Cum sa...

# expunere riscuri # spalare prosoape de baie #prosoape de baie #riscuri

Ce se intampla cand nu speli prosoapele de baie saptamanal. Iata la ce riscuri te expui

Prosoapele de baie se numara printre lucrurile din casa pe care ar trebui sa le speli frecvent si sa le pastrezi cat mai curate in perioada in care le folosesti. Mirosul neplacut pe care il capata din cauza spatiilor umede si neaerisite, precum si faptul ca reprezinta mediul prielnic in care se pot dezvolta bacteriile, sunt doar doua motive care trebuie sa te convinga ca, atunci cand nu speli suficient de des prosoapele, te expui unor riscuri.

Folosesti prosopul pentru a te sterge imediat ce iesi din baie, dar acest lucru nu inseamna ca acesta va ramane curat mult timp. Cum se intampla acest lucru? Atunci cand faci dus, reusesti sa scapi de o parte dintre bacteriile care se afla pe piele, insa nu de toate. Odaa ce acestea sunt transferate pe prosop, incep sa se multiplice. Si se vor multiplica si mai mult pe masura ce continui sa folosesti acelasi prospop cu care te-ai sters si in zilele precedente. Un studiu a demonstrat ca un prosop de maini refolosit are de o mie de ori mai multe bacterii, decat un prosop nou cumparat. Bacteriile se inmultesc rapid in mediu umed si intunecos, de aceea se si dezvolta cu repeziciune intr-o baie inchisa, cu mult condens. Dintre toate lucrurile din baie, prosoapele reprezinta locul cu cele mai multe bacterii.

Infectii si acnee din cauza bacteriilor din prosoape

Atunci cand te stergi pe fata sau pe corp cu un prosop care nu a mai fost spalat de mult timp, exista un risc mare de infectie. Prin pori sau prin micile zgarieturi de la nivelul pielii (pe care nici nu le poti vedea cu ochiul liber), bacteriile gasesc o cale de a patrunde in corp. Cu toate acestea este putin probabil sa dezvolti vreo afectiune atunci cand folosesti un prosop de baie, insa riscul apare atunci cand un prosop este folosit de mai multe persoane.

In cazul in care te numeri printre acele persoane cu tenul sensibil si ai o predispozitie la acnee, recomandat ar fi sa speli prosopul dupa fiecare utilizare. Atunci cand iti freci pielea, in special in zonele cu pustule deschise, si folosesti un prosop murdar, bacteriile pot patrunde prin piele si pot provoca aparitia altor probleme la nivelul tenului.

Cum sa pastrezi prosoapele curate

Prima regula ar trebui sa fie aceea ca fiecare ar trebui sa folosesca doar prosopul sau. Prosoapele de baie ar trebui spalate o data la doua sau trei saptamani. Atunci cand sunt folosite o perioada mai mare, acestea devin pline de micro organisme si incep sa aiba un miros neplacut.

Intre spalari, incearca de fiecare data dupa ce ai folosit prosopul sa il lasi la uscat, de preferat intr-un loc aerisit cat mai bine sau chiar afara.
Atunci cand vine momentul sa speli prosoapele, le poti spala la un loc cu lenjeria de pat. Pentru ca aceste piese care intra in contact cu pielea sa nu mai fie pline de microbi, trebuie puse la un ciclu complet de spalare, la temperatura mare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului