Cum sa...

#electrocasnice #accident #siguranta

Cum sa folosesti electrocasnicele in siguranta

In utilizarea si intretinerea aparatelor electrocasnice exista intotdeauna un anumit grad de risc. De aceea, este foarte important sa se aibe in vedere masurile de protectie, pentru prevenirea accidentelor care pot sa survina.

1 Foloseste prize corespunzatoare
 

Intr-o locuinta numarul aparatelor electrocasnice poate fi unul destul de mare. De aceea, este important sa existe suficiente prize corespunzatoare pentru ca fiecare aparat sa functioneze la parametri optimi, in conditiile mentionate de fabricant.

Nu este indicat sa se incropeasca noi surse de curent, prin imbinari sau inlocuiri, deoarece acestea pot duce la accidente grave. Cel mai sigur este ca fiecare noua achizitionare sa se faca in deplina cunostinta de cauza si, daca este nevoie, sa fie chemat un electrician pentru montarea unei noi prize.

Intr-un spatiu cu multa umezeala, cum este bucataria, se recomanda folosirea unor prize cu capac, pentru ca lichidele sa nu poata provoca accidente.

De asemenea, este important ca la achizitionarea unui aparat electrocasnic sa se stie de la bun inceput daca acel aparat are nevoie de o priza cu sau fara impamantare. Prizele nu trebuie suprasolicitate. Un consumator mare de energie electrica, bransat la o priza fara impamantare, poate provoca incendii.
 

2 Acorda atentie amanuntelor
 

La achizitionarea unui aparat electrocasnic este recomandat sa se aleaga un produs prevazut cu protectie la suprasarcini. De asemenea, se recomanda verificarea sigiliilor originale ale ambalajelor si produselor cumparate, denumirea producatorului, accesoriile. Solicita certificatul de garantie, factura si declaratia de conformitate.
 

3 Citeste manualul de instructiuni
 

Voluminos si plictisitor cel mai adesea, manualul de instructiuni joaca insa un rol deosebit de important in siguranta intregii familii. De aceea, este vital ca informatia oferita de acesta sa fie cunoscuta de utilizator, inainte de punerea in functiune a respectivului aparat. Manualul trebuie sa fie disponibil in limba romana, astfel incat sa nu poata exista neclaritati.
 

4 Foloseste aparate cu sisteme suplimentare de protectie
 

Multe aparate electroasnice dispun de stechere cu sistem de impamantenire. Acestea asigura un flux corespunzator pentru curentul electric si previn socurile. Plitele de gaz pot fi dotate cu o supapa de siguranta care nu permite eliminarea gazului dupa stingerea flacarii.
 

5 Verifica cablurile din casa
 

Cablurile aparatelor din casa trebuie verificate periodic, pentru ca acestea sa fie in permanenta intr-o stare buna. Cablurile uzate, roase de animalele de casa sau asezate necorespunzator pot duce la accidentari. Este bine sa se foloseasca separatoare de cabluri, astfel incat sa se evite amestecarea acestora.
 

6 Unele dintre cele mai frecvente accidente cu electrocasnice
 

a) Aparent banala, una dintre cele mai frecvente greseli care se fac o reprezinta atingerea intrerupatoarelor de curent electric cu mainile ude.

b) O alta greseala o constituie incercarea de a face reparatii improvizate la aparate electrocasnice . Aparatele care se defecteaza trebuie sa fie debransate de la sursa de curent electric si duse la un specialist, pentru reparatia respectiva.

c) Umiditatea crescuta sau un spatiu neaerisit poate duce la accidentari atunci cand se incearca bransarea unui aparat electrocasnic. In astfel de cazuri, este recomandata folosirea unor prize cu un contact suplimentar de protectie, pentru prevenirea socurilor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea: Stiati ca si animalele de companie au probleme dentare?

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea, medic stomatolog

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului