Cumpararea unei locuinte

#achizitionare apartament #notar #apartament

Ce trebuie sa stii la achizitia primului tau apartament?

Daca in 2019 ti-ai propus sa-ti cumperi propria ta casa, felicitari! Indiferent ca este vorba de un apartament cu 2 camere sau 3, este un lucru cert ca va trebui sa acorzi atentie sporita acestei investitii. Locuinta pe care o cumperi trebuie sa satisfaca cerintele tale. Asadar, in primul rand este important sa stii ceea ce vrei.

Pentru ca intreg procesul de cumparare al primului tau apartament sa se desfasoare cat mai repede si fara obstacole, iata mai jos cateva aspecte utile de care ar fi bine sa tii cont.

Familiarizeaza-te cu preturile apartamentelor de vanzare

Este un lucru stiut ca bugetul joaca un rol important cand vine vorba de achizitia unui apartament. Cu siguranta ai un pret maxim in minte pe care stii ca nu il poti depasi. Astfel, un prim pas este acela de a te familiariza cu preturile din piata ale apartamentelor din orasul tau. Cel mai simplu mod este sa intri pe un site dedicat cu anunturi de vanzare apartamente si sa setezi filtrele dorite, numar de camere, zona. In scurt timp vei afla care este pretul mediu al apartamentului pe care il cauti.

Incheie un antecontract de vanzare-cumparare

Daca ai gasit apartamentul care iti place, este pacat sa il lasi sa-ti scape. Prin urmare, in cazul in care indeplineste cerintele tale, ii poti spune proprietarului ca poate opri vizionarile pentru ca vrei sa il cumperi tu. Aceasta intelegere, ca el iti va vinde tie apartamentul, iar tu il vei cumpara, poate avea loc la notar cu ajutorul unui antecontract de vanzare-cumparare. Trebuie sa stii ca va trebui sa platesti un avans, suma care se va trece in antecontract. Urmatoarea etapa va fi cea cand se semneaza un contract de vanzare-cumparare, tot la notar, zi in care vei deveni proprietar si vei primi asadar cheile apartamentului mult visat.

Pregateste-ti o rezerva de bani pentru cheltuielile de notar

Pe langa pretul apartamentului este bine sa stii ca mai ai niste cheltuieli care-ti revin. Este vorba in principal de cheltuielile la notar. Taxele notariale de vanzare-cumparare sunt obligatia ta. La un apartament de 60.000 euro, taxele notariale ajung in jurul cifrei de 760 euro. Este o suma semnificativa, deci este bine sa stii ca trebuie sa ai pusi niste bani deoparte. Aceasta suma de bani nu se imparte intre tine si vanzator. El are doar obligatia de a se prezenta si de a avea in regula toate actele apartamentului.

Gandeste-te bine daca vrei o renovare

Iti poti cumpara un apartament nou, la cheie, in care doar sa asezi mobila si sa te muti sau iti poti cumpara un apartament vechi care necesita renovare. In acest al doilea caz, pretul este de regula mai mic, insa trebuie sa tii cont de ceea ce implica o renovare. In primul rand este vorba de un cost pe care nu il stii cu precizie. Poti doar sa faci estimari, insa pentru ca nu esti un specialist in domeniu, este foarte posibil sa realizezi la final ca ai costuri mai mari decat cele preconizate. Un lucru deloc placut! De asemenea, un proces de renovare dureaza, asadar nu vei putea sa te muti imediat. In plus, necesita timp din partea ta, dar si energie consumata.

Achizitia primului tau apartament poate deveni usor o misiune indeplinita cu succes, daca nu faci compromisuri mari, cum ar fi alegerea unei zone departate de toate punctele tale de interes din oras. Tine cont de stilul tau de viata, de informatiile primite in acest articol si bucura-te de statutul de proprietar!

Sursa foto: unsplash.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cumparare-casa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare