Animale de companie

#caini #pisici #alergii #animalute de companie

Si animalutele pot suferi de alergii

Stiai ca rasele de caini cele mai expuse la alergii sunt retrieverii si terrierii? Majoritatea labradorilor, indiferent de culoare, au tendinta sa dezvolte alergii la mancare. Si pisicile sunt sensibile la alergii, rasa cu cele mai multe probleme fiind siameza . Iata mai multe informatii despre alergiile de care sufera animalutele noastre de companie:


1 Ce este alergia


La fel ca in cazul oamenilor, alergia la animalute reprezinta hipersensibilitatea imunitara a organismului aparuta pe fond genetic, fata de diverse ingrediente din mancaruri, polen, mucegai, spori, acarieni , etc.

La contactul cu o concentratie foarte mica de alergeni debuteaza imediat diverse simptome. Cu cat animalul este expus la mai multi alergeni, cu atat mai severe sunt simptomele sale.


2 Cum se manifesta


In general, alergiile se manifesta prin semne respiratorii ca stranutul, tusea, scurgeri nazale; semne gastrointestinale ca voma sau diareea si semne cutanate, ale pielii.


3 Cei mai comuni alergeni


Puricii sunt cea mai comuna cauza a alergiilor la animale. Dupa purici urmeaza carnea de vita, lactatele, graul, pestele, polenul, ouale, drojdia, puiul, mielul, porumbul, soia si orezul.

Exista 3 categorii de alergeni comuni pentru animalute:

 

  • alergeni din mancare - aditivi, conservanti, coloranti, unele mancaruri
  • alergeni de contact - acarieni, purici, sapunuri.
  • alergeni din aer - polen, fum de tigara, matreata de pisica.
     

4 Cum se trateaza alergiile


Este foarte important sa te prezinti cu animalutul la un medic veterinar care il va depista o eventual alergie efectuand o serie de teste. Odata diagnosticata, alergia poate fi ameliorata sau chiar vindecata.

Tratamentul se face prin administare subcutanata timp de circa un an a alergenilor ce provoaca neplaceri, in doze si concentratii crescande.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea