Cum sa...

#taiere #inflorire #primavara #trandafiri

Sfatul expertului: Taierea trandafirilor primavara

Prin taiere se urmareste mentinerea formei si volumului tufelor de trandafiri, indepartarea ramurilor uscate, atacate de boli, daunatori si ger,  reinnoirea ramurilor purtatoare de flori sau chiar intinerirea plantelor. Inainte de efectuarea taierilor, trandafirii se vor desmusuroi cu grija, pentru a putea urmari exact starea fiecarei plante, aplicand astfel o taiere corecta.

 


Regulile de care trebuie sa tinem cont la taiere sunt urmatoarele:

 

  • intensitatea taierii depinde de vigoarea soiului si destinatia florilor, precum si de intretinerea plantelor (irigare, fertilizare);
     
  • ramurile afectate de diferiti factori se scurteaza pana la zona sanatoasa;
     
  • taierea drajonilor salbatici se va face de la locul de insertie al acestora;
     
  • ramurile ce cresc spre interiorul tufei se vor elimina;
     
  • taierile se executa oblic, la 4-5mm deasupra unui mugure.
     

Taierile aplicate soiurilor din grupa teahibrizilor


Pentru soiurile de vigoare mica, acestia se scurteaza la 4-6 muguri, cele de vigoare mijlocie la 6-8 muguri si cele de vigoare mare la 8-10 muguri. Important este si numarul de ramuri lasate dupa taiere, acestea fiind de 6-8 la soiurile pentru decor si 4-5 pentru cele de flori taiate. Portiunile de lemn de 3 ani se vor elimina, deoarece florile dezvoltate nu vor fi de calitate. Ramurile groase se vor taia mai lung, iar cele subtiri mai scurt.

 

Printre cele mai cunoscute soiuri putem aminti: Mister Lincoln, Carina, Red Queen, Landora, Mainzer Fastmacht. Aceasta grupa cuprinde soiuri cu vigoare de pana la 1,5 m inaltime, rezistente la ger si cu o inflorire bogata, dar si cu o mare diversitate a culorilor.

 


Taierea soiurilor din grupa floribunda si polyantha


Se va executa o taiere lunga, la 6-10 muguri, eliminandu-se si ramurile vechi de 3-5 ani, care prezinta coaja cenusie-negricioasa, lasand pe planta 8-12 ramuri viguroase, ce pornesc de la baza. Taierea scurta la aceasta grupa va conduce la epuizarea tufelor in cativa ani, lastarii vor avea flori putine, iar acest lucru va trebui evitat.

 

Floribunda: soiurile din acest grup infloresc toata vara, formand multe flori, de regula neparfumate. Soiuri importante: Donald Prior, Alain, Allgold, Foc de tabara.

Polyantha: folositi in special pentru parcuri, borduri sau plantari in masive florale. Soiuri importante: Katherine Zeimet, Echo, The Fairy, Yesterday.

 


Taierea trandafirilor miniatur


Acestia se vor tunde la o inaltime de 10-15 cm, in functie de vigoare. Se vor elimina ramurile imbatranite si se vor aplica taieri de rarire, daca tufele s-au indesit prea mult.

Pot fi plantati pe marginea aleilor, cultivate in ghivece, jardiniere , folositi in amenajari gen rocarii sau ca plante solitate. Prezinta flori si frunze mai mici decat celelalte tipuri de trandafiri, iar inaltimea plantelor in conditii normale nu depaseste 40 de cm.

 


Taierea trandafirilor urcatori


La acesti trandafiri vom executa o taiere de intretinere, respectiv rarire, taierea ramurilor afectate de ger, boli sau daunatori, iar ramurile tinere se vor lega de spaliere. Dupa primul val de inflorire, lastarii ce au inflorit se vor taia la 3-4 muguri, din care vor lua nastere alti lastari care vor inflori dupa 6-7 saptamani.

Soiurile din aceasta clasa au lastari si ramuri lungi, uneori serpuitoare, alteori semi-erecte si usor rigide, cu inflorire remontanta sau numai de vara. Soiuri renumite: Golden Showers, Ilse Krohn Superior, New Dawn, Sympathie.

 


Taierea trandafirilor cu trunchi


Daca ramurile acestor trandafiri au deposit lungimea de 40 de cm, necesita o taiere toamna la aceasta lungime, pentru protejare pe timpul iernii. De asemenea, plantele de pot inveli toamna cu rogojini, pentru o buna protejare. Primavara, ramurile se taie la 20-25 cm, indiferent de inaltimea trunchiului. Se vor elimina ramurile subtiri ce indesesc coroana.

 


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea