Amenajarea casei

#locuinta #securitate #alarma

Alarma, principalul sistem de securizare a locuintei

Intr-un peisaj cu o cota de infractionalitate ridicata, tot mai multe persoane pun sub semnul intrebarii siguranta familiei si a bunurilor dobandite de-a lungul vietii. Lipsa de incredere in organele abilitate accentueaza si mai mult ingrijorarea populatiei, lucru de pe urma caruia hotii nu au decat de castigat.

 

Din ce in ce mai multe familii au apelat la sisteme de securizare a locuintei, unul dintre cele mai raspandite fiind cel pe baza de alarma, pus la dispozitie de catre numeroase firme de profil din tara, in colaborare cu firmele de monitorizare.

Sistemul se bazeaza pe alertarea prin telefon, radio, GSM sau GPRS a unui dispecerat de paza si interventie care va trimite in cel mai scurt timp, respectiv intre 3 si 15 minute cea mai apropiata echipa la adresa solicitantului.
 

Componentele sistemului:

Alertarea dispeceratului poate fi facuta printr-o telecomanda care actioneaza un comunicator sau de catre o centrala de alarma care poate avea functii diverse si la care se pot atasa mai multe tipuri de detectori si sisteme de perimetrare. Centrala de alarma indeplineste urmatoarele functii:

  • organizarea semnalelor primite de la detectori;
     
  • initializarea apelurilor si alertarea dispeceratului atunci cand detectorii au inregistrat o prezenta straina;
     
  • stocarea unui log de evenimente, astfel ca tu sa detii situatia evenimentelor pe o perioada de timp determinata.

Centrala poate fi armata sau dezarmata cu ajutorul unei tastaturi (in baza unor coduri de acces pe care doar utilizatorul le cunoaste) sau cu ajutorul unor telecomenzi.    O alta caracteristica de ordin tehnologic consta in numarul de partitii al centralei.

Legaturile intre centrala de alarma, tastatura, sirena si detectori se fac cu un cablu special, ignifug. Pentru cazurile in care doresti sa eviti neplacerile produse de instalarea acestor cabluri poti opta pentru varianta wireless care este, in principiu, cu 25-30% mai scumpa.  Astfel, preturile variaza intre 60 de euro si 1000 de euro in functie de performante.
 

Sirena

La centrala poate fi atasata o sirena pentru a produce alarmarea local, in perimetrul casei sau al curtii. Astfel,  sirena poate fi de interior sau de exterior.
 

Detectori: 

Detectori tip PIR pentru identificarea miscarii si a prezentei intr-o incinta detecteaza caldura pe care trupul uman o degaja si sunt aproape imposibil de pacalit. Daca bugetul iti permite, poti opta pentru detectori de exterior sau cu sensibilitate mai scazuta, astfel incat prezenta animalelor de companie nu reprezinta o problema; nu va trebui sa renunti la cainele sau la pisica ta, deoarece senzorii nu ii vor confunda cu un talhar.

Pretul unui detector PIR pleaca de la 25 de euro si poate ajunge pana la 150 de euro. In principiu se foloseste un detector pir pentru fiecare camera insa putem optimiza luand in calcul numarul de intrari, ferestre, etc.

Detectori de geam spart sunt detectori de ultrasunete care vor semnala orice geam spart in raza lor de actiune sau un detectori de vibratii care trebuie montati pe tocul geamului. Pret intre 30 si 100 de euro.

Pentru detectarea fumului exista detectori de fum optici (25-50Euro), care “vad” fumul si detectori de temperatura(40-100 Euro) care sezizeaza schimbarile bruste de temperatura si detectori care au actiune mixta , fiind o combinatie intre cele doua tipuri de detectori descrise mai sus. (90-180Euro)

Contactele magnetice se monteaza pe usi si ferestre si vor semnala deschiderea acestora atunci cand alarma este armata. (5-10 Euro).
 

Acumulatori

Centralele de alarma  au posibilitatea de a functiona independent in conditiile intreruperii energiei electrice, in principiu durata de functionare in sistem backup pe acumulatori fiind de 48 de ore.

Pentru un sistem de alarma vei avea nevoie de o tastatura, care poate fi cu leduri sau cu afisaj LCD, costurile acesteia fiind intre 60 si 200 euro, de o sirena care poate fi de interior (cca 20 euro) sau de exterior (80-120 euro) si de un numar de detectori.
 

Preturi estimative:

Pentru un apartament cu 3 camere:

Sistem alarma cu fir,  cu 5 senzori PIR, 1 tastaura, 1 sirena interior, 1 telecomanda – 1800 – 2200 RON (+TVA)

Pentru o casa cu 5 camere:

Sistem alarma wireless cu 10 senzori, 2 tastaturi, 1 sirena exterior, 2 telecomenzi -  4000 – 6000 RON

Preturile firmelor de monitorizare sunt cuprinse intre 20 – 100 Euro pe luna.

Pentru preturi exacte si pachete adaptate pentru locuinta si nevoile tale, este bine sa te adresezi direct firmei. Iata cateva siteuri de unde poti afla mai multe informatii despre sistemele de securizare a locuintei: magazinalarme.ro, alarmsistem.ro, iqinvent.ro etc

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea: Mirosul gurii la caini si pisici

Experti Animalute

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea: Totul despre aparatele ortodontice la caini si pisici

Experti Animalute

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea: Gingivitele la feline

Experti Animalute

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului