Cumpararea unei locuinte

#acte #teren #vanzare teren #achizitie teren

Ce trebuie sa stii atunci cand achizitionezi un teren

Daca iti doresti sa ai propria ta locuinta, cumpararea unui teren poate parea o idee mai buna decat achizitionarea unei case deja construite. Cu toate acestea, procesul de cumparare nu este unul facil si implica o sumedenie de aspecte de care este important sa tii cont.Actul de proprietate


In momentul in care te-ai oprit asupra unui teren anume pe care ti-ai dori sa il achizitionezi, primul pas este sa ceri actul de proprietate. Astfel, te vei putea informa asupra modului in care respectivul teren a fost dobandit, dar si asupra altor aspecte.


Modul de dobandire


Un alt detaliu important de care trebuie sa tii cont este si modul de dobandire al terenului respectiv. Daca acesta a fost mostenit, este necesar sa soliciti proprietarului si certificatul de mostenire.


Taxe si impozite la zi


Pentru a nu avea parte de surprize neplacute, intereseaza-te la primaria din localitatea in care se afla terenul sau la administratia financiara, pentru a obtine un certificat fiscal care sa ateste ca taxele si impozitele specifice terenului au fost achitate.


Documentatie cadastrala


Aceasta documentatie iti ofera informatii pretioase cu privire la suprafata, limitele si vecinatatile terenului. Existenta acesteia este esentiala daca vrei sa eviti eventual probleme legate de granitele terenului cu vecinii.


Extras de carte funciara


Extrasul de carte funciara reflecta situatia juridica a terenului. Ideal ar fi ca proprietarul sa detina unul recent. In caz contrar, este indicat sa fie realizata o verificare a cartii funciare la un notar.


Particularitatile solului


Chiar daca terenul pare sa fie plasat intr-o zona superba, calitatea solului poate sa nu fie ideala si sa iti creeze, asadar, o sumedenie de probleme ulterioare. De aceea, atunci cand vrei sa achizitionezi un teren, asigura-te ca te informezi si asupra particularitatilor sale: umiditatea, structura geologica, inclinatia, distanta fata de drumul public, etc.

De asemenea, afla daca terenul se afla intr-o zona de risc natural (inundatii, alunecari de teren) sau intr-o arie protejata (sit arheologic, spre exemplu), unde ar putea exista anumite interdictii de construire.

Nu in ultimul rand, nu uita sa te interesezi la primarie daca sub terenul pe care intentionezi sa il achizitionezi trec conducte (apa, canalizare, gaze, etc.), intrucat, si in acest caz, sapaturile ar putea fi, uneori, interzise.


Certificat de urbanism


Important este si planul de urbanism zonal. De aceea, solicita de la primaria locala un certificat care sa precizeze ce poti construi pe terenul ales si tipul constructiei (suprafata, inaltime, restrictii, etc.).


Utilitati


Ideal ar fi ca terenul sa se afle in apropierea unei surse de apa potabila, intrucat o eventuala bransare la utilitati nu ar presupune decat o serie de cheltuieli suplimentare.

Iata si actele de care ai nevoie la inchierea contractului de vanzare-cumparare:


Acestea nu sunt decat o mica parte dintre aspectele de care trebuie sa tii cont atunci cand intentionezi sa achizitionezi un teren. De aceea, ideal ar fi sa angajezi un avocat care sa te asiste de-a lungul intregului proces.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cumparare-casa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului