Cum sa...

#amenajare casa #clasa energetica #locuinta

Cum sa obtii o clasa energetica mai buna pentru locuinta ta

Pentru a avea o casa in care este avantajos sa locuiesti, trebuie sa tii cont de un aspect important: clasa energetica in care aceasta este incadrata. Cu cat aceasta este mai performanta, cu atat locuinta ta oate avea un pret mai ridicat de vanzare si inchiriere. In plus, atunci cand o locuinta este incadrata intr-o clasa energetica performanta, aceasta este considerata mai comoda, mai putin costisitoare pe termen lung si mai sigura pentru sanatatea celor care locuiesc in aceasta.

 

Rolul certificatului energetic

Printre cladirile incadrate in clasele energetice clasificate de la A la G, A fiind cea mai performanta clasa, se numara si urmatoarele: apartamentele, cladirile publice, barurile, restaurantele, scolile, spitalele.

Trebuie mentionat faptul ca la incadrarea unei cladiri intr-o clasa energetica se tine cont de mai multe aspecte precum orientarea apartamentului, grosimea peretilor exteriori, tipul ferestrelor, anul de constructie, starea balcoanelor si a teraselor, tipul de incalzire, numarul de calorifere, numarul de apometre si tipul becurilor utilizate.

Certificatul energetic este documentul in care se mentioneaza, in urma unei evaluari a detaliilor mentionate anterior, clasa energetica a unei cladiri. Acesta poate fi eliberat pe baza unor acte personalizate in functie de caracteristicile imobilului. De exemplu, pentru a obtine un certificat energetic pentru un apartament sunt necesare o serie de masuratori, planul de cadastru obtinut de la oficiul de cadastru si actul de proprietate.

Acest certificat poate fi eliberat in doar cateva ore, pretul acestuia fiind de aproximativ 200 de lei. Acest lucru nu este valabil pentru alte tipuri de cladiri care trebuie sa fie analizate cu mai multa atentie si al caror certificat poate avea un tarif personalizat.

Este bine de stiut faptul ca certificatul energetic este obligatoriu pentru spatiile publice si ca acesta trebuie sa fie afisat la vedere. În cazul apartamentelor, acesta este obligatoriu doar in cazul vanzarii sau inchirierii acestora.

Clase energetice bune

Cea mai buna clasa energetica este cea clasificata in categoria A, care ar trebui sa fie prezenta in orice locuinta. Daca aceasta nu exista, se poate obtine prin investitii care tin de remedierea problemelor legate de sistemele de iluminare, incalzire, izolatie si cantitatea de apa consumata.

Clasa energetica A este utila proprietarului intrucat aceasta simbolizeaza o locuinta in care nu se vor investi resurse financiare consistente pentru incalzire. Un astfel de proprietar poate negocia cu un cumparator sau cu un chirias tarife mai mari si se poate bucura de confort si siguranta in propria casa.

Iata cateva dintre principalele demersuri care pot fi efectuate pentru a creste clasa energetica a locuintei tale, daca aceasta nu se incadreaza deja in clasa A:

  • inlocuirea usilor si a ferestrelor
  • inlocuirea sursei vechi de caldura
  • izolarea acoperisului
  • instalarea unei centrale noi
  • inlocuirea becurilor obisnuite cu cele LED.

Calculul G pentru cladiri nou construite

In cazul unor cladiri noi, exista un alt detaliu care trebuie luat in calcul: coeficientul global de izolare termica G, care se mai numeste si calcul G. Acesta este necesar pentru cladirile de tip hotel, motel, camin, spitale, crese, policlinici, scoli.

Calculul G se realizeaza prin evaluarea pierderilor de caldura datorate diferentei de temperatura dintre exterior si interior si are in vedere si infiltratiile de aer datorate tamplariei deteriorate.

Pentru a determina valoarea coeficientului global de izolare termica sunt necesare planurile de arhitectura ale cladirii si o buna cunoastere a dimensiunii imobilului si a tuturor incaperilor incalzite ale acestuia este necesara.

Dupa ce calculul G este efectuat, pot fi stabilite concluziile evaluarii efectuate, in vederea stabilirii necesarului de caldura a unei cladiri, in functie de specificul geometric al acesteia.

Asadar, pentru a obtine o clasa energetica mai buna pentru locuinta ta, ai grija sa pui la punct toate detaliile care tin de caldura, izolatii, consumul de energie electrica si apa calda. Acest lucru te va ajuta sa negociezi sume mai mari in cazul in care planuiesti sa vinzi sau sa inchiriezi locuinta, iar daca vrei sa locuiesti in aceasta, locuinta ta va fi mai comoda si mai ieftina.

Advertorial

Sursa foto: unsplash.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea