Cum sa...

#salata verde #gradina

Cum se cultiva salata verde

Salata verde , cunoscuta si sub denumirea de Lactuca sativa este o planta legumicola anuala care se regaseste in mai multe variante: salata capatana, alungita, de foi si salata aurie. Salata verde este foarte cultivata in tara noastra deoarece clima este potrivita pentru dezvoltarea plantei, iar primavara aceasta se afla printre cele mai consumate verdeturi .


Cum se cultiva salata verde


Inainte de orice, se incepe inca din toamna pregatirea terenului pe care urmeaza sa fie cultivata salata. Acesta se fertilizeaza cu ingrasamant de grajd, iar la aproximativ o saptamana de la aplicarea ingrasamantului se pot sadi si semintele. De asemenea, pentru salata care se recolteaza la sfarsitul primaverii, pregatirea pamantului se face de la inceputul lunii februarie, iar salata se cultiva o saptamana mai tarziu.


Salata verde se poate cultiva direct prin intermediu semintelor, insa exista si varianta rasadurilor care se replanteaza din sera in gradina. Rasadurile vor dezvolta salate cu capatani mai mari.


Atat semintele de salata verde cat si rasadurile se cultiva la distante de 14-20 cm intre ele pentru a avea loc sa se dezvolte fara sa fie ingradite in vreun fel.


In cazul semintelor, salata verde va rasari in aproximativ doua saptamani, iar in jur de doua luni si jumatate, acestea vor fi bune de recoltat si consumat. Nu lasa salata verde sa stea mai mult de 3 luni in pamant deoarece va incepe sa prinda un gust amarui.


Cum se ingrijeste salata verde dupa cultivare


Salata cultivata timpuriu se protejeaza de inghet cu ajutorul tunelelor formate din folie de plastic. De asemenea, fanul si frunzele uscate sunt ideale in acest sens, mai ales ca ele vor mentine astfel si umiditatea de care salata are nevoie pentru a rodi.


Atentie! Este necesar sa se asigure salatei verde umiditatea necesara. Seceta si lipsa apei va face ca salata sa aiba un gust amarui si sa fie astfel greu de consumat. Acesta lucru este cauzat de lactucina care se acumuleaza in ele in conditii in care plantele sunt tinute la temperaturi ridicate .

Lactucina are efect sedativ , iar infuzia de frunze de salata verde este recomandata din acest motiv persoanelor nervoase, anxioase si depresive.
 

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, dr Valentina Vanatoru, medic veterinar: De ce sa ne sterilizam animalul de companie?

Experti Animalute

Expertul Acasa.ro, dr  Valentina Vanatoru, medic veterinar

Experti Animalute

Expertul Acasa.ro, sociolog Elena Carstea: Cum sa-mi protejez animalul in perioada Sarbatorilor

Experti Animalute

Expertul Acasa.ro, dr Nicoleta Simion: Diabetul si terapia cu insulina la feline

Experti Animalute

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului