Animale de companie

#copil #animal #ingrijire #invatare #responsabilitati #beneficii

Cum inveti copilul sa aiba grija de un animal in 8 pasi

Inca de la varste fragede, copiii pot invata importanta responsabilitatilor . Avand grija de un animal, pot afla in timp cat de esentiala este disciplina, rabdarea, dragostea, atentia sau protectia celor din jur. Explica-i copilului tau importanta de a ingriji animalul si invata-l cum sa faca acest lucru urmand cativa pasi simpli.

 

1 Invata-l cum sa se poarte cu un animal

 

Copiii, mai ales cei pana in 5 ani, nu prea stiu cum ar trebui sa se comporte cu un animal. De aceea este bine ca, inca de la o varsta foarte frageda sa il inveti cum sa faca acest lucru, mai ales daca deja ai un animal.

Cu toate ca nu ai acasa unul adevarat, dar intentionezi sa-i cumperi cand va mai creste, ii poti explica folosind un animal de plus. Spune-i ca atunci cand il trage de urechi, de coada sau il bate, pe animal il doare si nu va mai dori sa stea sa fie mangaiat de el. De asemenea, spune-i ca in cazul in care se va duce sa-si ceara iertare , animalului ii este greu sa-i comunice sentimetele lui.

 

2 Explica-i care sunt beneficiile de a avea un animal

 

Este foarte important sa-i explici copilului care sunt beneficiile de a avea un animal. In caz contrar, daca-i spui doar ca nu trebuie sa-i faca anumite lucruri, nu va mai fi foarte incantat de ideea de a avea grija de el sau poate chiar va ajunge sa nu ii mai placa animalele.

Copilul nu trebuie doar sa stie cum sa aiba grija de animal, trebuie sa se si bucure de compania lui. Ii va face o enorma placere sa mangaie pisica sau catelul, sa tina papagalul in mana sau sa se joace cu iepurasul. Lasa-l sa se bucure zilnic de aceste lucruri insa fii in permanenta cu ochii pe el, pentru a nu-l rani din greseala pe animal.

 

3 Impartiti responsabilitatile

 

Daca te-ai decis sa iei un animal, comunica-i din timp vestea. Vei vedea ca se va bucura foarte mult. Spune-i cat mai multe informatii despre el si lasa-l sa-ti puna intrebari cand are nelamuriri. Nu uita ca din aceste informatii sa nu lipseasca cele pentru ingrijirea animalului, apoi stabiliti impreuna ce sarcini ii vor reveni lui.

Ai grija insa ca sarcinile sa fie corespunzatoare varstei. De exemplu, un copil de 5 ani poate hrani animalul insa nu va putea face singur curat in colivia papagalului sau nu va putea schimba litiera pisicii.

 

4 Invata-l despre siguranta animalului

 

Inca de mic, il inveti ca anumite lucruri sunt periculoase pentru el. A venit timpul sa-i spui ca si pentru animale exista lucruri care le pun sanatatea sau chiar viata in pericol.

Invata-l sa-si stanga jucariile mici, atunci cand nu se mai joaca cu ele, deoarece animalul le poate inghiti din greseala. Inainte de a-l aduce acasa, impreuna cu cel mic, fa o inspectie prin casa si asigurati-va ca nu aveti plante otravitoare in casa. De asemenea, nu uitati sa puneti detergentii, medicamentele si obiectele ascutite in dulapuri la care animalul sa nu aiba acces.

Daca ii dai un animal in grija chiar si la varste fragede de 3-4 ani, copilului va invata din timp ce inseamna responsabilitatea pentru viitor.

 

5 Supravegheaza-l si indruma-l

 

Nimeni nu s-a nascut invatat. Odata ce ai adus animalul acasa, invata-l pe copil cum sa aiba grija de el.

Daca se va ocupa de hranirea animalului, spune-i tot ce trebuie sa stie despre aceasta. Cu toate ca nu va retine din prima zi toate informatiile, i le poti reaminti. Incurajeaza-l sa-ti spuna cand are anumite nelamuriri sau cand vrea sa ii dea anumite mancaruri si nu stie daca are voie sau nu. In primele zile ar fi bine sa faceti acest lucru impreuna. De asemenea, nu uita sa-i spui ca apa trebuie schimbata zilnic si ca nu are voie sa-i puna apa de la frigider.

Explica-i ca bolurile pentru apa si mancare trebuie sa fie in permanenta curate. Fiindca este prea mic si nu poate inca sa le spele singur, spune-i sa roage un adult sa faca asta, inainte de a-i da mancare animalului.

In schimb, daca ai un copil mai mare care se va ocupa de curatarea custii si a litierei, spune-i cum trebuie procedat, la cat timp trebuie sa faca acest lucru, ce detergenti pentru curatarea custilor poate folosi, in ce cantitati etc. In primele 2-3 zile ocupa-te tu de curatarea custii, aratandu-i cum sa procedeze. Cand crezi ca este pregatit lasa-l pe el, insa nu uita sa il supraveghezi.

 

6 Reaminteste-i sa-si respecte responsabilitatile

 

In cazul in care observi ca uitat sa-si respecte responsabilitatile, nu le face tu in locul lui, deoarece se va obisnui asa si va „uita” mereu. Daca doar a uitat este de ajuns sa-i reamintesti acest lucru. In schimb, atunci cand a facut asta intentionat, explica-i de ce este important sa hraneasca sau sa-i faca curatenie animalului si ce consecinte poate avea nerespectarea acestor lucruri.

 

7 Motiveaza-l

 

Fa un tabel cu sarcinile pe care cel mic trebuie sa le respecte. Langa el lipeste un plic pentru bile albe sau negre. De fiecare data cand cel mic are grija corespunzator de animal, adauga o bila alba in plic, iar daca nu adauga una neagra. Stabileste de la inceput numarul de bile albe pe care trebuie sa le stranga pentru a primi un mic cadou si spune-i ca in plic trebuie sa fie numai bile albe. Daca va acumula si bile negre, acestea pot fi contracarate de cele albe.

 

8 Explica-i ca animalul are nevoile lui

 

In general copii pot exagera cu dragostea si afectiunea pentru animale sau vor sa se joace cu ele tot timpul. In cazul in care si copilul tau actioneaza la fel, explica-i acestuia ca vietuitoarele nu sunt jucarii pe care le poate avea cand vrea si ca la fel cum si el are nevoie de somn sau de liniste la fel are si animalul lui.

Invata-ti copilul ca trebuie sa lase animalul singur daca se odihneste sau se joaca cu jucariile lui. Arata-i semnele pe care animalul le da cand vrea sa fie lasat in pace: scuipa, isi infoaie coada, fuge, se ascunde etc.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare