Cum sa...

#bani #fereastra #iarna

Cati bani esti dispus sa arunci pe fereastra in aceasta iarna?

In sezonul rece, efectiv asta facem, cand aerisim! Pe fereastra deschisa pentru aerisire, odata cu aerul uzat, scapa si caldura din casa. Aerisirea de dimineata, nu ne face placere! Reactionam la frig prin stranut sau tuse si ni se face ”pielea de gaina”.

Dar mai ingrijorator este faptul ca ne ”arde la buzunar”. Fiecare aerisire ne costa! De fiecare data trebuie sa cheltuim alti bani ca sa incalzim din nou locuinta.

Acesta este si motivul pentru care aerisim rar sau numai atunci cand miroase urat.

Insa mai grav decat mirosul sunt o serie de efecte secundare pe care nimeni nu si le doreste.

Care sunt consecintele daca aerisim rar si ineficient, locuinta?

Iata 3 probleme cu care se confrunta majoritatea familiilor pe parcursul iernii:

1. Din cauza lipsei aerisirii si a diferentei mari de temperatura dintre interior si exterior, in locuinta creste umiditatea iar in locurile reci, neizolate corespunzator, se depune condensul.

Daca situatia persista, apare mucegai pe pereti si-n colturile ferestrelor iar primavara suntem nevoiti sa cautam solutii pentru indepartarea mucegaiului. Insa solutiile anti mucegai pot rezolva problema numai provizoriu.

Mucegaiul va reapare cu incapatanare in fiecare iarna, pana cand rezolvam problemele de izolatie pentru eliminarea puntilor termice, asiguram o temperatura optima de 20-23°C in interior si o aerisire eficienta.

2. Lipsa aerului proaspat creeaza o stare inexplicabila de disconfort, manifestata prin dureri de cap, concentratie greoaie, transpiratie, cresterea tensiunii arteriale iar pe masura ce situatia persista, simptomele se agraveaza.

Dar  pentru ca aerul este invizibil nu ne dam seama ca motivul acestor simptome este calitatea precara a aerului din mediul in care traim. Pentru monitorizarea calitatii aerului exista pe piata o gama variata de aparate care vizualizeaza principalii parametrii de confort interior: temperatura, umiditate si nivelul de dioxid de carbon si semnaleaza sonor sau vizual nevoia de aerisire.

3. Calitatea somnului este influentata in mare masura de calitatea aerului interior. Intr-un dormitor in care nu se improspateaza aerului cel putin odata pe noapte, somnul va fi agitat iar dimineata ne vom trezi obositi si indispusi iar pe termen lung acumularea oboselii ne va afectat sistemul imunitar si vom fi mai predispusi la imbolnaviri.

Ce solutii de aerisire exista la ora actuala?

Pentru evitarea problemelor enumerate mai sus, solutia inovativa care se foloseste in casele moderne este aerisirea prin ventilatie cu recuperare de caldura. Sistemul de ventilatie mecanica a fost anume gandit pentru aerisirea, fara pierderi de caldura, a locuintelor etanse, izolate performant si prevazute cu tamplarie termopan.

Este metoda care ne ajuta sa beneficiem la maxim de avantajele izolatiei termice. Calculele arata ca aerisirea clasica prin deschiderea ferestrelor, este responsabila pentru pierderi de pana la 50% din energia termica a cladirii.

Pierderile de caldura pot fi prevenite prin implementarea unui Sistem de ventilatie cu recuperare de caldura. Sistemul asigura schimbarea continua a aerului din casa. Introduce aer proaspat de afara, filtrandu-l totodata si elimina aerul uzat din interior.

Dar inainte de a evacua aerul consumat, il circula prin recuperatorul de caldura pentru a-i prelua energia termica. Cu aceasta energie termica este preincalzit aerul proaspat introdus de afara.

In cazul concret al unui recuperator de caldura popular, Komfovent Domekt R 450 V,  daca afara sunt -10°C, aerul introdus prin sistemul de ventilatie va fi preincalzit la 16,4°C. De asemeni daca afara sunt 0°C , aerul introdus va fi de 18,2°C. Astfel locuinta nu se mai raceste iar necesarul de caldura si costurile pentru incalzire se reduc considerabil.

Transferul de energie termica are loc intre cele doua fluxuri (aerul proaspat si cel uzat), fara ca acestea sa se amestece, asigurand in interior aer de calitate foarte buna, indiferent de locul in care se afla constructia, de perioada zilei sau de anotimp. Calitatea aerului interior, in cazul aerisirii prin ventilatie va depinde numai de setarile unitatii de ventilatie.

Principalele avantaje ale aerisirii prin ventilatie cu recuperare de caldura

Instalarea unui Sistem de Aerisire prin Ventilatie cu Recuperare de Caldura este o investitie pe termen lung si aduce cu sine o serie de avantaje pentru confortul si sanatatea proprietarilor.

  • Casa va fi continuu aerisita fara sa mai fie nevoie sa ne ocupam de aerisirea casei. Ramane sa deschidem ferestrele numai atunci cand ne face placere.
  • Aerul viciat, va fi continuu inlocuit cu aer proaspat din exterior, filtrat de praf si alergeni, fiind benefic persoanelor alergice si celor cu probleme respiratorii.
  • Previne formarea igrasiei si a mucegaiului, prin eliminarea continua a umiditatii.
  • Scade necesarul de caldura a casei si creste eficienta energetica a constructiei. Factura pentru incalzire va fi mai mica cu pana la 30%.
  • Se elimina agentul infectios prezent in aer in perioada episoadelor de gripa. Se reduce astfel riscul transmiterii bolilor pe calea aerului, un avantaj important in situatia actuala cand pericolul contractarii infectiei cu covid este presant.
  • Se elimina continuu mirosurile si se previne formarea noxelor poluante. In casa calitatea aerului se deterioreaza din cauza ca se acumuleaza dioxid de carbon, umiditatea, substante folosite pentru curatenie dispersate in aer, mirosuri din baie si bucatarie si fumul de tigara.
  • Previne acumularea eventualelor gaze radon cunoscute si sub denumirea de ”criminalul invizibil” datorita caracteristicilor de gaz inodor, incolor, insipid, care-l fac imposibil de depistat prin simturile umane.
  • Somnul va fi odihnitor, fiind intrunite conditiile necesare unui dormitor ideal: liniste (fereastra fiind inchisa) si aer mereu proaspat bogat in oxigen.

Putem spune ca achizitionam de fapt, nu doar o unitate de ventilatie si accesoriile necesare distribuirii aerului dar si toate beneficiile care vor creste calitatea vietii membrilor familiei.

Este bine de stiut ca prin implementarea unui sistem de ventilatie si recuperarea caldurii, se poate elimina risipa de energie termica, conditie esentiala pentru noile constructii care trebuie sa atinge performanta energetica nZEB, prevazuta de reglementarile nationale si europene actuale.

Sursa foto: pexeles

Advertorial
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea