Cum sa...

#pericol perna #inlocuire perna #spalare perna #ingrijire perna #perne

Pericolul ascuns din perne. De ce trebuie sa le speli mai des

Pernele sunt nelipsite din orice dormitor. Cu toate acestea, putini sunt cei care stiu ca acestea sunt unele dintre cele mai "murdare" obiecte din casa. Chiar daca schimbi periodic fata de perna, nu este suficient pentru ca aceasta sa ramana curata.

Cu trecerea timpului, in perna se aduna o gramada de particule de praf, celule moarte, acarieni si chiar mucegai. Toate acestea pot creea grave probleme de sanatate, in special persoanelor sensibile la alergii.

Acarienii sunt alergeni puternici. Potrivit statisticilor doua treimi din populatie sunt alergice la aceste microorganisme. Iti poti da cu usurinta seamana daca si tu te numeri printre cei alergici, daca in momentul in care te trezesti prezinti simptome specifice alergiilor.

Mucegaiul este o ciuperca ce se poate dezvolta in pernele neingrijite. Acesta esteextrem de periculos deoarece poate provoca infectii la nivelul plamanilor sau in cazuri si mai grave infectii ale creierului.

Ingrijirea corecta a pernelor

Pentru a te feri de toate aceste primejdii trebuie sa acorzi o atentie deosebita pernelor. Nu este suficient sa schimb saptamanal fata de perna, ci si perna trebuie spalata. Este indicat sa speli pernele o data la trei luni, pentru a preveni dezvoltarea acarienilor si a fungilor. Un alt indicator al faptului ca pernele trebuie spalate este mirosul neplacut al acestora.

In timpul verii insa, pernele trebuie spalate mai des (o data la sase saptamani sau chiar lunar), deoarece transpiratia favorizeaza inmultirea acarienilor si a sporilor de mucegai.

Inainte de a spala insa pernele, citeste cu atentie eticheta si respecta instructiunile, pentru a evita eventuale neplaceri.

Inlocuirea pernelor

Spalarea periodica a pernelor nu este insa suficienta pentru a tine la distanta pericolele. Pernele trebuie schimbate periodic.

Expertii spun ca pernele trebuie schimbate o data la trei ani.

In momentul in care cumperi o perna, trebuie sa tii cont de faptul ca pernele fabricate din materiale sintetice sunt preferate atat de acarieni cat si ciuperci si alte microorganisme. Opteaza asadar pentru perne fabricate din materiale naturale. Asigura-te insa ca atat husa cat si umplutura sunt fabricate din materiale naturale.

Cele mai bune oferte pentru perne le gasesti pe teamdeals.ro.

Surse foto: hepta.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului