Amenajarea casei

#lemn #mobila #camera #bucatarie #depozitare

Cele mai folosite tipuri de lemn pentru mobila

Disponibil intr-o mare varietate de culori, striatii si duritate, lemnul este materialul preferat pentru mobilierul de casa. Rezistent la socuri si durabil, mobilierul din lemn este o investitie sigura si pe termen lung, care poate ramane mostenire generatiilor urmatoare.


Pe piata exista o mare varietate de mobilier, realizat din stejar , pin sau mahon. Prin aditia de diversi hibrizi si vopseluri este din ce in ce mai dificil sa stabilesti ce tip de lemn este potrivit pentru nevoile tale. Noi am realizat un top al celor mai recomandate tipuri de lemn folosite pentru mobilierul casnic.

Lemnul folosit pentru realizarea mobilierului difera prin duritate, flexibilitate si chiar tipul de striatii. Unele tipuri de lemn sunt mult mai populare decat altele. Exista tipuri de lemn mai scumpe, precum lemnul de cires si mahon, dar si lemn mai ieftin, precum cel de fag. In general, obiectele de mobilier scumpe au finisaje din mahon sau alte tipuri de lemn pretios, si tipuri de lemn mai ieftin in partile mai putin vizibile.


1 Lemnul de mahon


Mahonul este un lemn tropical dur, originar din America de Sud, America Central si Africa. Rezistenta acestui lemn il recomanda ca un material excelent pentru mobilier. Mahonul se gaseste intr-o varietate destul de mare de culori, de la maro deschis pana la maro - rosiatic, insa in Timp poate capata o nuanta mai inchisa.

Mahonul este un lemn rezistent atat la umezeala si soare, cat si la trecerea timpului. Mobila realizata din mahon a devenit foarte populara in secolul XVIII in Marea Britanie. Datorita rezistentei sale, mahonul este folosit si la constructia de ambarcatiuni si este unul dintre cele mai scumpe tipuri de lemn folosite pentru mobilier.


2 Lemnul de stejar


Lemnul de stejar este cel mai popular tip de lemn folosit pentru mobilier si este unul dintre cele mai durabile. Este un lemn dur, rezistent. Cea mai mare cantitate provine din Statle Unite ale Americii, Canada si Europa. Lemnul de stejar poate fi alb sau rosu, cel rosu fiind cunoscut si sub denumirea de stejar negru. Lemnul de stejar rosu are un pigment roz si este mult mai popular decat stejarul alb.

Lemnul de stejar alb are un pigment verde si o textura mai dura. Pe acest tip de lemn, orice vopsea prinde foarte usor. Lemnul de stejar alb este folosit in special la constructia de butoaie si alte recipiente destinate depozitarii de lichide. Datorita texturii sale, acest lemn nu permite scurgerile.


3 Lemnul de artar


Lemnul de artar este un lemn deschis la culoare, de duritate medie. Artarul are o textura fina si este un lemn rezistent la socuri. Acest tip de lemn este foarte rezistent in timp si suporta orice tip de vopseluri. Se poate combina si cu alte tipuri de lemn, precum nuc sau cires.


4 Lemnul de fag


Acest tip de lemn se gaseste in special in America si Canada si este un lemn dur, cu o culoare pala, folosit indeosebi pentru productia de scaune si tabureti. Are o textura fina si este asemanator artarului si mesteacanului. Lemnul de fag este foarte rezistent la socuri si un bun aderent pentru vopseluri. Fagul este folosit pentru realizarea de mobilier, jucarii din lemn si pardoseli .


5 Lemnul de pin


Pinul este un lemn de esenta moale, care creste in mai multe variante in multe parti ale lumii. Aspectul rustic al pinul ofera multa caldura si individualitate pieselor de mobilier. Lemnul de pin are o culoare deschisa si este un foarte bun aderent pentru vopseluri. Este ideal pentru mobilierul din camera copiilor, pentru sufragerii si oriunde ai nevoie de piese de mobilier simple, dar cu personalitate. Datorita striatiilor si pigmentilor verzi, piesele de mobilier realizate din pin sunt unice.


Tipuri de lemn pentru mobilierul de dormitor


Aspectul este esential pentru un dormitor frumos si atragator. Cele mai elegante tipuri de lemn folosite pentru un dormitor frumos sunt ciresul si mahonul. Aceste tipuri de lemn de esenta tare sunt mai scumpe, insa sunt mult mai rezistente si au un aspect foarte frumos.

Ciresul si mahonul sunt tipuri de lemn cu o culoare naturala foarte atractiva si nu mai necesita vopsiri. Fagul si pinul sunt doua tipuri de lemn mai ieftine pe care le poti folosi in alegere mobilierului de dormitor. Aceste tipuri de lemn sunt folosite si pentru mobilierul destinat camerei copiilor.


Tipuri de lemn pentru mobilierul de bucatarie


Artarul si pinul sunt alegerile cele mai inspirate pentru mobilierul de bucatarie. Pinul este un lemn excelent pentru ca poate fi vopsit si prelucrat in fuctie de orice preferinte. Artarul este un lemn viguros, rezistent si foarte atragator, insa este mai scump. Investitia insa se va amortiza in timp, pentru ca artarul este foarte rezistent la socuri, umezeala si expunere la temperaturi ridicate.


Tipuri de lemn pentru corpurile de depozitare


Pentru corpurile de depozitare precum cutii, sifoniere, dulapuri sau biblioteci, tipurile de lemn cele mai recomandate sunt cedrul, ciresul si mahonul, atat pentru aspectul rafinat, cat si pentru aroma specifica. Toate aceste tipuri de lemn au o culoare placuta si sunt rezistente la socuri.

Cedrul este folosit pentru aroma lui inconfundabila si este astfel prelucrat in dulapuri si sifoniere. Fagul si pinul sunt variante mai economice, insa definesc un mobilier de calitate si rezistent. Aceste tipuri de lemn au avantajul ca pot fi vopsite astfel incat sa imite foarte bine tipurile de lemn mai scumpe.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea: Persistenta dintilor temporari la animalele de companie

Experti Animalute

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea: Tu stii cati dinti au pisica si cainele tau?

Experti Animalute

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea: Stiati ca si animalele de companie au probleme dentare?

Experti Animalute

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea, medic stomatolog

Experti Animalute

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului