Animale de companie

#pisici #coada #pisica #simturi #anatomie pisica #ochi pisica #vedere pisica #mustati

Lucruri inedite despre anatomia pisicii

Pisicile sunt creaturi unice, care au starnit curiozitatea oamenilor inca din cele mai vechi timpuri. De altfel, vechii egipteni considerau pisica un animal sacru, aducator de noroc. Insa, pe langa numeroasele superstitii, anatomia pisicii ne ofera detalii importante despre adaptarea acestui animal la mediul inconjurator!


1. Ochi care stralucesc in intuneric

Pisicile au ochi cu pupile mai mari decat ale oamenilor si sunt controlate de o serie de muschi. La intuneric, lumina care atinge ochii felinelor este reflectata de o membrana care se afla in spatele retinei. Aceasta structura poarta numele de tapetum lucidum, un strat reflectorizant, prezent in structura ochilor pisicilor, cainilor, pasarilor, pestilor si altor animale pradatoare nocturne.

Atunci cand lumina patrunde in ochii unei pisici este transportata spre retina, unde este absorbita de celule senzoriale. Lumina neabsorbita ajunge la suprafata stratului tapetum lucidum unde este reflectata inapoi la retina. In acest fel, pisicile vad mult mai bine pe intuneric decat multe animale.


2. Limba aspra

Limba tuturor felinelor este acoperita cu un strat protector, care ii confera textura aspra. Aceste proeminente microscopice sunt indreptate catre gatul pisicii si sunt instrumente care le ajuta pe pisici sa isi spele blana. Astfel, aceste proeminente actioneaza ca o perie, care prinde si curata blana pisicii.

Limba unei pisici este poate una dintre cele mai active parti ale corpului lor. Pisicile isi spala blana atat pentru a si-o mentine sanatoasa, cat si pentru a-si regla temperatura corporala.


3. Coada si transmiterea mesajelor

Coada unei pisici, care contine aproape 10% dintre oasele pisicii, are rol de contragreutate si ajuta astfel animalul sa isi pastreze echilibrul atunci cand merge pe suprafete inguste. In plus, coada unei pisici comunica si starea sa generala.

Astfel, coada unei pisici relaxate se misca usor, dintr-o parte in alta. Cand coada este dreapta si ridicata in sus indica ca pisica este fericita, iar atunci cand si-o misca rapid, inseamna ca este iritata.

Miscarea brusca a cozii, acompaniata de turtirea urechilor, arata ca pisica vrea sa fie lasata in pace.


4. Mustatile si orientarea

Mustatile unei pisici contin numeroase terminatii nervoase si functioneaza ca un sistem radar, oferind informatii despre toate obiectele cu care animalul intra in contact. In plus, mustatile le ajuta pe pisici sa se orienteze in spatiu, in special pe timpul noptii.



Sursa foto: petfinder.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului