Amenajarea casei

#curte #gradina #gratar #gratar de curte #gratar in aer liber

Tipuri de gratare pentru curte

Pe timp de vara, carnea si legumele la gratar sunt unele dintre mancarurile cele mai apreciate. In caz ca locuiesti la casa iti propunem sa eviti murdaria si fumul din bucatarie si sa-ti gatesti in curte, respectiv gradina . Este nevoie sa te dotezi cu un gratar special. Ca sa faci cea mai potrivita alegere, iata cateva sugestii de care este bine sa tii cont:



1 Spatiul disponibil


In primul rand este recomandat sa te uiti de jur imprejur in curte si sa gasesti locul potrivit unde ai de gand sa amplasezi gratarul. Daca ai o curte cu dimensiuni mari nu vei fi restrans de acest aspect insa in cazul in care ai la dispozitie un spatiu limitat lista de optiuni se restrange.
Gandeste-te daca amplasarea unui gratar (indiferent daca vorbim de unul fix sau mobil) nu va afecta aspectul general al curtii sau gradinii sau nu va duce la deteriorarea plantelor sau a altor obiecte din spatiul respectiv.


2
Numarul de membri


In cazul in care ai o familie mica, compusa din 2-3 persoane, nu are rost sa investesti foarte mult intr-un gratar cu dimensiuni mari, pe care nu-l vei folosi la capacitate maxima.

Desigur, daca primesti constant musafiri, ocazie cu care organizezi mese speciale in curte, te sfatuim sa optezi pentru un gratar mai complex, care sa-ti usureze munca.


3 Fix sau mobil


Este bine sa ai in vedere faptul ca, in cazul in care optezi pentru un gratar fix, acesta va ramane in locul respectiv pentru un timp indelungat, ocupand constant o portiune din curte/gradina.

In schimb, gratarele mobile (multe prvazute cu roti) pot fi mutate dintr-un loc in altul.

Principalelel avantaje ale unui gratar fix tin de durabilitatea, usurinta si siguranta in exploatare. Unul dintre componentele gratarului fix este hornul astfel ca, pe de o parte, fumul nu-l va deranja pe bucatar iar pe de alta parte, se pot prepara mancaruri si pe vreme urata.

Un gratar mobil este avantajos pentru ca poate fi scos din curte dupa utilizare si daca are dimensiuni mici, poate fi depozitat in portbagajul masinii si transportat in alte locatii.


4 Material


Gratarul fix este facut sa ramana in acelasi loc mai multi ani de-a randul astfel ca este construit din materiale rezistente, ciment, piatra sau caramida, in timp ce gratarele mobile sunt confectionate de regula din metal.


5 Tipuri de combustibil


Este bine sa stii ca exista modele de gratare pentru care se recomanda folosirea mangalului drept combustibil.

Mangalul este un produs rezultat prin carbonizarea lemnului in absenta aerului, ce produce o cantitate de caldura dubla in comparatie cu lemnul din care provine. Mangalul arde lent si nu produce fum.

Gratarul pe gaz este foarte util si practic si poate fi cumparat cu o butelie de gaz sau poate fi legat, printr-un simplu racord, la o butelie. Principalul avantaj ale unui astel de gratar este acela ca gazul este relativ ieftin, iar buteliile se pot umple de la orice benzinarie .

Gratarul electricare multe dintre avantaje intrucat este dotat cu un termostat astfel ca temperatura poate fi reglata cu precizie. In plus, nu se produce fum si nu apar resturi de ardere etc.


6 Alte dotari


Exista gratare cu doua randuri suprapuse, astfel incat cel mai aproape de jar se poate frige carnea, iar pe sertarul superior se pot pregati legumele.

De asemena, exista modele care vin insotite de spatiu pentru depozitare lemne sau alte ustensile diverse.

Gratarele fixe pot fi dotate cu spatii speciale gen cuptoare pentru pizza si, de cele mai multe ori, vin insotite de o chiuveta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului