Cum sa...

# alegere covoare #covoare #covor

Cum alegi covorul potrivit pentru fiecare camera

Covorul este un accesoriu care poate intregi foarte frumos aspectul camerei in care este amplasat. Pe langa mobila trebuie sa tii cont de cateva aspecte in privinta covorului.

Cu ajutorul acestuia, camera va fi imbracata intr-o textura noua care contrasteaza cu peretii si mobila. Covorul are si rolul de a termoizola podeaua. Gandeste-te cat de placut este sa pasesti pe un covor moale, dimineata cand intri in baie decat sa pui piciorul direct pe gresia rece.

Ce dimensiune trebuie sa aiba covorul

Un covor nu trebuie sa acopere intreaga podea, pentru ca se va crea iluzia de camera inghesuita, mai ales daca acesta se indoaie la colturi. Covorul trebuie sa fie vazut in intregime, dimensiunea lui ideala fiind de cel mult 50% din suprafata.

O alta regula este aceea de a aseza covorul astfel incat picioarele din fata ale mobilei sa stea pe el, iar partea din spate pe podea. Aceasta este o exceptie pentru camera de dining unde covorul trebuie sa fie asezat in zona de sub masa iar picioarele scaunelor sa se afle toate pe covor.

Intr-o camera poti folosi doua covoare mai mici daca vrei sa delimitezi zone care au functii diferite. Nu trebuie sa aiba acelasi model. Poti alege aceeasi culoare insa designul diferit va accentua si zonele pe care vrei sa le scoti in evidenta.

Ce culoare trebuie sa aiba covorul

Un element important in alegerea unui covor este culoarea, pe care trebuie sa o alegi in functie de camera.P

Pentru living, un covor potrivit este unul in culori neutre, daca mobila are culori puternice si invers.De exemplu, intr-o camera cu mobila alba poti alege un covor intr-o culoare tare.

Aceeasi regula este valabila si pentru dormitor. Culoarea trebuie sa contrasteze cu mobila. Si poti alege chiar un model oriental, daca mobila este in tonuri deschise. Camera va arata sofisticat cu efort minim.

In  bucatarie este indicat sa alegi un model rotund pe care sa il pui sub masa sau unul dreptunghilar pe care sa il asezi in fata chiuvetei. Acesta ar putea sa fie din bambus, un material rezistent pentru traficul intens din bucatarie.

Poti pune un covor si in holul de la intrare si este suficient unul mic si il poti alege in functie de forma holului: un covor lung pentru un hol lung pentru a da impresia de incapere generoasa sau unul mai lat decat usa in cazul unui hol patrat.

Recomandari pentru alegerea covorului in living

Pentru un living incapator, covor poate fi asezat in centru. La fel este recomandat si pentru un living mic dar pe acesta nu trebuie sa asezi mai mult decat o masuta de cafea. Pentru o astfel de incapere covorul trebuie sa fie

intr-o singura culoare, pentru a nu concura cu mobila si pentru a pastra iluzia de spatiu deschis. Daca optezi pentru un covor mic intr-o culoare tare, nu amplasa nimic pe el.

Recomandari pentru alegerea covorului in dormitor

In dormitor este indicat sa optezi pentru un covor in culori linistitoare, fie ca il amplasezi sub pat sau pe laturile acestuia. Patul, insa, nu trebuie sa acopere complet covorul, altfel acesta isi va pierde atat functia estetica cat si cea functionala.

Covoarele lungi, dreptunghiulare sunt cele potrivite daca sunt amplasate de o parte si de alta a patului, iar daca il asezi in fata patului, acesta trebuie sa fie este mai lung decat patul, pentru a mentine echilibrul vizual.

Recomandari pentru alegerea covorului in camera copilului

In camera copilului, important este sa eviti albul, pentru ca va fi mai usor de curatat si cel mai indicat este un covor cu fir scurt, pentru curatarea rapida.

Recomandari pentru alegerea covorului in bucatarie

Covorul rotund sau dreptunghiular este cel potrivit pentru bucatarie. Aici traficul este mai mare chiar si decat cel din living asa ca nu vei vrea cu siguranta sa te incurci de un covor mare. Daca spatiul este generos, il poti aseza sub masa de la bucatarie, mai departe de zona de gatit.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului