Cumpararea unei locuinte

#casa #inchiriere #contract

Beneficiile contractului de inchiriere pentru proprietar

Prin contractul de inchiriere a unei locuinte o persoana, denumita locator, se obliga sa asigure altei persoane, denumita chirias sau locatar , folosinta temporara, totala sau partiala a unei locuinte, in schimbul unei sume de bani denumita chirie. Iata de ce este foarte important sa inchei un astfel de contract atunci cand decizi sa-ti inchiriezi locuinta :


1 Chiar daca in fapt este practicata de putini proprietari, incheierea unui astfel de contract este obligatorie. Daca iti inchiriezi locuinta printr-un acord verbal pentru a te sustrage de la plata impozitului aferent chiriei incasate risti sa fii acuzat de evaziune fiscala si sa primesti amenda de pana la 5.000 lei.


2 Prin contractul de inchiriere, chiriasul este obligat sa plateasca cheltuielile de intretinere si facturile la telefon, cablu TV, energie electrica etc. Vei evita astfel situatiile in care chiriasul iti va lasa de achitat facturi restante de ordinul sutelor de lei.

3 Poti sa introduci in contract o clauza conform careia ii pretinzi chiriasului o suma de bani drept garantie, pentru a-ti recupera paguba in cazul in care acesta nu achita facturile la timp sau iti creeaza vreun prejudiciu .


4 Chiriasul este obligat prin contract la plata chiriei lunare la termenele stipulate. Daca locatarul nu a achitat chiria cel putin 3 luni consecutiv ai dreptul sa reziliezi contractul si sa ceri recuperarea banilor sau sa-i retii garantia.


5 Contractul de inchiriere il obliga pe chirias sa intretina locuinta si s-o predea in stare normala de functionare si de curatenie. Incheind un contract de inchiriere vei evita situatiile in care locatarul pleaca cu diverse obiecte din casa pe care o detii.


6 Chiriasul nu are dreptul sa-ti subinchirieze locuinta decat cu acordul tau. Mai mult de atat, cel care a subinchiriat locuinta va avea aceleasi obligatii fata de tine ca si primul chirias.


7 Un astfel de act iti ofera garantia ca locatarul nu-ti va folosi locuinta pentru comert sau pentru un sediu de partid politic.

8Prin contractual de inchiriere, chiriasul este obligat sa repare sau sa inlocuiasca elementele de constructii si de instalatii deteriorate din locuinta ta, ca urmare a folosirii lor necorespunzatoare, indiferent daca acestea sunt in interiorul sau in exteriorul cladirii.

9 Contractul de inchiriere se incheie pe o perioada de minim un an de zile. Durata poate fi negociata de cele doua parti si stabilita de comun acord. Este bine sa stii ca poti sa reziliezi contractul oricand insa trebuie sa-i acorzi un preaviz de 6 luni chiriasului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cumparare-casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea