Cum sa...

#amenajare #pat #dormitor

Cum decorezi un dormitor mic

Amenajarea si decorarea unui dormitor foarte mic poate fi o sarcina dificila, deoarece trebuie sa gasesti solutii noi pentru a face acest spatiu unul functional. Pune-ti mintea la contributie si afla care sunt elementele pe care le poti elimina, pentru a transforma dormitorul.

1 Ia in calcul amplasarea dormitorului in intreaga constructie
 

Gandeste-te la dormitor ca la un spatiu aflat in constructia casei . Are o logica sau o utilitate acolo unde este el amplasat? Ce marime are dormitorul, in comparatie cu spatiile din jur? Ce alte spatii exista langa el? Iata cateva dintre intrebarile pe care trebuie sa ti le pui.

In unele cazuri, se intampla ca dormitorul foarte mic sa aiba dimensiuni chiar mai mici decat cele ale baii. Este un nonsens: nu-ti vei petrece niciodata mai mult timp in baie decat in dormitor. Ar trebui ca spatiile sa fie inversate. In alte cazuri, un balcon, o debara sau un dulap in perete pot sa-ti ofere posibilitati de a mari spatiul in dormitor.

Darama peretii si constructiile care nu pericliteaza cu nimic stabilitatea casei si foloseste-te de acel spatiu castigat.
O alta solutie este sa amenajezi in locul lui un birou sau un dressing si sa faci dormitorul in alta parte a casei. Daca insa niciuna dintre solutii nu este aplicabila in cazul tau si dormitorul foarte mic trebuie sa ramana ca atare, atunci treci la planul B: amenajarea si decorarea acestuia.
 

2 Zugraveste si lumineaza
 

Zugraveste dormitorul intr-o nuanta cat mai deschisa. Spatiile foarte mici vor parea si mai mici daca peretii sunt inchisi la culoare. Tavanul ar trebui sa fie de-un alb stralucitor, pentru a da impresia de spatiu si inaltime.

Foloseste toata lumina naturala de care dispui. Desi spatiul mic reprezinta un dezavantaj puternic, poti avea si avantaje, precum lumina naturala. Exploateaza-le la maximum. Pune perdele deschise la culoare si lasa sa patrunda soarele. Chiar si o camera mica este mai vesela si mai placuta atunci cand se bucura de lumina naturala.

Sursa foto: treehugger.comPerdelele trebuie sa fie lungi, prinse aproape de tavan si sa ajunga pana la podea. Acestea vor atrage privirea si vor oferi iluzia unui spatiu mai mare.

De asemenea, foloseste lumina artificiala obisnuita sau in culori calde, deschise. Cu cat lumina este mai puternica si mai inchisa, cu atat si spatiul va parea mai mic.
 

3 Mareste spatiul prin linii pe diagonala in podea
 

Podeaua, indiferent ca este vorba despre gresie, parchet sau covor, trebuie sa aiba culori deschise, de preferinta in doua tonuri, dispuse in linii, pe diagonala. Intrand in incapere, privirea va urmari liniile podelei, dand impresia de spatiu mult mai mult decat reusesc sa o faca podelele simple sau cele in linii paralele.
 

4 Mareste spatiul printr-o oglinda mare
 

Daca ai un , aseaza pe usi oglinzi care sa dea iluzia de marire a spatiului. Poti pune o oglinda mare direct pe un perete, in asa fel incat razele soarelui sa ajunga la ea. Vei crea un efect de marime si luminare.
 

5 Alege mobila potrivita
 

Intr-un spatiu foarte mic nu este recomandat sa mergi pe extreme. In general, in spatiile mici exista tendinta de a se folosi si mobila si decoratiuni la fel de mici. "Mic cu mic" nu este o alegere buna, deoarece acestea nu vor face decat sa accentueze principalul defect al dormitorului: lipsa de spatiu. Iar tu nu traiesti in casutele piticilor din Alba-ca-Zapada.

Alege un pat obisnuit. In camerele mici si foarte mici, este nerecomandat patul cu tablii la cap si picioare, deoarece fragmenteaza spatiul si mai mult. Foloseste un pat fara tablie sau unul cu o tablie mica la cap.

Gandeste-te ce alt mobilier iti este absolut necesar. Intr-un dormitor foarte mic se poate sa nu ai nevoie neaparat de doua noptiere. Lada sau bancuta de la picioarele patului, o , o comoda etc, toate acestea pot reprezenta un balast.

Daca alegi un dulap, acesta este bine sa fie unul pe inaltime si nu un dulap lung, deoarece vei mai pierde din spatiul de pe podea. In functie de nevoi, iti poti face si un dulap pe comanda, astfel incat sa fie compartimentat pentru toate lucrurile tale. Vei scapa astfel de grija hainelor, lenjeriei de pat si a celorlalte lucruri care altfel ar sta insirate prin dormitor.

Foloseste rafturi prinse direct in perete, la inaltime. De exemplu, pentru carti poti avea o mica biblioteca deasupra patului sau a mesei. Cartile pot fi asezate si in rama patului, pe lateral, in rafturi special concepute. Televizorul poate fi si el suspendat. Astfel, castigi spatiu. Nu exagera insa cu asttfel de trucuri, deoarece peretii nu trebuie sa fie incarcati.
 

6 Muta mobila de mai multe ori
 

Sursa foto: shopsearches.comDaca achizitionezi mobila noua, atunci te vei fi gandit de dinainte unde sa pui fiecare piesa. Daca insa folosesti mobila pe care o ai deja, atunci joaca-te cu ea ca si cum ar fi pioni de sah. Mut-o intr-o parte si alta, observand cum imbraca spatiul, cat este de utila, ce atmosfera creeaza.
 

7 Intoarce situatia in favoarea ta
 

Dormitorul tau este unul mic, insa ce-ar fi sa transformi acest dezavantaj intr-un lucru bun? De exemplu, mic poate insemna si intim.

Fa-ti propriul tau cuibusor de nebunii, creeaza-ti propriul spatiu intim, folosind veioze cu abajul din hartie, boluri de sticla cu lumanari sau , un asternut dintr-un material vaporos etc.

De exemplu, poti agata pe pereti, de-o parte si de alta a patului, recipiente din fier forjat care tin vaze din sticla cu lumanari groase. Nu ocupa spatiu, fiind prinse direct pe perete, la nivelul tabliei patului si creeaza o atmosfera deosebita. Alte variante sunt aplicele de perete, prinse  si folosite pe post de veioze.

Peretii, care in mod normal sunt mici, pot parea foarte mari daca sunt deschisi la culoare si daca folosesti tablouri micute. De exemplu, pe peretele pe care se afla si tablia patului, deasupra acestuia, poti pune un sir de tablouri patrate, mici, in linie dreapta. Acestea vor da impresia ca peretele pe care sunt asezate este unul foarte mare.
 

8 Pastreaza totul simplu
 

Alege doar 2-3 nuante pentru design-ul interior general si elimina pe cat posibil cumularea de modele. De exemplu, este de evitat sa ai cuvertura cu un model, covorul cu altul, draperia cu altul etc. Cu cat ai mai multe linii, figuri, forme, culori, imprimeuri etc, cu atat va parea camera mai incarcata. Simplitatea te ajuta sa obtii un spatiu cat mai aerisit.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea