Amenajarea casei

#difuzoare #sistem audio #home theater #sistem de sunet #surround sound

Cum sa aranjezi difuzoarele unui sistem audio surround sound

Dupa ce ai investit intr-un sistem audio , amplasarea corecta a difuzoarele te poate ajuta sa te bucuri de rezultatele cele mai bune. Afla cum sa aranjezi difuzoarele unui sistem audio surround sound .

Calitatea unui sistem "home theatre" depinde in mare masura si de calitatea si modul de receptionare a sunetului, nu doar de marimea ecranului si claritatea imaginii. Afla tot ce trebuie sa stii despre amplasarea difuzoarelor pentru surround sound.
 

Surround sound: 5.1 si 7.1


Sistemele 5.1 sunt alcatuite din sase : difuzorul central, fata stanga, fata dreapta, spate stanga, spate dreapta si -ul (de obicei este cel mai mare difuzor si iti asigura basul, tonalitatea cea mai joasa a registrului auditiv.)

Cele opt difuzoare ale sistemului 7.1 au avut pana acum un succes mai limitat la public fata de 5.1. Acest sistem contine cele trei difuzoare centrale, subwoofer -ul, doua difuzoare laterale, care stau aliniate in dreapta si stanga ta si doua pe care le montezi in spatele tau.
 

Distanta intre difuzoare


Pentru a obtine cele mai bune rezultate cand vizionezi filme sau asculti muzica in sase canale, este recomandat ca cele trei difuzoare frontale sa fie aliniate.

Cel mai bun loc pentru difuzorul central este chiar sub ecran, in timp ce in cazul difuzoarelor frontale stereo se recomanda asezarea la aceeasi distanta de ecran, dar si de locul in care vei sta atunci cand le pornesti. Pentru cel mai bun efect, aseaza-le la un unghi de 30 de grade, astfel incat formeaza un arc, al carui punct central este difuzorul de langa ecran.

Difuzoarele de spate se aseaza de obicei in spatele canapelei sau locului in care vei sta atunci cand folosesti , la un unghi de 45 de grade fata de perete.
 

Volumul sonorului potrivit


Stabilirea volumului corect pentru toate cele cinci difuzoare principale poate fi dificila la primele incercari. Din fericire, toate difuzoarele au setari de volum separate, astfel incat vei putea incerca mai multe pana ajungi la combinatia potrivita.

In timpul filmelor, difuzoarele din spate au in general sunete de fundal. Daca sunetul din ele este mai puternic decat cel generat de cele trei difuzoare frontale si actiunea se desfasoara in prim plan, redu volumul celor din spate, pana cand nu-ti mai distrag atentia in mod neplacut.
 

Basul si subwoofer-ul


Subwoofer-ul poate fi asezat oriunde in camera, dar pentru cel mai fidel bas si pentru a nu deranja prea mult vecinii este recomandat ca acesta sa nu fie lipit de un perete.

Vei stii ca ai gasit locul potrivit atunci cand nu mai percepi sunetul ca venind din el. Cand simti ca basul se aude natural in toata camera fara sa identifici sursa, ai gasit cel mai bun loc.
 

Cum poti ascunde firele


Daca nu ai optat pentru un sistem surround sound wireless, care te scuteste de aranjarea firelor, dar nu este apreciat de cei mai multi audiofili, firele iti vor pune probleme.

Cand podeaua este acoperita de mocheta, firele pot fi ascunde cel mai usor la marginile acesteia.

Pentru parchet sau gresie, sunt recomandate sistemele speciale de plastic pentru mascarea firelor. Evita-le pe cele tubulare si alege un canal de cablu cu capac in sistem de prindere pe sina, usor de instalat si de intretinut.

Sursa foto: Circuitstoday.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului