Amenajarea casei

#design interior #stil rustic #traditional #romanesc #mobila pictata #lemn masiv #artizanat

Casa in stil rustic

Stilul rustic te aduce mai aproape de natura, de o viata simpla si linistita. Daca ti-e dor de casa bunicii poti sa iti decorezi locuinta in linii drepte, cu forme simple si cu materiale cat mai naturale: lemn, pamant, piatra si fier.

 

Culorile specifice stilului rustic sunt cele apropiate de natura: maro, bej, verde deschis si rosu.

Foloseste cat mai mult lemnul pentru mobilier si fierul forjat pentru decoratiuni. Este indicat sa mergi pe o linie simpla pentru mobilier, fara prea multe curbe sau alte artificii.

Textile care se regasesc cel mai des intr-o casa traditionala sunt de obicei tesaturile si materialele brodate. Poti chiar sa pui cateva blanuri sau piei de animale aruncate pe jos in loc de covor sau agatata de perete.

Elemente de decor in functie de incapere

1 Livingul

Elementul focal pentru camera de zi in stil traditional este masa. Alege o masa mare cu scaune din lemn masiv . Daca vrei ceva deosebit poti sa achizitionezi mobilier pictat manual.

Inlocuieste canapeaua cu un divan de lemn pe care poti arunca o cuvertura cu model traditional. Pune cat mai multe pernite brodate pentru a asigura confortul necesar.

Chiar daca televizoarele si electronicele nu se incadreaza in general in decorul rustic, le poti ascunde in spatele usilor din lemn ale dulapurilor.

Nu uita ca stilul traditional inseamna este in primul rand amintiri si familie. Astfel, fotografiile de familie nu pot sa lipseasca din decor. Le poti pune pe o polita fixata in perete.

In punctele cheie ale camerei, agata doua-trei tablouri cu flori sau reproduceri dupa Grigorescu. La ferestre va merge de minune o perdea alba cu flori brodate manual. Pe podea poti aseza covoare groase, din lana, cu imprimeuri traditionala.

Atat in sufragerie cat si in celelalte camere este indicat sa folosesti candelabre din lemn sau fier forjat. Poti sa atarni pe pereti diferite obiecte din fier, lemn sau chiar tesaturi. Ai grija, totusi, sa nu devina prea incarcata casa.

2 Dormitorul

Patul poate fi din lemn sau fier forjat si este bine sa aiba si tablie. Alege cuvertura si lenjeria astfel incat sa se asorteze cu restul decorului. Sunt de preferat modelele cu flori mici cu alb, rosu, verde. Deasupra poti agata un element traditional: un stergar, o fotografie veche, o sculptura de lemn. Ca sa ii dai dormitorului un look si mai interesant, inlocuieste lampa obisnuita de pe noptiera cu un opait.

Spatiul de sub pat poate fi folosit cu succes pentru depozitare. Cumpara cateva lazi impletite pentru a te incadra in tipicul camerei. Intr-un colt poti pune si un cufar vechi cu diverse amintiri. Un accesoriu de efect va fi si blana alba de oaie aruncata pe podea in locul covorului.

3 Baia

Pentru mobila de baie, alege aceleasi materiale: lemnul si fierul forjat. In ceea ce priveste robinetii, este bine sa mergi pe culoarea aurie sau aramie pentru a nu iesi din stilul ales.

Depoziteaza rufele de spalat intr-un cos impletit de rachita. Nu uita sa agati de pereti cateva prosoape cu motive traditionale si sa pui din loc in loc cosuletele cu flori parfumate.

 

 

4 Bucataria

Daca vrei sa dai peretilor un aspect deosebit poti folosi caramida aparenta sau lambriurile. Nu e nevoie sa acoperi toata suparafata, poti sa le utilizezi doar pe o portiune sau pe un perete. Alta varianta ar fi sa vopsesti cu verde pal pentru a reda senzatia de prospetime a naturii.

In cazul in care ai suficient loc, incearca sa pozitionezi in mijlocul camerei toate utilitatile. Pentru a mai economisi din spatiu, dar si pentru un aspect cat mai deosebit incastreza cuptorul chiar in perete. O usa masiva din fier va face totul sa arate mult mai bine.

Grinzile sunt un alt element specific caselor taranesti. Este suficient chiar si una singura, din lemn masiv. Agata de ea toate obiectele care trebuie sa stea la indemana: linguri de lemn, cratiti, tocatoare sau saculeti cu condimente.

Pentru prosoapele de bucatarie alege materiale albe cu modele florale sau cu fructe. Incearca sa expui cat mai multe ustensile de bucatarie pentru a recrea atmosfera rustica. Lasa la vedere cat mai multe borcanele cu ingrediente si obiecte din lemn. Mai nou se gasesc la supermarket si ghivece in care poti sadi mai multe plante deodata. Astfel vei putea avea proaspate leusteanul si mararul pentru mancaruri.

 

5 Holul

Pentru a proteja varul peretilor, dar si pentru a pastra elementele designului rustic, iti poti tapetea holul cu lambriuri de lemn. Inaltimea lor nu ar trebui sa depaseasca o treime din inaltimea casei pentru a nu face interiorul prea incarcat.

De perete poti agata o oglinda cu mici arabescuri in colturi si cu o rama lata din lemn, de aceeasi culoare cu lambriurile. Pune intr-un colt un vas de ceramica cu model traditional.

6 Preturi & magazine

O astfel de schimbare de look pentru casa ta va costa destul de mult. Asa ca e bine sa nu te avanti direct la cumparaturi. Primul pas este sa treci in revista lucrurile mai vechi, mobila, covoare, farfurii. Chiar daca sunt putin deteriorate se pot reconditiona, petele de pe tesaturi se pot scoate, farfuriile decorative pot fi lipite si astfel vei economisi mai multi bani.

Stilul rustic implica achizitionarea unei mobile din lemn masiv, realizata manual. Asa ceva nu vei putea gasi la marile magazine din oras, asa ca va trebui sa te indrepti catre cele specializate sau chiar catre antichitati.

Un pat de doua persoane din lemn masiv de salcam si fag poate fi cumparat la un pret cuprins intre 1000 si 1300 RON, in functie de model la Gabriel Art. O comoda din lemn de mar si brad, cu oglinda si taburet, costa in jur de 800 RON. La acest magazin vei gasi o gama larga de masute (200 - 800 RON) si suporturi de flori (100 – 500 RON).

Cei de la Rustic Wood fac diverse obiecte din lemn masiv la comanda. De exemplu, poti sa iti achizitionezi un set format din masa de 6 persoane cu scaune la aproximativ 1400 RON. Pentru comode si dulapuri poti apela la magazinul Lemexim Art.

Alte magazine pentru mobilier de lemn:

Daca doresti mobilier pictat manual iata cateva optiuni:

Pentru textile beneficiezi de o gama larga de produse. La artalasat.ro gasesti covoare la 300 - 1500 RON. O fata de masa brodata, de 100 x 100 cm, costa aproximativ 400 RON de la e-broderie.com.

Foarte multe obiecte traditionale, lucrate manual, poti gasi si la magazinul special amenajat din cadrul Muzeului Taranului Roman: perdele, fete de masa, obiecte din lemn sau ceramica.

De asemenea, poti sa gasesti la preturi mai accesibile obiecte de artizanat in magazinele online. O vaza cu model traditional costa intre 30 si 150 RON la artizanat-online.ro.

Obiecte din ceramica de Horezu poti gasi pe arta-ceramica.ro. Pretul unei farfurii pictate este de 6 RON, un urcior poate ajunge si la suma de 60 RON.

Daca vrei ceva mai special poti alege o masca cu model traditional de pe romanian-handicrafts.ro sau o macheta din lemn a unei manastiri din Romania.

Alte magazine care ofera obiecte de artizanat:

 

Citeste despre alte stiluri de amenajare:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea