Cum sa...

#covoare

Cum se aleg covorasele profesionale in functie de spatiul de utilizare

Sunt frumoase, pufoase si ne tin picioarele calde, au un design placut, sunt igienice, au scopuri de curatare sau dezinfectare – totul depinde de locul si scopul pentru care sunt utilizate, iar varietatea lor ofera toate aceste caracteristici.

In acest articol vrem sa va oferim o perspectiva asupra materialelor si sa va ajutam sa gasiti covorasele de interior potrivite.

Cu fiecare material, stratul superior sau stratul de uzura este decisiv pentru aspectul si functionalitatea covorului. Intr-un covor, fibrele pot fi de origine naturala, de exemplu, bumbac, lana sau chiar nuca de cocos.

Exista si fibre sintetice precum poliamida, poliester sau polipropilena. Acestea au avantajul fata de fibrele naturale ca sunt rezistente la apa si au rezistenta, tenacitate si rigiditate deosebit de ridicate. In plus, exista o buna rezistenta chimica. Fibrele sintetice sunt extrem de rezistente si au o rezistenta enorma a culorii, ceea ce face fibra sintetica materialul ideal pentru covoare birou de exemplu. Cu toate acestea, proprietatile de prima clasa se reflecta si in pret - de obicei trebuie sa cheltuim mai mult pentru produsele corespunzatoare sau cand vine vorba despre produse cu calitati superioare, precum covorase profesionale dezinfectante, care sunt ideale pentru folosirea in centre medicale, spitale, clinici, laboratoare sau zone de procesare a alimentelor.

Cu cat tesatura unui covor este mai densa, cu atat este mai mare numarul de noduri si calitatea covorului este mai mare. Tipul firului depinde insa si de calitatea covorului. Firele mai lungi nu pot fi tesute foarte strans. Acest lucru poate avea un efect asupra aspectului unui covor. In cele din urma, firele mai scurte sunt mai robuste in comparatie cu cele mai lungi.

Unele covoare sunt realizate din pasla. Pasla este o structura textila plata dintr-un material fibros greu de separat si nu apartine categoriei textilelor tesute. Are o elasticitate enorma, elasticitate la compresiune si rezistenta, astfel incat aproape ca nu apar cute. Ajuta la izolarea fonica si apara impotriva caldurii excesiva sau a frigului. O alta proprietate a paslei este rezistenta la inflamabilitate. Chiar si atunci cand este expus la foc direct, materialul se va carboniza doar de la aproximativ 320 de grade. Acest lucru are un avantaj deosebit pentru covoarele din restaurante, covoare HORECA, care trebuie sa aiba cel putin o clasa de protectie impotriva incendiilor. Materialul are si o componenta de respingere a umezelii, in acelasi timp si o absorbanta mare, care permite materialului sa absoarba lichide si sa le elibereze din nou.

De asemenea, mai exista cateva avantaje legate de covoarele de poliamida. Firele de poliamida sunt initial albe si capata doar anumite culori in timpul procesului de fabricatie. Exista un proces special de colorare, in urma caruia pigmentii de culoare sunt adaugati indisolubil firelor sintetice, astfel incat colorarea sa aiba loc in interiorul materialului fibros. Aceasta metoda de productie confera fibrelor o serie de proprietati pozitive:

  • Rezistenta mai buna la lumina UV;
  • Protectie impotriva decolorarii si ingalbenirii;
  • Rezistenta permanenta a culorii garantata;
  • Igiena imbunatatita.

Datorita proprietatilor lor remarcabile, covoarele cu fibre vopsite in solutie speciala pot fi instalate fara ezitare in incaperi cu un trafic deosebit de ridicat. De aceea, cei din diferite industrii precum HORECA, banci sau alte institutii, aleg mereu asemenea covoare.

Indiferent de locul in care sunt folosite, covoarele joaca un rol esential, atat estetic cat si functional, atat in spatiile profesionale, cat si in propriile locuinte.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea