Cum sa...

#remedii eco-friendly #toamna #plosnite

Remedii eco-friendly pentru a scapa de plosnite in aceasta toamna

Pe teritoriul nostru exista trei tipuri de plosnite si anume:
  • Plosnita asiatica: de culoare gri maroniu, cea mai raspandita, infesteaza case cu numeroase colonii in perioada toamna-iarna.
  • Plosnita verde: de culoare verde, infesteaza in special culturile de rosii provocand daune grave, dar de multe ori intra si in case toamna.
  • Plosnita de ulm: de culoare negru si portocaliu, este mai putin raspandita, dar invadeaza masiv casele la inceputul verii si, intr-o masura mai mica, toamna.

Indiferent de tipul de plosnita, acestea intra in case fie lipindu-se de haine, prosoapele pufoase sau lenjeriile de pat confectionate din bumbac puse la uscat, fie strecurandu-se prin diverse crapaturi pentru a cauta adapost atunci cand vremea incepe sa fie rece. Sunt enervante deoarece se lipesc de haine sau perdele si, daca sunt deranjate, emit o substanta urat mirositoare din cauza glandelor odorifere pe care le au pe piept.

Plosnitele nu sunt daunatoare pentru oameni, ci pentru agricultura, dar daca intra in casa, bataile aripilor lor produc zgomote neplacute.

Desigur, puteti scapa de ele cu unele substante siĀ produse speciale folosite de firmele de curatenie. Bineinteles, unele firme de curatenie folosesc substante de curatat eco, insa trebuie sa discutati acest aspect de la inceput, mai ales in cazul in care va confruntati cu alergii si iritatii la anumite substante, sau daca aveti copii ori animale de companie sensibile.

Plasa anti-insecte

Cel mai simplu mod este sa folositi o plasa anti insecte pentru geamuri si usi. Acestea sunt foarte eficiente si vor tine la distanta nu doar plosnitele, ci si alte insecte.

Usturoi

Usturoiul este un excelent aliat pentru a tine plosnitele departe, actionand ca un antiparazit. De fapt, mirosul sau este foarte neplacut pentru aceste insecte. Asezati-l doar in unele colturi ale casei, precum si langa plasa de tantari. Pentru un efect sporit, strangeti-l putin pentru a elimina un miros mai puternic, astfel incat sa obtineti rezultate mai rapide.

Menta

Menta ajuta la prevenirea intruziunii plosnitelor. De fapt, mirosul sau intens tine multe insecte departe de casa, de aceea este de bun augur sa aveti in locuinta un ghiveci cu menta.

Decoct de usturoi si ceapa

Un alt remediu natural impotriva insectelor si a plosnitelor este decoctul de usturoi si ceapa. Cum se pregateste? Luati niste catei de usturoi si o ceapa. Umpleti o tigaie cu un litru de apa si turnati 30 de grame de usturoi si 30 de grame de ceapa, apoi puneti la fiert timp de 15 minute. Mirosul decoctului le va face sa plece imediat!

Catusnica

Aceasta planta este usor de cultivat in gradina si va permite sa va luptati cu gandacii si insectele pe termen lung. Este de fapt un agent de respingere natural capabil sa le indeparteze intr-o clipita.

Haine, prosoape si lenjerii de pat

Plosnitele verzi sau maro intra adesea in casa cu rufele, prosoapele si lenjeriile de pat puse la spalat. Cand puneti lucrurile la uscat, verificati-le cu atentie inainte de a le readuce in casa. Daca gasiti insecte prin rufe, cearceafuri sau fete de perna, scuturati-le energic. Acelasi lucru trebuie facut cu hainele purtate atunci cand mergeti la tara sau in alte locuri inconjurate de natura.

Banda adeziva

Banda adeziva este, de asemenea, printre cele mai simple remedii. Pentru a tine plosnitele departe, puneti banda dubla adeziva langa geamuri si pe picioarele patului. In acest fel, insectele ar trebui sa fie prinse. A doua zi le puteti elibera inapoi in mediul inconjurator.

Pentru a diminua intrarea plosnitelor in case, este necesar sa:

  • folositi plase de tantari chiar si in timpul zilei
  • sigilati toate spatiile de acces care ar putea permite trecerea lor
  • verificati rufele care atarna afara inainte de a le aduce in casa

Pentru a reduce daunele aduse culturilor din gradina, este util sa acoperiti legumele cu plase anti-insecte inca de la sfarsitul verii, pentru a preveni atacul direct al plosnitelor si depunerea oualor.

In orice caz, este imperativ sa se evite utilizarea insecticidelor, deoarece acestea nu reduc sau previn invazia plosnitelor, ci sunt letale pentru albine si alte insecte benefice.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea