Amenajarea casei

#slefuire #lac #vopsea #grund #tratare #ingrijire #lemn

Cum sa tratezi si sa protejezi lemnul din casa si din imprejurimi

De cele mai multe ori, obiectele de mobilier confectionate din lemn, in timp, se deterioreaza cu atat mai mult, cu cat acestea stau in exterior. Iata cum le poti reconditiona si cum sa protejezi obiectele din lemn confectionate de tine.

1 Reconditionarea unui obiect de mobilier vechi

Ustensile necesare :

 • Banda abraziva pentru indepartarea vopselei si slefuirea mobilei sau o bormasina cu accesorii care folosesc material abraziv;
 • Chit pentru lemn;
 • class ="xirtireh" href="//www.acasa.ro/grund" title="grund">Grund ;
 • Pensula pentru aplicarea grundului;
 • Vopsea, lac sau email, speciale pentru lemn, in culoarea dorita;
 • Pensula, trafalet sau pistol pentru aplicarea vopselei.

 

Pasul 1. In cazul in care, obiectul pe care doresti sa-l reconditionezi este acoperit cu un strat de vopsea sau lac va trebui sa-l indepartezi. Foloseste o banda abraziva, speciala.

Pasul 2. Dupa indepartarea stratului de vopsea slefuieste bine obiectul respectiv folosind banda abraziva sau bormasina cu accesorii care contin material abraziv. Insista, in mod special, in partile cele mai uzate.

Pasul 3. Daca exista crapaturi acopera-le cu un chit special pentru lemn. Asteapta pana se usuca si slefuieste din nou suprafata in care ai aplicat chitul, pentru a nu exista denivelari.

Pasul 4. Aplica un strat de grund, pentru lemn, cu ajutorul unei pensule. Insista in spatiile greu accesibile cum ar fi muchiile interioare.

Pasul 5. Dupa ce primul strat de grund s-a uscat (dureaza aproximativ 24 de ore) slefuieste inca o data obiectul, apoi aplica al doilea strat de grund.

Pasul 6. Dupa uscarea celui de-al doilea strat de grund poti aplica vopseaua speciala pentru lemn. Citeste, in prealabil, instructiunile de folosire pentru a sti cum trebuie aplicata. Unele vopsele se aplica folosind pensula sau trafaletul, iar altele utilizand un pistol special pentru suflat vopseaua.

2 Vopsirea unui obiect de mobilier nou

Daca ti-ai constuit singur un obiect de mobilier din lemn, nu uita ca acesta trebuie vopsit corespunzator.

Iata de ce ustensile ai nevoie:

 • Grund;
 • Pensula pentru aplicarea grundului;
 • Vopsea, lac sau email speciale pentru lemn in culoarea dorita;
 • Pensula, trafalet sau pistol pentru aplicarea vopselei.
   

Pasul 1. Este recomandat ca inainte de a aplica vopseaua sa aplici pe lemn un strat de grund, in special daca lemnul nu este uscat corespunzator. Acesta il va proteja mai mult in timp si totodata, vei putea aplica vopseaua cu mai multa usurinta. Pentru a aplica stratul de grund ai nevoie de o pensula. Insista, in special, in partile mai greu accesibile cum ar fi muchiile interioare.

Pasul 2. Dupa ce s-a uscat bine startul de grund, aplica vopseaua, lacul sau emailul cu ajutorul unei pensule, intr-un start uniform, pentru a evita petele de culoare inestetice.

Pasul 3. Verifica daca exista imperfectiuni si revin-o in locul respectiv pentru a remedia greseala folosind vopseaua corespunzatoare. Pe suprafete mari nu este recomandat sa revii local, deoarece pot aparea diferente de nuanta.

3 Vopsirea unui gard tarc sau cotet de exterior

Gardurile si custile confectionate din lemn au nevoie de reconditionari odata la cativa ani, deoarece schimbarile climaterice le afecteaza in timp mult mai rapid decat sunt afectate obiectele de mobilier din interiorul casei. Pentru aceasta ai nevoie de:

 • Banda abraziva pentru indepartarea vopselei si slefuirea mobilei sau o bormasina cu accesorii ce folosesc material abraziv;
 • Chit pentru lemn;
 • Grund;
 • Pensula pentru aplicarea grundului;
 • Vopsea, lac sau email speciale pentru lemn in culoarea dorita;
 • Pensula, trafalet sau pistol pentru aplicarea vopselei.

 

Pasul 1. Daca este cazul, indeparteaza la inceput stratul de vopsea deja existent pe obiectul respectiv. Pentru aceasta foloseste o banda abraziva speciala.

Pasul 2. Dupa indepartarea stratului de vopsea, slefuieste bine obiectul respectiv cu ajutorul bandei abrazive sau a unei bormasini cu diverse accesorii, care folosesc material abraziv. Insita, in special, in partile care sunt mai uzate.

Pasul 3. Acopera eventualele crapaturi folosind un chit special pentru lemn. Asteapta pana se usuca si slefuieste din nou suprafata in care ai aplicat chitul, pentru a nu exista denivelari.

Pasul 4. Cu ajutorul pensulei aplica un strat de grund. Ai rabdare pana ce acesta se usuca. Apoi, daca exista denivelari, revin-o in locurile respective cu inca o slefuire a lemnului.

Pasul 5. Aplica si cel de-al doilea strat de grund si asteapta pana cand acesta se usuca foarte bine. Cele doua straturi de grund ajuta lemnul sa se pastreze mai bine in timp si sa reziste schimbarilor climatice oferind protectie impotriva soarelui si a umiditatii.

Pasul 6. Aplica apoi vopseaua, lacul sau emailul in nuanta dorita utilizand o perie corespunzatoare.

 

Afla mai multe sfaturi utile din urmatoarele articole:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

 •  
 •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea: Mirosul gurii la caini si pisici

Experti Animalute

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea: Totul despre aparatele ortodontice la caini si pisici

Experti Animalute

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea: Gingivitele la feline

Experti Animalute

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului