Cum sa...

#oaza de relaxare #amenajare casa

Cum sa faci din casa ta o oaza de relaxare. 4 idei simple

Stresul din viata de zi cu zi poate avea consecinte nefaste asupra sanatatii psihice si fizice, lucru deja stiut de intreaga populatie. Insa, cu toate ca depunem eforturi sa minimalizam nivelul de stres din anumite situatii cotidiene, trebuie sa recunoastem ca nu ne iese de fiecare data, ba mai mult, exista persoane care pur si simplu au nevoie de un astfel de “impuls” pentru a fi productive. Bineinteles, la mijloc exista o serie de factori care influenteaza reactia noastra la stres, printre care se numara si temperamentul fiecarui individ, motiv pentru care inhibarea totala a stresului nu reprezinta intotdeauna solutia universala.

Pe de alta parte, avem sansa sa ne revansam fata de noi insine in a doua parte a zilei, dupa ce terminam activitatea la locul de munca si ajungem in sfarsit acasa, unde este imperativ sa ne simtim bine.

1. Inspira-expira un aer curat!

Faptul ca inclusiv aerul din casa poate fi poluat nu mai reprezinta o noutate pentru nimeni. Chiar daca particulele poluante nu sunt vizibile cu ochiul liber, in timp acestea isi fac simtita prezenta prin dureri de cap, iritatii ale mucoasei nazale si dificultati in respiratie.

Un purificator de aer reprezinta alegerea perfecta pentru a “pregati terenul” oazei tale de relaxare: incepe de la calitatea aerului pe care il respiri acasa! Iar daca nu vrei sa iti faci toate reglajele de acasa, poti achizitiona un purificator smart, cu functie Wi-Fi pentru a-l manevra direct din telefonul tau cu ajutorul unei aplicatii, de oriunde te-ai afla. Un exemplu in acest sens este P60 Elite, un model performant care purifica excelent aerul datorita sistemului complex de filtrare format din pre-filtru, filtru TRUE HEPA H13, filtru Carbon Activ, Lampa UV-C, stratul PCO si functia de Ionizare. Astfel, un aer curat si sanatos reprezinta primul pas in crearea unui mediu relaxant acasa.

2. Asigura-ti o clima perfecta

Cu totii ne dorim o vara insorita si calduroasa, insa gradele ridicate sunt placute afara, nu si in casa. Disconfortul termic afecteaza starea noastra de bine, dar si a animalelor de companie sau a unor plante. Pentru o climatizare optima, solutia cea mai la indemana este ahizitionarea unui aer conditionat. Pentru a ne simti bine in fiecare colt din casa, recomandam alegerea unui aparat de aer conditionat portabil, astfel poti avea clima ideala in fiecare spatiu al locuintei tale.

AM12 este alegerea practica pentru racorirea casei tale, aparatul venind la pachet cu functia SMART care permite manevrarea aparatului din aplicatie dar si cu functia de dezumidificare, aceasta din urma avand o contributie masiva asupra confortului termic.

Acum sa facem un exercitiu de imaginatie: esti la birou, verifici temperatura de acasa din telefon, vezi ca a ajuns la 29 grade Celsius si o poti seta dupa bunul plac la 24 grade Celsius, iar cand ajungi acasa te vei simti minunat, ca intr-o primavara continua. Nu suna rau deloc, nu?

3. Sesiuni de aromaterapie

Mirosul are o legatura stransa cu memoria si implicit, cu o serie generoasa de amintiri. Un miros specific completeaza un peisaj, o stare sau o casa. Cu toate ca lumanarile parfumate au un farmec aparte, acestea pot reprezenta o sursa de poluare daca sunt folosite in exces, acelasi lucru se aplica si betisoarelor parfumate si mai ales odorizantelor de camera. Practic, orice eliberare de aroma prin ardere va imprastia in atmosfera compusi chimici.

O optiune mai putin nociva o reprezinta un difuzor de aroma care functioneaza cu uleiuri esentiale naturale. Astfel, aroma uleiurilor va fi evaporata uniform in aerul din casa, fara sa-l incarce cu mirosuri prea intense, contribuind la relaxarea ta bine-meritata dupa o zi plina.  Nu ramane decat sa iti gasesti aroma preferata, potrivita tie si nevoilor tale: de la uleiuri de relaxare pe baza de lavanda, la uleiuri de portocale sau menta care te trimit direct in atmosfera de vacanta.

4. Un colt de natura la tine acasa

Contactul cu natura detensioneaza creierul si muschii, de aceea la fiecare iesire la munte sau la iarba verde, tindem sa fim mai deschisi, mai relaxati si chiar mai binevoitori. Daca nu ne permitem iesiri periodice in natura, putem lua in calcul sa aducem un colt de natura acasa.

Bineinteles, primele pe lista sunt plantele, acestea avand numeroase beneficii asupra sanatatii, impacteaza pozitiv calitatea aerului si au un rol esential in asigurarea unei estetici inspirate din natura. In cazul in care nu vrei sa aloci prea mult timp ingrijirii lor, exista multe tipuri de plante care nu necesita foarte mult efort din partea ta, ele neavand nevoie de multa apa sau lumina.

Daca totusi nu vrei sa “te legi la cap” cu plante, alege decoratiuni din materiale naturale: bambus, lemn masiv sau chiar piatra. Nu trebuie sa redecorezi drastic, este suficient sa iti achizitionezi mici accesorii sau decoratiuni care alaturate pot crea un spatiu desprins din natura.  

Reteta unui spatiu linistitor care sa combata stresul este destul de simpla: porneste de la aerul pe care il respiram,  mirosul pe care il simtim si elementele care ne inconjoara. Insa nu uita ca restul trebuie sa vina de la tine si de la activitatile pe care alegi sa le intreprinzi, in oaza ta de relaxare de acasa.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea