Cum sa...

#aer curat #aer

Importanta aerului curat pentru sanatate

Sanatatea si aerul curat sunt o asociere necesara, deoarece daca nu respiri bine, nu poti spune ca ai grija de tine.

Nu poti ignora faptul ca, in aer liber, nivelul de poluare este ridicat, in special in unele orase mari. Una dintre cele mai importante surse poluante este transportul comun/privat, dar si cladirile care sunt sursa celor mai multe emisii din atmosfera. In interior, desi multi oameni nu cred ca este o chestiune care merita luata in considerare, calitatea aerului are o influenta directa asupra sanatatii lor.

Din acest motiv, ar trebui sa folosesti cel mai bun umidificator de aer pentru ca procentul umiditatii din aer sa atinga valori optime astfel incat sa respiri un aer cat mai curat, lipsit de bacterii.

Praful acumulat pe rafturi sau in spatele mobilierului, fumul degajat la gatit, emisiile de spray-uri de la parfumuri sau insecticide si, evident, propria ta activitate, toate acestea creeaza un teren de reproducere a bacteriilor daunatoare pentru plamanii tai si pentru sanatatea ta in general.

Daca nu iei masuri eficiente pentru protejarea sanatatii, aerul din interior ar putea deveni chiar mai daunator decat cel pe care il respiri in exterior, care este contaminat cu ozon troposferic, oxizi de azot (NOX- care deterioreaza sistemul respirator, irita pielea si membranele mucoase, cresc predispozitia la infectii virale ), oxizi de sulf (SOX-care provoaca iritatii ale cailor respiratorii si leziuni ale tesutului pulmonar), monoxid de carbon (CO-care poate provoca o moarte fara suferinta, deoarece cei afectati nu isi dau seama ca il inhaleaza), benzen (care are efecte cancerigene) si diverse alte particule.

Necunoasterea modului in care functioneaza relatia dintre sanatatea si calitatea aerului din interior si exterior este un aspect care poate avea consecinte grave asupra calitatii vietii tale.

Din ce este format aerul interior pe care il respiri?

Aerul pe care il respiri nu este pur 100%. In realitate, exista multi compusi invizibili pe care ii respiri zilnic. Moleculele sunt foarte mici si in multe cazuri exista particule amestecate cu compozitia aerului, care este in mare parte azot (78%) si oxigen (21%). Dupa aceste doua componente majore, apare dioxidul de carbon, intre un procent rezidual si 6%.

CO2 este necesar pentru viata, dar intotdeauna cu valori minime si maxime. De asemenea, in aer exista gaze nobile si vapori de apa.

Ce murdareste aerul si poate fi dauna sanatatii?

Compusii organici volatili si particulele. Pe de alta parte, si cantitatea prea mare de vapori de apa.

Compusii organici volatili iti pot irita ochii si sistemul respirator. Acestia provoaca dureri de cap si oboseala, precum si un somn de proasta calitate. De asemenea, pot afecta sistemul imunitar, rinichii, ficatul sau creierul. Pot chiar creste sansele de dezvoltare a cancerului.

Toate acestea pot fi cauzate pur si simplu de faptul ca nu ai grija de aerul pe care il respiri in interior. Mai ales daca se transforma in aer impur. Deoarece majoritatea compusilor organici volatili se gasesc in interior si nu in exterior. Acestia sunt creati in principal datorita produselor de curatat, care elimina formaldehida si amoniac in aer. Desi cladirile in sine pot produce acesti poluanti, datorita vopselelor sau a deteriorarii materialelor de constructie. De aici si terminologia cladiri bolnave.

Particulele, pe de alta parte, tind sa apara in mare parte din natura. Polenul este unul dintre cele mai frecvente. Dar si tu poti produce particule. Majoritatea sunt insa inofensive. Cand pot fi problematice? Cand au o dimensiune de 2,5 micrometri sau mai mica si corpul nu mai poate impiedica patrunderea lor.

Problema cu aceste particule este la om si nu la natura, ca aproape tot ceea ce are legatura cu sanatatea si calitatea aerului din interior. Cele mai frecvente sunt cele pe care le produci atunci cand arzi ceva: uleiul de gatit, lemnul sau carbunele sunt compusi care, atunci cand sunt arsi, pot emana multe particule minuscule care sunt daunatoare. Fumul care iese din conductele de esapament ale masinii este mult mai periculos datorita microparticulelor pe care le emana, asa ca in garajul de acasa trebuie sa fii foarte atent la acest lucru.

In mod normal, atunci cand exista un exces de aer poluat intr-o locuinta si un miros neplacut, este normal sa deschizi ferestrele pentru a aerisi camera. Cu toate acestea, o solutie foarte buna este sa-ti achizitionezi fie un umidificator de aer, fie un purificator de aer. O astfel de achizitie este cea mai buna solutie pentru imbunatatirea relatiei dintre sanatate si calitatea aerului.

Pariind pe sanatatea si calitatea aerului iti vei  imbunatati atat propria viata, cat si pe cea a familiei tale.

Articol recomandat de clean-air.ro - magazin online de sisteme de purificare a aerului.

 

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului