Amenajarea casei

#vase #bucatarie #vase gatit #oale gatit

Cum alegi vasele si oalele de gatit

Atunci cand vrei sa cumperi un set de vase si oale de gatit, este important sa faci alegerea corecta astfel incat acestea sa reprezinte o investitie buna. Tine cont de calitatea acestor recipiente, pentru a-ti proteja sanatatea si a-ti usura munca in bucatarie. Pe piata gasesti o gama diversificata de oale si vase de gatit , insa numai o parte dintre acestea sunt recomandate



1 Ce inseamna vase de buna calitate


Vasele si oalele de buna calitate depind de tipul de material din care sunt confectionate, de grosimea materialului si greutatea acestuia. Toate aceste atribute pot afecta rezultatul mancarii tale. Recipientele au diverse caracteristici performante.

Un vas de calitate nu trebuie sa interactioneze chimic cu mancarea. Apoi, un astfel de vas trebuie sa fie rezistent, fara sa-si modifice forma sau proprietatile. In plus, o oala calitativa este un bun conductor termic, pentru a asigura raspandirea uniforma a caldurii. O alta caracteristica necesara este usurinta in utilizare.

De exemplu, in cazul unei oale din aluminiu, prin laminarea acestuia se asigura o manevrare usoara ca urmare a greutatii scazute a recipientului. De asemenea, recipientul retine caldura un timp indelungat.

Un alt aspect este cel legat de modul de preparare. Un vas de buna calitate, in care se gateste la abur, trebuie sa aiba mai multe straturi, caldura sa fie distribuita in mod egal, iar capacul sa poata fi inchis etans pentru ca aburul sa ramana in interiorul vasului.


2 Alege tipul de material pentru oalele din bucataria ta


Ai de ales intre oalele, cratitele si vasele din otel inoxidabil , aluminiu, fier, otel, cupru etc. Pentru a face o alegere in deplina cunostinta de cauza, este bine sa cunosti avantajele si dezavantajele fiecarui tip.

De exemplu, oalele emailate au avantajul de a nu interactiona chimic cu alimentele pe care le gatesti, indiferent de gradul de aciditate al acestora. Astfel, materialul vasului nu afecteaza mancarea si nici mancarea nu deterioreaza vasul. De asemenea, emailul poate fi curatat usor si este un bun conductor termic. Pe de alta parte, emailul este sensibil la socuri. Vasele carora le-a sarit smaltul trebuie inlocuite.

Vasele din inox sunt foarte rezistente, pastrandu-si aspectul de nou. Vasul din inox rezista la oxidare si poate fi curatat cu usurinta. Pe de alta parte, caldura nu se propaga uniform, ducand la ardere sau la preparate gatite diferit pe portiuni.

Ceramica conduce caldura in mod uniform si este cunoscut ca fiind unul dintre materialele cele mai bune pentru vase. Cu toate acestea, ceramica se sparge destul de usor.


3 Alege oalele si vasele in functie de sursa caldurii


Un alt aspect de care este bine sa tii seama il reprezinta sursa caldurii. In functie de plita, aragazul sau sursa de caldura respectiva sunt anumite vase indicate. De exemplu, recipientele din sticla nu sunt recomandate pentru folosire pe plite cu ecran. Oalele din fonta, in schimb, sunt ideale pentru a pregati mancare in cuptor, dar si pe foc, inclusiv pe foc de lemne sau carbuni.

  •   2011-07-15
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Ramona Sandu

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Nicoleta Simion: Diabetul si terapia cu insulina la feline

Expertul Acasa.ro, dr Nicoleta Simion, medic veterinar

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului