Cum sa...

#beneficii termosemineu #alegere termosemineu #termosemineu #semineu

Ce trebuie sa stii inainte sa alegi un termosemineu

Un semineu poate incalzi camera de zi, mansarda sau chiar intreaga locuinta. Pentru a incalzi o singura incapere, cea mai buna si mai ieftina alegere ar putea fi semineul pe lemne. Daca vrei, in schimb, sa ai parte de caldura in cat mai multe incaperi, o varianta mai buna este termosemineul, cu o putere termica mult mai mare.

Termosemineele asigura incalzirea spatiului din locuinta pe baza arderii a diverse materiale: lemn, peleti, carbune. Fiecare tip de combustibil are avantaje si dezavantaje: lemnul este mai ieftin, dar este mai putin eficient in ardere decat peletii; carbunele este de asemenea eficient, dar genereaza poluare. Cand vine vorba despre care dintre combustibili este mai prietenos cu mediul, raspunsul este unul singur: peletii. De altfel, cenusa rezultata in urma arderii peletilor poate fi utilizata ca ingrasamant in gradina.

Un termosemineu trebuie ales si in functie de puterea de incalzire, exprimata in kilowati. De exemplu, un termosemineu cu o putere termica utila de 24 sau 30 Kw va genera caldura pentru intreaga locuinta (si chiar pentru restaurante, hoteluri), spre deosebire de un termosemineu de 8-10 Kw, destinat incalzirii camerei in care este amplasat.

Clasa de eficienta este un alt criteriu care trebuie luat in calcul. Clasa A asigura un randament de ardere de pana la 94%, astfel ca un termosemineu mai scump aduce de fapt economii mai mari pe termen lung.

De ce sa alegi un termosemineu cu functionare pe peleti

Incalzirea cu peleti este eficienta si ieftina. Peletii sunt deseuri de lemn (rumegus, aschii), pretul unui sac de 15 kg ajungand la 17-20 de lei, in functie de esenta (brad, molid, fag). Cea mai buna materie prima pentru obtinerea peletilor este fagul, dar recomandate sunt si amestecurile (fag cu molid, de pilda).

Termosemineele pe peleti au un randament termic foarte bun si o capacitate mare a rezervorului pentru combustibil. Functioneaza simplu: incalzesc prin radiatie camera in care sunt montate, in restul incaperilor caldura fiind distribuita prin intermediul radiatoarelor la care se conecteaza.

Astfel de termoseminee pe peleti, de exemplu, se amplaseaza pe podea si incalzesc nu doar spatiul, ci si apa menajera, prin intermediul unui boiler extern. Au putere termica mare si sunt echipate pentru incalzire centrala, cu pompa, vas de expansiune, termostat, supapa de siguranta, ceea ce le face foarte simplu de instalat.

Termosemineul cu functionare pe peleti este o solutie comoda, pentru ca nu mai trebuie sa tai lemne, dar si ecologica, peletii fiind o sursa de energie regenerabila.

Inainte sa alegi un termosemineu pe peleti, ia insa in calcul si alti factori: consumul minim de peleti pe ora, puterea de incalzire a apei, dar si spatiul pe care il ai la dispozitie in incapere si sistemul de evacuare (cosul de fum). Orice racordare improvizata poate cauza probleme serioase.

Sursa foto: Shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului