Cumpararea unei locuinte

#prima casa #program prima casa #cumparare casa #cumparare apartament #credit prima casa

Prima Casa nu mai intereseaza romanii

In primavara anului 2009, odata cu lansarea programului Prima Casa 1, atat bancile cat si constructorii si clientii au privit cu incredere solutia propusa de stat.Premierul Boc a exemplificat atunci ca o persoana care ia un credit de 50.000 de euro va returna dupa 25 de ani in plus 41.000 euro, fata de 81.000 euro in cazul unui credit ipotecar obisnuit. Insa in timp, se pare ca interesul pentru progam s-a diminuat. Iata ce spun specialistii:



Care sunt concluziile


Potrivit datelor stranse pana in prezent, programul prima casa 4 nu prea a starnit interesul romanilor. Comparativ cu a treia editie a programului, Prima Casa 4, numarul creditelor acordate lunar a scazut cu 26,4%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, scrie imopedia.ro.
Astfel, daca in 2010 se aprobau in medie 1.900 dosare/luna, anul acesta vorbim de doar putin peste 1.300 de dosare/luna.

O alta observatie interesanta este aceea ca cei putini care se incumeta sa ia creditele Prima Casa, acceseaza sume tot mai mici, ceea ce este ingrijorator pentru dezvoltatori. Majoritatea covarsitoare a clientilor a preferat sa cumpere apartamente cu doua camere, caci acestea intra cel mai adesea in plafonul acordat.


Ce spun reprezentantii statului


Premierul Emil Boc a declarat ca prin programul Prima Casa 4 au fost acordate pana in prezent 4.173 de garantii, in valoare de 160 de milioane euro, dintre care 80 de milioane euro de la bancile participante si restul de la stat, prin fondul de garantare.

Cele mai active orase in programul Prima Casa sunt Bucuresti, Timisoara si Cluj-Napoca.

Programul guvernamental Prima Casa a fost lansat in vara anului 2009, iar statul a garantat creditele destinate cumpararii unei locuinte de maximum 60.000 de euro si, incepand din 2010, in limita a 70.000 de euro pentru locuinte cu lucrari inca neincepute si de cate euro pentru case noi cumparate de persoane organizate in asociatii.

In primul an al programului Prima casa, valoarea medie a creditelor se ridica la 42.000 euro. Acum, in cele aproape trei luni de cand a demarat a patra editie, creditele au o valoare medie de 38.350 euro

Aceasta diminuare poate fi justificata insa si de scaderea preturilor la nivel national, de la 1.225 euro/mp (in iulie 2009), la 1.025 euro/mp (in iulie 2011).


De ce nu iau romanii credite


In primul rand, putem vorbi de o prudenta romanilor in accesarea creditelor prin programul Prima Casa, prudenta cauzata de criza economica.
In plus, un alt factor important este confortul faptului ca programul exista, ruleaza si are un plafon suficient de mare incat sa nu grabeasca pe nimeni sa cumpere sau sa vanda urgent.

Acestia prefera sa mai astepte un timp sa vada cum va evolua piata imobiliara sau daca bancile vor acorda credite mai avantajoase.

O alta explicatie este ca nu toate bancile care si-au anuntat participarea la programul Prima Casa au inceput sa dea credite.

Oficialii din piata imobiliara sunt de parere ca aceasta situatie nu este deloc ingrijoratoare si ca interesul clientilor va reveni odata cu sosirea toamnei, cand toata lumea scapa de atitudinea de concediu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cumparare-casa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului