Animale de companie

#animale de companie #cauze #naparlire #naparlire excesiva #cadere par #cadere excesiva par

Caderea excesiva a parului la pisici: 4 cauze frecvente

Perioada de naparlire a pisicii s-a incheiat, dar cu toate acestea, felinei tale ii cade in continuare parul in mod excesiv? Nu ti se pare! Ceva nu este in regula cu pisica ta si este timpul sa afli care sunt cauzele acestei reactii neplacute si incomode atat pentru psica, cat si pentru tine, pentru a stopa caderea parului si a-i reda stralucirea si sanatatea blanitei!


1. Alergii

Alergiile raman in fruntea topului afectiunilor medicale care au printre simptome caderea excesiva a parului. Exista o multime de substante care pot intra in contact cu pielea si blanita felinei si care pot declansa reactiile alergice - detergenti, metale, vopsele, cauciuc, plastic, alte substante chimice. Alergiile sunt insotite si de alte simptome, precum scarpinat excesiv, dar si eruptii cutanate in zona pielii care a intrat in contact cu factorul alergen etc.


2. Alopecia psihogenica

Este o afectiune psihologica, in care felina trage impulsiv de blanita si o mesteca, ca raspuns la un stimul stresant. Desi este una dintre cele mai comune cauze ale caderii parului la feline, foarte putine persoane care au pisici reusesc sa o diagnosticheze si sa ia masurile necesare pentru ca animalul sa scape de acest tic nervos nesanatos. In general, schimbarile in stilul de viata, in rutina de somn sau hranire sunt principalii factori de stres care determina declansarea alopeciei psihogenice.


3. Raie

Raia este o alta afectiune medicala care se poate manifesta prin caderea excesiva a blanitei, pana la aparitia unor locuri sau zone complet lipsite de par si a scuamelor sau crustelor pe piele. Este vorba de mange cheyletiella, un tip de raie cauzat de infectia cu acarienii cu acelasi nume.


4. Infectie parazitara

Unele pisicute sunt alergice la saliva de pureci, iar reactia aparuta in urma contactului cu aceasta se poate manifesta prin scarpinat excesiv, pete rosiatice pe piele sau cadere excesiva a parului. In incercarea de a prinde puricii care se "cazeaza" frecvent pe blanita de pe spate, pisicile au tendinta de a rupe firele de par si de a produce caderea acestora.

In cazul in care caderea exesiva a parului pisicii te ingrijoreaza foarte tare, este timpul sa faci o vizita cu ea la veterinar, pentru investigatii amanuntite. Exista mai multe afectiuni si boli care se manifesta prin caderea parului si doar medicul este in masura sa puna un diagnostic precis si sa prescrie un tratament adecvat.

Sursa foto: petcarerx.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea