Animale de companie

#animale #circ #lege #bolivia

Bolivia a interzis folosirea de animale in spectacolele de circ

Ar fi putut trai pana la 40 de ani in salbatice, unde speranta de viata a unui leu este de 2 ori mai mare decat in captivitate. Acum leoaica Maiza este slaba si aproape oarba, dupa 18 ani in care a fost dresata sa sara prin flacari, pentru spectacole de circ.

 

Doi dintre puii ei au avut dintii taiati de cate antrenori pentru ca acestia sa-si poata baga capul in gura leilor. Unui alt leu i s-au taiat gherutele la nastere fara a fi mai intai anesteziat.

Aceste povesti triste ale animalelor, impreuna cu unele filmari clandestine din timpul antrenamentelor, facute de cei care se ocupa cu protectia si drepturile animalelor , au facut ca autoritatile Boliviene sa interzica folosirea animalelor in spectacolele de circ. Legea ce vizeaza atat animalele domestice cat si animalele salbatice va intra in vigoare in 2011.

In prezent exista mai multe tari care au luat masuri impotriva folosirii animalelor la circ, insa Bolivia este primul stat care a interzis cu desavarsire folosirea oricarui animal in spectacole, indiferent ca este vorba despre un animal salbatic sau un animal de casa .

Acest proiect de lege a fost propus de catre organizatia pentru protectia animalelor ADI ( Animal Defenders International). Aceasta a facut publice filmari in care animalele care erau utilizate in spectacolele de circ erau batute, in timp ce animalele care nu mai puteau executa numere in spectacol erau omorate.

Maiza, impreuna cu cei patru pui ai ei si un babuin pe nume Tillin au fost primii care au simtit efectele legii. Cele 5 feline au calatorit spre California, unde au fost “cazate” intr-o rezervatie pentru animale, in timp ce babuinul “locuieste” acum intr-un sanctuar din Marea Britanie.

Nimeni nu stie insa ce sa faca cu celelalte animale care sunt in grija circarilor din toata tara. Gradinile zoologice sunt deja pline. Nici grupul care s-a ocupat de repartizarea primelor animale salvate nu beneficiaza de un spatiu in care sa le tina pe toate.

Rezervatia Inti Wara Tassi din centul Boliviei, care adaposteste peste 100 de animale, in special maimute si papagali Ara Macao, a declarat ca poate adaposti animalele salvate, insa are nevoie de sprijinul guvernului.

Animalele au stat in continuare in custile lor din cadrul circurilor pana cand organizatia ADI a construit un refugiu sigur pentru ele in parcul Cochabamba.

Odata ajunse acolo, animalele au fost tratate si ingrijite corespunzator. Li s-au administrat suplimente nutritive si vitamine pentru a-si reveni. Animalele sunt acum vioaie si au luat kilograme in plus.

Circurile din tarile din jurul Boliviei, nu mai fac turnee in Bolivia de teama sa nu le fie confiscate animalele.
 

Crezi ca ar fi nevoie de aceasta lege si in Romania?



Sursa foto : www.sunnyfuerteventura.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea