Cum sa...

#materiale #amenajarea casei #mobila

Ce trebuie sa stii cand cumperi mobila pe comanda

Atunci cand te decizi sa cumperi mobila noua, oferta pare la inceput extrem de diversificata. Cu timpul insa, pe masura ce cauti si te informezi, ti se pare din ce in ce mai greu sa gasesti piese de mobilier pe gustul tau, in formele, culorile si materiale imaginate de tine. Opteaza pentru mobila pe comanda si amenajeaza casa asa cum ai visat. Pentru a reusi, trebuie doar sa fii atent la cateva aspecte.

1 Decide-te ce vrei si stabileste precis si ce nu iti doresti
 

Inainte de orice, trebuie sa te gandesti la mobila pe care ti-o doresti. La inceput este extrem de greu, deoarece poti avea multe variante in cap, insa multe arata bine in magazin, dar nu s-ar potrivi in spatiul locuintei tale. Decide-te asupra unui stil, pentru a avea un punct de pornire.

De exemplu, in cazul unei bucatarii clasice, aceasta va fi probabil in doua nuante, de crem si maro, cu usi simple sau cu anumite forme geometrice. In cazul unei bucatarii stilate si contemporane, ai putea avea cuptorul la inaltimea bratelor, plita pusa separat, cu un spatiu pentru o hota moderna si un mobilier intr-o culoare la moda, precum wenge. In cazul unei bucatarii luxoase, pot fi potrivite materialele lucioase si costisitoare.

Afla mai multe din articolul Ce intrebari sa iti pui inainte sa cumperi mobila.
 

2 Cauta posibile modele care iti plac
 

Incepe sa cauti modele de mobilier peste tot pe unde poti: in reviste, pe internet, in emisiunile tv, in magazine etc. Fa o selectie, incercand sa-ti imaginezi cum s-ar integra acel mobilier in spatiul locuintei. Fa fotografii cu preferatele tale si pastreaza-le, iti vor fi de mare folos mai tarziu.
 

3 Cauta posibile modele pentru spatiul interior al mobilei
 

Dupa ce ai decis cam cum ai vrea sa arate in exterior mobila pe comanda, gandeste-te la compartimentare. Tu esti singurul in masura sa decida cea mai buna compartimentare. Uita-te la modele in magazine, in reviste sau pe internet si selecteaza din acele compartimentari interioare numai sectiunile care te intereseaza (rafturile, sertarele, umerasele, carligele etc). Fa-le si lor fotografii.

Tine cont de nevoile tale personale de a depozita lucrurile. Apoi, fii atent la noutati. Exista uneori tipuri de compartimentari la care poate nu te-ai fi gandit, dar pe care ai dori sa le ai si tu, daca ai sti de existenta lor sau daca ti-ar atrage atentia. Este, de exemplu, cazul sertarelor foarte mari, doar putin inalte, compartimentate in patrate, unde iti poti pune separat maruntisuri: nasturi, curele, batiste, bijuterii, sosete, manusi, esarfe, bentite, ciorapi etc.

Este, de asemenea, cazul sectiunilor care se rotesc pe un ax central, pozitionate intr-un colt al mobilei. Aceste sectiuni sunt dotate cu rafturi si sunt foarte practice, deaorece folosesc la maxim spatiul din colt. Ele permit depozitarea pana in spate si accesul usor la obiecte, rotind raftul.

In cazul in care ai ales cateva sectiuni de interioare, fara sa ai un model de compartimentare intreg, nu vei avea o imagine completa, asa cum iti imaginezi tu. Este, de exemplu, cazul dulapului de haine. Iti pot placea unele rafturi gasite intr-o revista, alte sertare vazute pe un site, alte spatii pentru umerase, descoperite intr-un magazin etc. Folografiaza-le pe fiecare si, daca ai cum, fa o schita cu dulapul pe care ti-l doresti si care reuneste aceste spatii de depozitare .
 

4 Stabileste un buget
 

Dupa ce ai decis ce-ti doresti, este bine sa stabilesti si un buget general pentru proiectul tau. Desigur, el poate suferi modificari deoarece mobila pe comanda implica modificari care afecteaza suma finala.
 

5 Cauta firme care realizeaza mobila pe comanda
 

Cauta companii care executa mobila pe comanda. Le gasesti pe internet si chiar poti face rost de recomandari de la prieteni si cunostinte care si-au facut mobila pe comanda pentru locuinta.

Este indicat sa mergi in cateva parti inainte de a-ti alege furnizorul final. Vei putea face astfel comparatii in ceea ce priveste mai multi factori importanti: ce tip de mobilier pot sa execute pe comanda, ce conditii se ofera clientului pentru masuratori, transport si asamblare, preturi practicate, ce fel de materiale sunt disponibile la acea firma etc.
 

6 Fa masuratori si verificari
 

Cand ai ales o anumita companie pentru a face comanda si a plati, reprezentantul companiei iti va cere cateva informatii minime, chiar daca masuratorile se vor face oricum la tine acasa, de catre specialisti. Verifica, asadar, si noteaza-ti dimensiunile camerei, tinand cont de plinte, tavan, usa, fereastra etc. Verifica unde ai intrerupatoare, prize, instalatii de aer conditionat si orice alt element important, care nu trebuie sa fie acoperit de mobila.

Chiar daca ti se pare ca stii pe de rost totul, s-ar putea sa te trezesti cu surpriza ca de fapt nu mai esti foarte sigur unde este pozitionata o anumita priza si ce fel de priza este. De exemplu, daca vrei ca mobila de bucatarie sa aiba un raft pentru cuptor ( separat de plita), acest raft trebuie construit in apropierea unei prize cu impamantenire.

Nu accepta sa inchei un contract cu un furnizor care impune clientilor sa-si masoare ei singuri dimensiunile, fara a trimite si un specialist. Un om obisnuit, nespecializat in domeniu, nu are de unde sa stie ca peretii pot sa fie strambi (chiar daca par drepti) si nici alte lucruri pe care numai un profesionist le poate depista. Risti sa dai masuratori gresite, iar mobila fie nu va incapea, fie vor aparea alte probleme pentru care de fapt tu nu ai nicio vina.
 

7 Cere companiei sa-ti arate proiecte terminate
 

Firma care iti face mobila pe comanda poate sa aiba o expozitie cu diverse piese de mobilier sau cataloage cu proiectele terminate. Este bine sa te uiti pe acestea, pentru a vedea care este stilul general. Cu toate acestea, trebuie sa stii ca si in cazul in care nu-ti place absolut nimic din ceea ce vezi, nu inseamna ca mobila ta nu va fi reusita. Nu uita ca s-ar putea sa te uiti la lucrari ale unor fosti clienti care au cu totul alte gusturi decat tine.
 

8 Negociaza, intreaba, informeaza-te
 

Povesteste reprezentantului firmei tot ceea ce iti doresti tu de la acea mobila. Arata-i fotografii daca ai, pentru a clarifica. Chiar si un dormitor gasit undeva pe internet poate fi recreat de catre firma de mobila, pe dimensiunea spatiului tau.

Frumusetea mobilei pe comanda sta tocmai in aceasta libertate de a-ti crea propriul mobilier, asa cum ti l-ai dorit. Sigur ca vor exista si lucruri pe care poate aceasta firma nu le face, dar acest lucru il vei afla tocmai dintr-un dialog clar. Tine cont de constrangeri, dar minimalizeaza-le prin negociere. Cand cumperi mobila pe comanda, limitarile ar trebui sa fie mai reduse decat beneficiile. Insista si fii hotarat, cerand ce-ti place tie, nu ce se poarta, ce vrea mesterul sau ce le-ar placea prietenilor.

Cere sugestii si sfaturi astfel incat sa exploatezi la maxim spatiul din casa, pe verticala sau pe orizontala, in functie de nevoile tale personale.
 

9 Alege materialele
 

Odata ce faci comanda, va trebui sa alegi materialele pentru mobila. In mod normal, avand deja modelul, vei primi sugestii de combinatii de materiale de la furnizor. Daca insa acestea nu te multumesc, nu ezita sa faci propria ta combinatie. Tine cont de gusturile tale, dar si de cum se vor integra acele culori in spatiul camerei.
 

10 Fa comanda
 

Incheie contractul pentru mobila pe comanda, avand grija sa primesti informatii precise despre garantie, durata si conditiile de livrare si asamblare.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare