Cum sa...

#locuinta ordonata # amenajare locuinta #amenajare casa #romani

Romanii, dezorganizati in bucatarie! Ce solutii exista pentru o bucatarie mai ordonata

Romanii adora ordinea, insa, cu toate acestea, pastrarea ordinii este un lucru dificil pentru multi dintre ei. Celor mai multi le este dificil sa pastreze ordinea in dulapul cu haine, insa de departe cel mai dezordonat loc din casa este bucataria.

 

Potrivit unui sondaj realizat de Diana Mihaila, primul blogger-professional organizer din Romania. 85% dintre participanti afirma ca ar fi mai ordonati daca ar avea la dispozitie sisteme speciale, iar peste 92% spun ca ar incepe un proces de organizare daca ar cunoaste metode eficiente, timpul fiind mereu o provocare.

Cel mai dificil de pastrat in ordine sunt: bucataria (34,1%), livingul (24%) si camerele copiilor (15,1%). La polul opus se afla dormitorul matrimonial si baia, unde organizarea pare a fi mai simpla.

Aproape jumatate dintre participantii la sondaj spun ca dulapul cu haine este cel mai greu de tinut organizat. Batai de cap dau si sertarele, cuierul si spatiile de depozitare ascunse (lada patului, tabureti, cufere etc.). Cei mai multi depoziteaza piesele vestimentare preponderent pe rafturi. Umerasele si sertarele sunt urmatoarele optiuni. In ceea ce priveste stilul de sortare, multora le este usor sa creeze categorii, seturi sau tinute.

87,7% dintre respondenti au zis ca triaza lucrurile in functie de sezon, iar cei mai multi depoziteaza hainele in stive atat pe rafturi, cat si in sertare. Concret, peste 40% pun hainele din sertare in stive sau fac combinatii de stive, depozitare pe verticala (metoda KonMari) sau rulate, iar pe rafturi, 2/3 aleg stocarea de acest fel.

85% dintre participantii la sondaj afirma ca s-ar organiza mai bine daca ar avea la dispozitie sisteme speciale. Totusi, un numar redus de persoane le utilizeaza. Cei mai multi au ales piese de mobilier cu rafturi (76%), sertare (11,7%) si bare de agatare (8,9%). 92% spun ca ar incepe un proces de organizare daca ar cunoaste metode eficiente, insa sustin ca timpul reprezinta o provocare.

„Am constatat ca romanii sunt extrem de interesati de organizare si de gasirea de solutii pentru casa si spatiul lor de lucru, dar si pentru o mai buna gestionare a timpului, banilor si a resurselor de care dispun. Multi afirma ca dezordinea le provoaca stres si din acest motiv sunt dispusi sa invete sa fie mai ordonati. Organizarea este simpla atata timp cat stim ce lucruri detinem si unde se gasesc ele in spatiu in orice moment”, spune Diana Mihaila, specialist in solutii de organizare.

Organizarea timpului

Dintre cele 3 mari tipuri de organizare (organizarea pe plan personal, organizarea casei si organizarea pe plan profesional), cei mai multi isi doresc sa isi puna in ordine locuinta. Urmeaza managementul timpului, banilor si resurselor si, pe trei, spatiul de lucru.

Pe plan personal, mai bine de jumatate din participantii la studiu afirma ca intampina dificultati in gestionarea timpului, o treime nu se descurca prea bine cu bugetul, iar restul sunt incurcati de gadgeturi, masini, echipamente si accesorii de zi cu zi.

Aproape 90% spun ca sunt dispusi sa treaca printr-un proces amplu de organizare a locuintei, dar intr-o maniera treptata, iar doua treimi considera ca un program personalizat de consiliere ii poate ajuta sa isi imbunatateasca stilul de viata.

Sondajul a fost realizat in perioada septembrie – noiembrie 2018, online si offline. Participantii sunt preponderent din mediul urban (90%), cu precadere din Bucuresti, Brasov, Cluj-Napoca, Iasi si Constanta. Varsta medie este 30 de ani, iar veniturile lunare depasesc 3.000 de lei la majoritatea participantilor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare