuma anual, in medie, 80 kg de carne. In India si China, media este de 25 kg pe cap de locuitor, insa pe masura ce nivelul de trai creste si clasa de mijloc din aceste tari se extinde, cererea pentru carne va spori, potrivit descopera.ro.

Specialistii avertizeaza ca aceasta crestere a consumului este nesustenabila si ca, daca vom continua in acest ritm, vom avea nevoie de alta planeta. In acest moment 70% din pamantul folosit pentru agricultura este utilizat pentru obtinerea furajelor necesare cresterii animalelor, aceasta industrie producand 20% din totalul gazelor cu efect de sera emise la nivel mondial.

Dr. Rajendra Pachauri, a pledat in 2008 pentru reducerea consumului de carne, afirmand ca eliminarea carnii din dieta pentru macar o zi pe saptamana constituie cea mai eficienta cale prin care fiecare om poate contribui la reducerea schimbarilor climatice provocate de emisiile de gaze cu efect de sera.


De ce sa consumam insecte


Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) din cadrul ONU a luat in calcul consumul de insecte ca o alternativa nutritiva si totodata prietenoasa cu mediul inconjurator la cererea tot mai mare de carne.

Insectele reprezinta o excelenta sursa de proteine, grasimi si micronutrienti.

Mai mult de atat, anumite insecte in forma uscata contin de doua ori mai multe proteine decat carnea animalelor, iar altele, in forma larvara, sunt bogate in grasimi si contin o serie de vitamine si minerale importante. De asemenea, insectele sunt bogate in fier, calciu, vitaminele B1, B2 si D, acid linoleic.


Unde se consuma insecte


Peste 1400 de specii de insecte sunt consumate la nivel mondial de catre oameni, printre care gandaci , furnici , albine, lacuste sau greieri.
Consumul de insecte este cel mai popular in zonele tropicale, unde acestea au dimensiuni mari si sunt usor de capturat.

La ora actual 36 de tari africane consuma cel putin 527 de specii de insecte. De asemenea, insectele sunt consumate in 29 de tari asiatice si 23 de tari americane. In Thailanda, aproximativ 200 de specii de insecte sunt considerate comestibile. In Mexic, numarul speciilor consumate se ridica la 500.


Mancam insecte dar nu ne dam seama


Fiecare dintre noi consuma anual aproximativ 500 g de insecte fara sa-si dea seama.

Potrivit legislatiei din SUA, ciocolata poate contine pana la 60 de fragmente de insecte la fiecare 100 g, iar sucul de fructe poate contine 5 oua de musculite-de-otet si 1-2 larve la fiecare 250 ml.

In cazul fainii de grau este permisa prezenta a 75 de fragmente de insecte la fiecare 50 g, iar in ceea ce priveste pasta de rosii folosita in pizza si in alte sosuri, limita este de 30 de oua de musca la 100 g sau 15 oua de musca si un vierme la 100 g. In cazul piperului macinat, limita este si mai relaxata: 475 de parti de insecte la 50 g .

Daca va place berea, luati in calcul ca doar 10 g de hamei contin, de obicei, aproximativ 2500 de purici de plante.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare