Cum sa...

# ingrijire locuinta #prospetime locuinta #canicula

Cum sa pastrezi prospetimea locuintei in perioadele caniculare

Pentru a te proteja de temperaturile ridicate din aceasta perioada, este important sa mentii aerul din locuinta proaspat. Exista mai multe solutii care te pot ajuta sa impiedici caldura sa intre in casa si sa limitezi cresterea temperaturilor:

Alege echipamentul potrivit pentru racorirea locuintei

Ventilatorul, racitorul de aer si aparatul de aer conditionat sunt cele mai bune optiuni pentru mentinerea unor temperaturi suportabile in locuinta in zilele prea calde, mai ales daca locuiesti cu copii mici si/ sau persoane in varsta. Daca te gandesti ca unele echipamente, precum aparatul de aer conditionat sunt prea scumpe, poti solicita un credit doar cu buletinul. Un astfel de imprumut este solutia cea mai simpla, daca ai nevoie de o suma de bani imediat.

Daca optezi pentru un ventilator, alege unul de tavan, care, in afara faptului ca va crea curenti de aer placuti, va scadea temperatura din incapere cu cateva grade. Ventilatoarele trebuie alese in functie de dimensiuni, deci, nu uita sa tii cont de marimea camerei in care il vei instala.

Daca un ventilator nu se potriveste gusturilor tale in materie de design interior, o solutie mai eficienta poate fi racitorul de aer, ce are o rezerva in care pot fi asezate cuburi de gheata. Un astfel de aparat permite reducerea cu 1-2 grade Celsius a temperaturilor din camera.

In ceea ce priveste aerul conditionat, daca nu ai prevazut in planul de amenajare al locuintei instalarea unui astfel de aparat fix, poti opta pentru o versiune portabila.

Atunci cand folosesti aceste aparate, ai grija ca diferenta de temperatura intre interior si exterior sa nu fie mai mare de 5 - 7 grade Celsius.

Pastreaza ferestrele inchise in timpul zilei

Aceasta este, poate, una dintre cele mai celebre tehnici pentru a mentine racoros interiorul unei locuinte. Este, poate, si cea mai logica si mai putin costisitoare. Daca ai obloane, nu este suficient sa le tii trase, trebuie sa inchizi si ferestrele. Motivul este acela ca, desi obloanele filtreaza razele soarelui, ele nu pot impiedica intrarea caldurii in interior, daca ferestrele sunt deschise. In mod ideal, ar trebui sa inchizi ferestrele odata cu aparitia primelor raze de soare dimineata - spre orele 10:30-11:00, in functie de zona in care te afli si sa le deschizi abia spre ora 18.00. Daca nu ai obloane, draperiile groase si opace pot servi drept filtru pentru razele soarelui.

Aeriseste camerele la orele potrivite

Daca ai tinut toate geamurile inchise in timpul zilei, cel mai probabil vei simti nevoia sa aerisesti casa atunci cand te intorci de la serviciu, seara. Ai, insa, rabdare sa apuna soarele, pentru ca abia din acel moment temperaturile incep sa scada. Nu ezita sa deschizi toate ferestrele pentru a crea curenti de aer in toate camerele si a te asigura ca, in timpul noptii, vei avea parte de un somn confortabil. In functie de temperaturile de afara, lasa ferestrele deschise si in timpul noptii.

De asemenea, profita de temperaturile mai coborate din timpul diminetii, pentru a aerisi intreaga locuinta, dupa care inchide ferestrele si trage draperiile.

Vopseste fatada casei intr-o culoare deschisa

In general, fatadele blocurilor sunt deja vopsite in culori deschise. Daca locuiesti la casa, alege pentru fatada nu numai culori deschise, precum albul, bejul, galbenul, dar si anumite materiale de constructie care actioneaza ca o bariera impotriva razelor solare, precum piatra, tencuiala sau varul.

Foloseste puterea plantelor verzi

Asaza ghivece cu plante verzi pe peretii cei mai expusi la razele solare si nu uita sa uzi bine florile, dar fa-o in perioadele din zi mai racoroase, ideal seara. Daca stai la casa, gandeste-te la posibilitatea de a folosi plante agatatoare, care vor decora frumos fatadele insorite. Aceste soiuri de plante pot ajuta la reducerea temperaturilor peretilor cu pana la 7 grade Celsius. In interior, ghivecele cu plante ajuta la improspatarea aerului, eliminand dioxidul de carbon.

Solutiile de mai sus sunt metode simple si eficiente care te vor ajuta sa mentii prospetimea aerului in locuinta si sa limitezi cresterea temperaturilor, atunci cand vremea de afara devine insuportabila.

Sursa foto: Unsplash.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea