Amenajarea casei

#ferestre #constructie #geamuri #termopan

Tipuri de geamuri termopan

La ora actuala exista pe piata diverse tipuri de geam termopan care se diferentiaza atat pe baza criteriului estetic cat si pe cel al calitatii. In mare, ferestrele termopan se deosebesc in functie de 3 criterii: tipul de geam, tamplaria folosita si modul in care se deschid. Ca sa faci alegerea potrivita nevoilor tale personale este indicat sa cunosti cateva caracteristici ale fiecaruia dintre aceste criterii :


Geamul folosit


1 Geam termopan clar


Acest tip de geam asigura o dispersie superioara a luminii. Un alt avantaj al acestui tip de geam este acela ca este ieftin si ca asigura o izolatie superioara geamurilor normale, fiind insa modelul de baza.


2 Geam termopan reflexiv


Sticla acestui tip de geam este colorata in argintiu si are efect de oglinda. Caracteristica principala a geamului termopan reflexiv este aceea ca, daca lumina din exterior este mai puternica decat cea din interior, atunci geamul impiedica patrunderea emisiilor. Devenind oglinda in exterior se sporeste gradul de intimitate, insa dezavantajul este ca acest efect nu mai este valabil pe timpul noptii.


3 Geam termopan mat


Spre deosebire de geamul termopan reflexiv, cel mat protejeaza camerele de privirile trecatorilor si pe timpul noptii, atunci cand in interior exista o lumina aprinsa. Acest tip de geam este folosit pentru locurile unde nu este nevoie de emisii ale luminii foarte puternice.


4 Geam termopan fumuriu


Caracteristica principala a acestui geam este aceea ca respinge emisiile de raze ultraviolete. Astfel, poate fi folosit pentru locuintele orientate catre soare pentru a proteja plantele, culorile covoarelor sau ale mobilierului.


5 Geam termopan low e


“Low e” este abreviere de la “Low emissivity”, ceea ce se traduce prin “emisii scazute”. Acest tip de geam impiedica patrunderea radiatiilor de unda mare (caldura) prin joasa emisivitate. Toate materialele absorb, reflecta si emit energie. Cu cat un material reflecta mai multa energie, cu atat termoizolatia sa este mai de calitate. Astfel se explica de ce acest tip de geam confera o izolatie superioara fata de celelalte.

Exista si geam termopan low e cu argon si krypton. Aceste gaze inerte, introduse in camerele geamului, creeaza un strat izolator suplimentar.


6 Geam termopan ornamental


Sticla acestui geam (clara sau mata) este obtinuta prin sablonare si poate avea diverse efecte ornamentale - de cristal, tip vitralii etc. .In principal, aceste geamuri sunt folosite pentru a personaliza o locuinta.


Tamplaria utilizata


1 Tamplarie din aluminiu


Principala caracteristica a acestui tip de tamplarie este aceea ca este foarte usoara astfel ca are un efect minor asupra structurii de rezistenta a oricarei cladiri. Majoritatea conponentelor unei astfel de rame sunt mai subtiri si mai fine decat cele fabricate din lemn, astfel ca viziunea nu este obstructionata.

Tamplaria din aluminiu este foarte usor de intretinut si nu isi schimba culoarea in timp. De regula acest tip de ferestre sunt de culoare alba, maro inchis sau deschis insa, platind o taxa suplimentara, pot fi comandate si in alte culori.


2 Tamplarie din pvc


Avantajele geamurilor cu tamplarie din pvc sunt urmatoarele: nu ruginesc, nu trebuie sa fie vopsite, sunt rezistente la foc si asigura o izolatie superioara. In afara de lubrefierea balamalelor o data la cateva luni/ani, acest tip de geam nu are nevoie de alte intretineri.


3
Tamplarie din lemn


Acest tip de geam este mai elegant, drept urmare preferat de clientii mai pretentiosi. Se foloseste un lemn stratificat care ofera o rezistenta si flexibilitate superioara fata de lemnul obisnuit. De asemenea, aceste geamuri au un aspect estetic superior si pot fi folosite pentru reconditionarea caselor vechi, fara a le afecta arhitectura.


Modul in care se deschide


1 Geamuri termopane fixe


Aceste ferestre nu ofera nicio mobilitate. Nu exista elemente de feronerie - balamale sau clante, ceea ce se reflecta in costul geamurilor, mult mai redus. Sunt recomandate pentru camerele in care exista alte surse de aerisire.


2 Geamuri termopane simple


Sunt ferestrele obisnuite, cu o singura deschidere, de la dreapta spre stanga sau invers.


3 Geamuri termopane cu deschidere pe verticala


Aceste geamuri pot fi deschise numai pe verticala si sunt folosite mai rar pentru locuinte, in general fiind recomandate pentru birouri.


4 Geamuri termopane oscilobatante


Pe langa modul obisnuit de deschidere pe orizontala, aceste ferestre au si un sistem de deschidere pe verticala. Ele asigura o ventilatie variabila in incapere insa elementele de feronerie sunt mai multe si mai complexe, pretul fiind deci mai mare in raport cu celelalte tipuri de ferestre.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea: Persistenta dintilor temporari la animalele de companie

Experti Animalute

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea: Tu stii cati dinti au pisica si cainele tau?

Experti Animalute

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea: Stiati ca si animalele de companie au probleme dentare?

Experti Animalute

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea, medic stomatolog

Experti Animalute

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea: Persistenta dintilor temporari la animalele de companie

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea, medic stomatolog

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Nicoleta Simion: Diabetul si terapia cu insulina la feline

Expertul Acasa.ro, dr Nicoleta Simion, medic veterinar

Pune o intrebare