Animale de companie

#curiozitati #caine #patruped #animalut de companie

Curiozitati despre simturile cainilor

Stiai ca nasul uman are doar 3 cm patrati de membrana olfactiva, in timp ce unele rase de caini detin pana la 150 centimetri patrati de material sensibil la miros? Cainii au de asemenea in creier de 40 de ori mai multe celule care proceseaza mirosul decat oamenii. Iata si alte lucruri pe care nu le stiai despre patrupede:


1 Simtul olfactiv al cainelui este de 100 de ori mai bun decat al oamenilor, nasul fiind de altfel partea cea mai sensibila a corpului unui patruped .

2
De asemenea, cainii au abilitatea de a distinge si de a-si aminti mirosuri mult timp dupa ce au fost expusi la mirosul original.


3 Cainii au un organ aditional in cavitatea nazala cunoscut drept organul Jacobson. Cu ajutorul acestui organ patrupedele pot, la propriu, sa guste aerul. Cainii folosesc cel mai adesea acest organ pentru a distinge markerii sexuali lasati in urma de alti caini.

4
Campul vizual al unui caine formeaza un arc de 240o, spre deosebire de oameni care formeaza un arc de 180o, favorizand in acest fel vederea periferica.


5 Desi pot vedea bine la distanta majoritatea cainilor nu poate focaliza obiecte ce se afla la o distanta mai mica de circa 25 cm.


6
Patrupedele pot distinge culorile si au o vedere mai buna decat a oamenilor atunci cand lumina este slaba insa au o capacitate limitata de a vedea detaliile.

7
Cainii sunt foarte sensibili la miscare astfel ca detecteaza imediatobiectele in momentul in care acestea incep sa se miste, chiar daca se afla la o distanta impresionabila.

8
Si auzul este foarte bine dezvoltat la patrupede, acestia pot auzi sunete dintr-o gama variata de frecvente si de la o distanta mai mare decat omul. Rasele cu urechi ridicate au o capacitatea de a auzi mai dezvoltata decat alte rase.

9
Ca si in cazul pisicile, mustatile sunt fire de par insarcinate cu simtul tactil. Radacinile lor sunt inconjurate de sinusuri ce contin numeroase terminatii nervoase. Cand varfurile mustatilor sunt atinse, terminatiile nervoase sunt stimulate si transmit mesaje scoartei cerebrale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea