Cumpararea unei locuinte

# prima casa 4 #prima casa #credit imobiliar #credit ipotecar #cumparare locuinta

De unde poti lua un credit Prima Casa

Debutul oficial al programului Prima Casa 4 a fost pe data de 17 iunie, cand BCR a acordat primul credit ipotecar in prezenta premierului Emil Boc. La o luna de la startul efectiv al celei de-a patra etape a programului guvernamental Prima Casa, Fondul de Garantare anunta acordarea a 1.000 de garantii sii dublarea numarului de dosare primite zilnic. Iata care sunt bancile de la care poti solicita un imprumut:


Bancile comerciale au avut la dispozitie trei luni pentru a decide daca vor sa participe la cea de-a patra etapa a programului guvernamental "Prima Casa". Una dintre cele mai mari schimbari ale editiei a patra a programului Prima Casa este aceea ca statul garanteaza 50% din valoarea creditului, cealalta jumatate constituind riscul preluat de banca finantatoare.

16 din cele 21 de banci care au participat la editiile anterioare ale programului au ales sa intre in „Prima Casa 4". Iata care sunt acestea:
 


Cum arata primele statistici


Paina la data de 18 iulie 2011 au fost emise peste 1.000 de garantii in valoare de aproximativ 21 milioane euro, alte 400 de dosare fiind in diverse stadii de analiza, corectura sau completare. Valoarea medie a garantiei este de circa 20.200 euro, potrivit datelor reprezentantilor Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

Daca in urma cu circa o luna ritmul de primire a dosarelor de catre Fondul de Garantare era de 40 dosare/zi, acesta aproape ca s-a dublat, paina la aproximativ 80 dosare/zi.

In cadrul celei de a patra etape a programului guvernamental se vor putea acorda credite de peste 1,4 miliarde de euro.


Bilantul programului "Prima casa"


In cele trei variante precedente ale programului Prima Casa, statul a emis garantii de peste 1,5 mld. euro pentru aproximativ 38.000 de beneficiar.
Aproape jumatate din credite au fost acordate in prima etapa a programului, din iulie 2009 paina in martie 2010.

Majoritatea solicitantilor a cerut credite pentru locuinte cu doua camere, iar un sfert dintre ei pentru locuinte cu trei camere.

Valoarea medie a unui credit acordat prin "Prima casa" este de circa 40.000 de euro, comparativ cu o valoare maxima a garantiei de 57.000 de euro. De altflel, cea mai mare parte a creditelor au fost acordate in euro, mai putin de 0,5% fiind finantari in lei.


Alternative la Prima Casa


Cei care isi doresc o casa pot sa apeleze si la credite alternative ale programului "Prima Casa". Acestea se adreseaza in primul rand celor care si-au depus dosarele pentru creditarea prin programul guvernamental, dar nu au reusit sa prinda plafonul de garantii. Insa in general, aceste credite vin cu un avans mai ridicat, costurile fiind, de asemenea, mai mari.

Bancile care au scos pe piata credite concurente sunt BCR, CEC Bank, Bancpost, Raiffeisen si Millennium.

In cazul alternativei BCR, avansul perceput este de 15%, comparativ cu 5%, cat este necesar pentru Prima Casa.

Cei care doresc un avans mai mic pot merge la Millennium sau CEC Banck, unde pot plati un avans de doar 10%. Marja aplicata peste Euribor la aceste banci este de 5%, respectiv 4 %. Raiffeisen Bank cere un avans de 15%, marja peste Euribor fiind de 4,7%.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cumparare-casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului