Cumpararea unei locuinte

#chirie #inchiriere apartament #contract inchiriere

Majoritatea proprietarilor nu inregistreaza contractele de inchiriere

Proprietarii de locuinte din Capitala realizeaza circa 675 mil. euro din chirii , fata de 1,12 mld. euro in 2008, aproape jumatate din rulajul de pe piata de profil reprezentand bani nefiscalizati, potrivit unor statistici oficiale. La nivelul Capitalei, anual sunt declarate circa 85.000 de locuinte inchiriate, insa in realitatea numarul lor este mult mai mare.



Ce spun datele oficiale


In Bucuresti exista o medie de 84.000 de per¬soane fizice platitoare de impozit pe venit din chirii, ceea ce inseamna un rulaj de peste 436,4 mil. Euro, potrivit unui raport ANAF.

In reali¬tate insa, specialistii au estimat ca aproximativ 50.000 de proprietari nu-si declara veniturile din chirii, ceea ce ridica estimarile privind rulajul anual la cel putin 675 mil. euro.

Chiar daca cifra de 675 mil. euro pare imensa, aceasta reprezinta doar 60% din valoarea totala a chiriilor incasate in 2008. Calculul a fost facut pe baza unei chirii medii la nivelul Capitalei, de 430 euro/luna, in scadere cu peste 42% fata de iunie 2008, cand chiria medie se situa in jurul a 760 euro/luna.

Oficial, potrivit datelor Institutului National de Statistica, doar peste 300.000 de locuinte din tara sunt inchi­riate cu acte legale. Neoficial insa, numarul de locuinte inchiriate depaseste 1,25 milioane de unitati, ceea ce inseamna chirii de circa 4,5 mld. euro anual.


De ce nu-si inregistreza unii contractele


Unii proprietari nu declara ca au o locuinta in chirie pentru a evita plata impozitului pe venit. In prezent, nimeni nu poate spune cu exactitate cate din cele peste 1,2 milioane de locuinte din toata tara identificate ca fiind libere si inchiriabile sunt inchiriate si cate sunt neocupate.

Mai mult de atat, estimarile consultantilor imobiliari arata ca, de fapt, numarul de locuinte neinregistrate aflate pe piata chiriilor este mult mai mare decat in realitate.

Odata ce un proprietar inregistreaza contractul de inchiriere la organele fisale este obligat sa plateasca impozit pe venitul obtinut din cedarea folosintei bunurilor. Valoarea impozitului este de 16 % din venitul obtinut prin inchiriere.

In plus, in cazul in care unica sursa de venit provine din banii din inchirieri, propietarii sunt obligati sa achite si contributii la bugetul de asigurari de sanatate, la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.


Care sunt riscurile


Proprietarii care nu isi declara veniturile obtinute din chirie risca sa fie acuzati de evaziune fiscala . Este bione sa stii ca cei care au inchiriat locuinta respectiva nu au nici o obligatie in acest sens.

Doar ca exista foarte putine cazuri cand un proprietar a fost obligat sa plateasca daune pentru ca nu si-a declarat veniturile. Si acest lucru pentru ca, in cazul in care locatarii declara ca stau in imobil pentru ca sunt prieteni, rude cu proprietarul, fapt legal si destul de des intalnit, acestia nu au nimic de suferit.

Organele legislative trebuie sa demonstreze faptul ca individul respectiv primeste lunar sume de bani pentru care nu plateste impozit, dupa care il pot acuza de evaziune fiscala si sa ii pot intocmi un dosar penal.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cumparare-casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului