Amenajarea casei

#geam #casa #termopan #fereastra

Cum calculezi pretul pentru o fereastra termopan

Stiai ca pretul unei ferestre de tip termopan este influentat in mica masura de sticla utilizata? Materialul din care este confectionat cadrul ferestrei termopan si modul in care se deschide aceasta sunt factorii esentiali ce stabilesc pretul final al lucrarii. Iata cateva indicii care sa te ajute sa calculezi costul unei ferestre tip termopan:


1 Pretul de pornire afisat este specific pentru ferestre simple


Mai toate magazinele de profil afiseaza la vedere pretul de pornire pentru un metru patrat in cazul unei fereastre simple, fara nicio deschidere. Astfel, vei avea surpriza sa constati ca acest pret este pana la de doua ori mai mic fata de cel al unei ferestre mobile. Diferenta de bani se explica prin faptul ca o fereastra mobila are, pe langa rama comuna, fixa, una mobila dar si diverse elemente de feronerie de tipul balamalelor sau zavoarelor.

De exemplu, daca pentru o fereastra simpla din PVC, fara deschidere, ce are o dimensiune de 1500 mm x 1500 mm vei plati circa 90 euro, pentru aceeasi fereastra, cu deschidere pe jumatate (dreapra sau stanga) vei plati circa 150 euro. Daca vrei ca fereastra sa se deshida in ambele parti, una dintre aripile mobile avand si deschidere oscilobatanta, vei plati aproximativ 200 euro.


2 Pretul poate avea inclus sau nu TVA-ul, montajul si transportul


Se intampla adesea ca pretul afisat de magazinele de profil sa nu contina TVA. De asemenea, unele firme percep un comision separat pentru montaj si transport.

Este bine sa stii ca un producator serios nu va putea sa-ti spuna pretul final al ferestrelor termopan pentru care ai optat decat dupa masurarea dimensiunilor exacte si crearea unui sabon reprezentativ. Este recomandat sa optezi ca ferestrele sa fie masurate de reprezentantii firmei de la care urmeaza sa faci lucrarea pentru a evita aparitia problemelor la montaj.


3 Pretul este direct proportional cu materialul din care este confectionat cadrul ferestrei


Cele mai ieftine geamuri de tip termopan sunt cele din PVC, dupa care urmeaza cele din aluminiu si lemn masiv. Daca pretul unui metru patrat de geam simplu din PVC costa circa 40 euro, unul din aluminiu costa aproximativ 70 euro.

Ferestrele termopan din lemn masiv stratificat sunt mai scumpe si pretul lor porneste de la circa 130 euro/mp pentru molid si ajunge la circa 200 euro/mp pentru stejar.


4 Accesoriile si functiile speciale influenteaza costul final


Orice sistem de tamplarie include elemente obligatorii - profile, garnituri, balamale. Insa unele tipuri de ferestre termopan pot fi dotate cu elemente mai mult sau mai putin optionale - garnituri si inchideri suplimentare, armaturi, profile de evacuare a apei sau de aerisire.

Aceste elemente asigura o izolare termica si fonica mai buna, o inchidere etansa sau din contra, permit circulatia aerului, prevenind aparitia umiditatii si a mucegaiului.

De asemenea, unele geamuri au incluse panze impotriva insectelor, altele nu. De aceea, cand compari pretul la doua oferte este indicat sa ai in vedere aceste profile optionale si sa-l alegi pe cel potrivit pentru nevoile tale.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, dr Valentina Vanatoru, medic veterinar: De ce sa ne sterilizam animalul de companie?

Experti Animalute

Expertul Acasa.ro, dr  Valentina Vanatoru, medic veterinar

Experti Animalute

Expertul Acasa.ro, sociolog Elena Carstea: Cum sa-mi protejez animalul in perioada Sarbatorilor

Experti Animalute

Expertul Acasa.ro, dr Nicoleta Simion: Diabetul si terapia cu insulina la feline

Experti Animalute

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.