Cumpararea unei locuinte

#apartament de vanzare #sfaturi cumparare apartament #cumparare apartament

Aspecte de care sa tii cont atunci cand vrei sa-ti cumperi un apartament

Daca te-ai decis sa scapi de chirie sau sa locuiesti pe cont propriu, trebuie sa te gandesti bine inainte de-a cumpara un apartament. Fiind o investitie atat de importanta, la care vei avea probabil de platit rate timp de zeci de ani, conteaza foarte mult sa alegi locuinta care ti se potriveste cel mai bine.

Daca nu cantaresti atent diferite aspecte atunci cand iti alegi apartamentul, risti ca dupa cateva luni sau cativa ani sa-ti dai seama ca exista unele probleme si sa-ti doresti sa te muti. Prin urmare, iata care sunt detaliile de care trebuie sa tii cont cand iti alegi apartamentul, ca sa te asiguri ca vei face o investitie buna in viitorul tau.

Alege zona unde unde vrei sa locuiesti

Mai ales in marile orase, alegerea zonei este primul pas pe care trebuie sa-l faci. In functie de zona se va stabili si pretul apartamentului si de aceea este bine sa te documentezi dinainte, sa compari oferte de la mai multe agentii sau de la diferiti dezvoltatori. In acest fel, te vei asigura ca nu vei plati pe acea locuinta mai mult decat ar trebui.

Ar fi bine sa-ti rezervi timp, chiar si cateva luni, ca sa verifici diferite oferte aparute pe piata, pentru a gasi ceva care corespunde cerintelor tale. Spre exemplu, gasesti apartamente de vanzare in Cluj prin Blitz Imobiliare, daca vrei sa cumperi o locuinta in centrul unui oras mare. Viziteaza insa si periferia si toate zonele care ti se par interesante, pentru ca realitatea de la fata locului poate fi diferite de prezentarile scrise in anunturile de vanzare.

In acest fel iti vei da seama si cat timp vei face de la locul de munca pana acasa si daca nu cumva blocul se afla intr-o zona foarte galagioasa, langa cluburi sau terase deschise toata noaptea.

Asigura-te ca apartamentul are toate utilitatile functionale

Un aspect pe care multi il neglijeaza cand cauta un apartament il reprezinta utilitatile. Daca la o locuinta mai veche poti verifica foarte simplu daca exista apa curenta, electricitate, gaze si canalizare functionala, la un bloc nou, care nu este finalizat, acest lucru nu se poate face.

In acest caz, trebuie sa verifici daca dezvoltatorul a primit toate aprobarile necesare pentru utilitati si daca nu cumva sunt probleme. Cu siguranta nu vrei sa te muti intr-un apartament nou-nout, impecabil finisat, dar in care nu poti folosi toaleta.

Verifica toate facilitatile pe care ti le ofera noua locuinta

Indiferent daca te muti intr-un complex rezidential mare sau intr-un bloc micut, trebuie sa te interesezi daca vei avea acces usor la diferite facilitati importante pentru tine. Acestea pot include: locuri de parcare, locuri de joaca pentru copii, magazine aflate in apropiere, farmacii, mijloace de transport in comun, sali de sport, scoli, gradinte, parcuri.

Alte aspecte importante

Daca ai trecut deja de pasii mentionati mai sus, e momentul sa te gandesti si la alte aspecte legate de alegerea apartamentului:

  • Vechimea blocului: daca este un bloc vechi, trebuie sa te asiguri ca este in stare buna si sa estimezi, daca este nevoie, ce investitii va trebui sa faci cu renovarea apartamentului.
  • Taxa de mentenanta: aceasta taxa exista in cazul unor complexuri rezidentiale noi si trebuie sa verifici cat de mare este. De asemenea, in unele situatii va trebui sa platesti separat pentru locul de parcare. In plus, chiar daca utilitatile vor fi contorizate si platite individual, chiar si in blocurile noi vei avea de achitat lunar o anumita suma pentru cheltuielile comune.
  • Cat de bine pazit este blocul: blocurile noi au de obicei sisteme de supraveghere video si chiar paznici.

Acestea sunt cele mai importante lucruri de care trebuie sa tii cont atunci cand vrei sa-ti cumperi un apartament. Nu e bine sa te grabesti cand faci o asemenea alegere, ci sa-ti lasi timp ca sa compari diferite oferte si sa vizionezi mai multe locuinte, pentru a gasi casa perfecta pentru tine.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cumparare-casa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului