Cumpararea unei locuinte

#locuinta #asigurari #impozit locuinta #lege impozitare

Noul sistem de impozitare a casei

Modificarile pe care Guvernul planuieste sa le aduca sistemului de impozitare a proprietatilor vor aduce la buget o suma de un miliard de lei in urmatorii trei ani. Impozitul pe proprietate este una dintre cele mai controversate taxe locale insa reprezentantii Guvernului afirma ca noile modificari ale sistemului de impozitare nu inseamna neaparat o scumpire, ci mai degraba o ajustare a neregulilor actuale.In ce constau modificarile


Potrivit reprezentantilor Guvernului, nu este vorba despre o crestere a tuturor impozitelor, ci mai degraba despre o reasezare a acestora intr-un mod care sa reflecte valoarea reala a pietei.

Cu alte cuvinte, vor fi impozitate mai mult casele din orase si mai putin casele aflate in comune indepartate. Taxarea se va face de asemenea si in functie de starea de degradare a locuintelor.

In acest moment, orice casa construita in urma cu cativa zeci de ani si aflata intr-o stare de uzura, aflata in centrul Bucurestiului, este impozitata de zeci de ori mai mult decat o vila proaspat construita la periferia orasului. De altfel, Bucurestiul are cele mai mari impozite pe locuinţe. Urmeaza apoi zonele turistice, unde primariile au decis sa isi impoziteze mult mai puternic contribuabilii decat in celelalte orase ale tarii.

Astfel, in unele cazuri vom putea vorbi despre ieftinirea impozitului pe locuinta. Impozitele pe proprietate pot scadea cu pana la 20% atat in Bucuresti, cat si in multe alte orase ale tarii, daca locuinta este mai veche de 30 de ani, dar cresc progresiv daca proprietarul nu este la prima locuinta.


Diferentele dintre persoanele fizice si juridice


Potrivit specialistilor, ar putea fi ajustate si sistemele de taxare pentru persoanele juridice, care acum au costuri incalificabil de mari pentru aceleasi conditii la care ar aplica si o persoana fizica , scrie imopedia.ro.

Asta pentru ca prin noul sistem de impozitare , diferentierea s-ar putea face dupa tipul de proprietate si nu intre persoana fizica si juridica.


Modificarile de impozitare de anul trecut


Ultimele modificari ale sistemului de impozitare au fost acum un an, cand Guvernul a decis ca persoanele care detin in proprietate mai multe cladiri sa achite impozite majorate cu 65% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, cu 150% pentru a doua cladire in afara adresei de domiciliu si cu 300% pentru a treia cladire si urmatoarele in afara adresei de domiciliu.


Ce taxe se platesc in restul Europei


In Romania, impozitul pe proprietate este de 0.1% din valoarea oficiala a proprietatii. Insa analistii financiari afirma ca aceasta valoare nu a mai fost actualizata din 2003, deci reprezinta in cel mai bun caz 25-35% din valoarea de piata. Astfel, impozitul real nu este de 0.1%, ci de maximum 0.03-0.04%, printre cele mai mici din Europa.

In Bulgaria, procentul este de 0.16% din valoarea de piata, care este actualizata anual. In Ungaria, impozitul mediu este de 3.95 euro/mp, adica aproximativ 0.4% pentru un apartament de 60 mp in valoare de 60.000 de euro. In Spania se plateste de la 0.4 la 1.1% iar in Polonia, taxele pe proprietate sunt infime in cazul persoanelor fizice, intre 0.1 si 0.2 euro/mp.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cumparare-casa

Expertul Acasa.ro, dr Valentina Vanatoru, medic veterinar: De ce sa ne sterilizam animalul de companie?

Experti Animalute

Expertul Acasa.ro, dr  Valentina Vanatoru, medic veterinar

Experti Animalute

Expertul Acasa.ro, sociolog Elena Carstea: Cum sa-mi protejez animalul in perioada Sarbatorilor

Experti Animalute

Expertul Acasa.ro, dr Nicoleta Simion: Diabetul si terapia cu insulina la feline

Experti Animalute

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Nicoleta Simion:  Identificarea cainilor cu stapan implica riscuri pentru animale?

Expertul Acasa.ro, dr Nicoleta Simion, medic veterinar

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.